Interview
Læsetid: 5 min.

Netanyahus regering efterlader Israels nye arabiske allierede i en akavet situation

Under stor bevågenhed i 2020 indgik en række arabiske regimer normaliseringsaftaler med Israel. Med Netanyahus nye stærkt højreorienterede regering tyder meget på, at de arabiske regimer nu vil tænke sig om en ekstra gang af frygt for befolkningernes reaktion
Israels sikkerhedsminister Itamar Ben-Gvirs besøg i Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem – islams tredjehelligste sted efter Mekka og Medina – skete trods advarsler fra kolleger i parlamentet samt fra palæstinensere, som alle understregede, at et besøg i moskeen ville fremkalde en reaktion.

Israels sikkerhedsminister Itamar Ben-Gvirs besøg i Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem – islams tredjehelligste sted efter Mekka og Medina – skete trods advarsler fra kolleger i parlamentet samt fra palæstinensere, som alle understregede, at et besøg i moskeen ville fremkalde en reaktion.

Mahmoud Illean

Udland
14. januar 2023

ISTANBUL – Parlamentet i sultanatet Oman har netop kriminaliseret relationer med Israel. Det sker, efter at den højreradikale politiker Itamar Ben-Gvir fra Benjamin Netanyahus nye regering i begyndelsen af januar besøgte Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem flankeret af bevæbnede sikkerhedsstyrker.

Al-Aqsa-moskeen er islams tredjehelligste sted efter Mekka og Medina. Itamar Ben-Gvir – nu Israels nationale sikkerhedsminister – ignorerede alle advarsler fra kolleger i parlamentet samt fra palæstinensere, som alle understregede, at et besøg i Al-Aqsa-moskeen ville fremkalde en reaktion.

Nu har parlamentet i Oman reageret. Selv om det omanske parlament ikke har samme autoritet som landets magtfuldkomne sultan, der i sidste ende har det sidste ord, er kriminaliseringen af relationerne med Israel et stærkt signal om, at man betragter Israels adfærd over for palæstinenserne som uacceptabel.

»Det er et hårdt slag for Netanyahu,« siger Lars Erslev Andersen, der er mellemøstforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

erik pedersen

Lad os håbe saudierne holder stand . Højreekstremisterne fra apartheid regimet Israel fortjener at blive holdt ude fra verdenssamfundet

Michael Hullevad

Officielt vil Saudi Arabien fordømme den nye regering. Men samarbejdet med Israel vil bestå , måske lidt mere gedulgt. Hoved fjenden er de enige om, Iran og Mullaerne.

Svend Jespersen

Waleed Safis artikel trænger vist til et par præciseringer hist og her. For det første, Omans parlaments nylige kriminalisering af relationer med Israel er ikke nogen nyhed. Den kriminalisering har været i kraft siden 1972, og det nye er blot, at visse dele af den tidligere lov er blevet strammet og mere specifikke.

For det andet, Itamar Ben-Gvir besøgte ikke Al-Aqsa-moskeen. Han gik en tur på det, muslimerne kalder al-Ḥaram al-Sharīf. Jøderne kalder det Har haBayīt, på engelsk hedder det Temple Mount, og på dansk kender vi det som Tempelbjerget. Og hvis det skal nævnes, at Tempelbjerget er muslimernes tredjehelligste sted, så kunne det vel også være relevant at nævne, at Tempelbjerget er jødernes helligste sted?

Og det er vel ikke så underligt, at arabiske ledere ikke tør fortælle deres borgere, at jøderne måske ikke er helt så slemme endda, når de gennem de sidste mere end 70 år kun har kaldt dem ”den zionistiske enhed”, den ”zionistiske fjende”, eller blot ”fjenden”.

De arabiske lande er absolut ikke så venligtsindede over for palæstinenserne, som man måske kan tro. De fleste af dem husker stadig, hvordan Arafat og hans PLO forsøgte at vippe Kong Hussein af pinden i Jordan, og hvordan samme Arafat støttede Saddam Hussein i Iraks krig mod Kuwait.