Pandemien var ikke som de andre katastrofer. For første gang blev hele menneskeheden ramt på én gang

Den Spanske Syge 1918-20 forårsagede cirka 50 millioner dødsfald og blev hurtigt glemt. Det vil næppe ske for coronapandemien, der var en simultan, kollektiv oplevelse. USA under Trump blev til et skrækeksempel for andre lande, men konsekvenserne af COVID-19 er fælles for alle samfund
USA var et af de steder, hvor COVID-19 tydeligst udstillede et dysfunktionelt sundhedsvæsen og en dyb social ulighed. Det er en etisk udfordring, den amerikanske regering og sundhedsvæsenet med sikkerhed vil blive stillet overfor igen i den næste pandemi.

USA var et af de steder, hvor COVID-19 tydeligst udstillede et dysfunktionelt sundhedsvæsen og en dyb social ulighed. Det er en etisk udfordring, den amerikanske regering og sundhedsvæsenet med sikkerhed vil blive stillet overfor igen i den næste pandemi.

Scott Olson/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
28. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den Spanske Syge, der på verdensplan kostede 50 millioner mennesker livet og 15.000 dødsofre i Danmark, blev aldrig nævnt af min morfar, da jeg voksede op i 1950’erne og 1960’erne.

Det til trods for, at en af hans seks brødre var blevet alvorligt syg i 1918 og kun med nød og næppe overlevede sygdommen. Jeg ved det kun, fordi min mor fortalte mig historien, da vi godt 100 år senere endnu engang skulle opleve en pandemi.

Den Spanske Syge gik hurtigt i glemmebogen. De efterladte glemte naturligvis aldrig slægtninge, de havde mistet til den ukendte influenzavirus. Men det var ikke noget, man snakkede om i familiens skød, ligesom mine bedsteforældre aldrig fortalte mig om deres oplevelser under den tyske besættelse.

Fysisk smerte og megakatastrofer er tilsyneladende hændelser, mennesket er gearet til hurtigst muligt at lægge bag sig. Vi vil videre i livet. At amnesi var så udbredt efter Den Spanske Syge er blevet forklaret med den omstændighed, at pandemien kom i skyggen af fire års verdenskrig med et kolossalt tab af menneskeliv – både civile og soldater.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Siersbæk

En enkelt detalje: den "spanske" syge opstod formentlig ikke i Spanien men i USA.

https://www.smithsonianmag.com/history/journal-plague-year-180965222/

Det var en af de "sjove" detaljer, der blev udbredt under coronapandemien. Nu kan man også læse det i Inf!

Morten Schunck, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Jacob Nielsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

At læse denne artikel med al de historisk katastrofer og konstatere menneskenes hukommelsestab og samtidigt regne med at samme menneskeligheden har lært at tage den seneste pandemi alvorligt, er mere en misfortolkning af hændelser siden. Pandemien hænger jo utvetydig sammen med vores form vi lever på, ligesom er et biprodukt af klimaændringen.

For at se, hvor meget menneskeligheden har lært af Pandemien, der er ved at nå sit endemiske stadie, og om dens årsager, er det værd at læse Information's artikel (se linket forneden) fra for omtrent 5 år siden. Og dem, der har et kritisk syn om samfundets udvikling vil konstatere: majoriteten har intet lært.
Ser ud til vi er befalet af en lemmingeeffekt, vi går bare videre, og hvis nødvendigt også ud over kanten!
For mig og min forståelse og manglende psykologiske viden ubegribeligt!

https://www.information.dk/udland/2017/11/kan-redde-verden-naeste-tre-aa...

Ejvind Larsen, Jacob Nielsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Det allermest groteske i denne sammenhæng er, at der er en meget stor sandsynlighed for , at USA har et stort medansvar for at covid 19 eksistens faktisk
in the first place.

Her er Jeffery Sachs beretning:

https://www.youtube.com/watch?v=uZa5k87ByOk

Torben Siersbæk

Arne Albatros Olsen - 29. januar, 2023 - 09:43.

"Det allermest groteske i denne sammenhæng er, at der er en meget stor sandsynlighed for , at USA har et stort medansvar for at covid 19 eksistens faktisk
...
Her er Jeffery Sachs beretning"

Jeg er - i denne type spørgsmål - selv mere tilbøjelig til at stole på biologer og viruseksperter end på økonomer.

Jeffery Sachs er økonom.

Steffen Gliese, Ejvind Larsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Min far blev ramt af den spanske syge som 5 årig. Var meget syg men vågnede op og sagde til min farmor at han var sulten. Sygdom var han helt kureret for indtil han rundede de 80.

Jesper Johannsen

Hvis ikke det var for medierne, så havde jeg knap nok bemærket corona. Corona vil også hurtigt blive glemt. Hvis den får lov til det. Før eller siden kommer der noget nyt igen. Og at det flyver verden rundt skyldes vel vi flyver verden rundt.

Hvad USA angår kan man vist roligt konkludere privatisering af sundhedsvæsenet ikke er nogen særlig god ide. Men det tænker jeg denne her SVM blå knaldperle regering er komplet ligeglade med. For her hersker kun ideologiske principper og ordentlig, ansvarlig "nødvendighed" og ikke hvad der er den bedste løsning og samtidig billigste løsning. For foruden i gennemsnit at være det værste sundhedsvæsen i verden er det amerikanske sundhedsvæsen samtidig med længder det dyreste.

Privat er snart. Men kun for aktionærer og forsikringsselskaber. Ikke for mennesker.

Morten Schunck, Steffen Gliese og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar