Analyse
Læsetid: 4 min.

Republikanernes strid om formandsposten i Kongressen stikker dybere end ideologi

For anden dag i træk led den republikanske leder Kevin McCarthy onsdag nederlag i afstemningen om formandsposten i Repræsentanternes Hus. Igen stemte 20 republikanere fra den yderste højrefløj imod hans kandidatur. Et vigtigt motiv til oprøret imod McCarthy er manglen på internt demokrati
En ting virker sikker: McCarthy har brug for en tryllestav, hvis han vil vinde.

En ting virker sikker: McCarthy har brug for en tryllestav, hvis han vil vinde.

Jonathan Ernst

Udland
5. januar 2023

Artiklen er opdateret den 4. januar klokken 20.

De moderate republikanske partiledere, John Boehner og Paul Ryan, havde som formænd for Repræsentanternes Hus mellem 2010 og 2018 et hyr med at holde en voksende skare af ultrakonservative republikanere, knyttet til Tea Party, i snor. Begge valgte at trække sig fra politik.

Kevin McCarthy, der håber at efterfølge de to formænd i den næste kongressamling, har i denne uge med bitterhed måttet konstatere, at den yderste højrefløj i partiet nu er villig til at så politisk kaos i Kongressen og ydmyge deres partileder ved at stemme imod hans kandidatur til den magtfulde stilling som formand for Repræsentanternes Hus.

Under tirsdagens afstemning havde McCarthy kun råd til at miste opbakningen fra fire republikanske kongresmedlemmer. Mellem 19 og 20 stemte imod ham. Herefter var der intet andet at gøre end at trykke på pauseknappen og udsætte afstemningen til onsdag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En helt igennem absurd og mærkelig tragikomisk situation i det republikanske parti.

Et parti der sigter mod den totale og absolutte magt politisk i Amerika, og hvor der ikke levnes plads til det demokratiske parti i Amerika, - se blot på hvordan D. Trump og Mitch McConnell agerede under valgkampen, hvor løgnen om sejren var accepteret og skulle udgøre den demoraktiske sandhed forfor de republikanske politikere.

På den ene side er og var de republikanske politikere klar til underkende og uddrive demokratiet og dets afstemningsregler for den politiske magt, - og så samtidig nu ikke vil finde sig i det manglende demokrati indenfor det republikanske partis rammer.

- Det er jo fuldstændig vanvittigt!

Befolkningen må godt lide under manglende demorkati som det republikanske parti var klar til at berøve dem for, men indenfor selvsamme parti vil politikerne ikke finde sig i det manglende dermokrati - der styres hård diktatorisk ånd og disciplin fra ledelsens side, og de kræver retten til talefrihed givet fri!

- Amerikanske politikere i det republikanske parti er i sandhed skrupravende skøre!

Alvin Jensen, Peter Schive, Jørgen Tryggestad, Claus Nielsen, Steen K Petersen, Dan Jensen og Jimmy Marquardsen anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

At politik er en uskøn forretning er selvfølgelig ikke det, vi lærer af at se vores to tv-kanalers snakke-hygge politiske programmer. Men alt det vi anser som væsentligt i vores velfærdssamfund, er skabt ved direkte konfrontation eller med underliggende trusler om konfrontation.

At amerikanske højreorienterede politikere ikke vil stemme på en charlatan, der de sidste mange år har haft jobbet, som den der flytter donerede pengesummer rundt til vennerne i partiet (altså sumpmand nr. 1 i partiet), synes vel rimeligt opbyggeligt. Trods alt. Ja, selv om vi kender deres idiotiske holdninger i øvrigt.

John Scheibelein, Flemming Sørensen og Jimmy Marquardsen anbefalede denne kommentar