BANDEKRIMINALITET
Læsetid: 7 min.

Skudepidemien i Sverige er født af velfærdssvigt og hævn

Sverige indtog i 2022 en trist europarekord med 63 skuddrab. De fleste sættes i forbindelse med bandekonflikter, som politiet ikke har taget hånd om i tide. Årsagerne til problemet er fejlslagen socialpolitik og ulighed og betegnes som et større »velfærdssvigt«
Kriminalteknikere i gang med at undersøge gerningsstedet i Kristianstad efter en af de mange skudepisoder i Sverige. I 2022 slog Sverige en trist europarekord med 63 skuddrab

Kriminalteknikere i gang med at undersøge gerningsstedet i Kristianstad efter en af de mange skudepisoder i Sverige. I 2022 slog Sverige en trist europarekord med 63 skuddrab

Udland
6. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Et skuddrab nytårsaftensdag og to eksplosioner natten til den 2. januar. Sådan har overgangen til et nyt år været i Sverige.

Episoderne er blot to blandt mange i det netop overståede år, der sluttede med et ærgerligt punktum og en ny europæisk rekord.

I 2012 var Sverige et af de lande i Europa med færrest skuddræbte, da der blev registreret 17 drab med skydevåben i landet. Sidenhen er antallet kun gået op, til at Sverige nu er det eneste land i Europa, hvor antallet af skuddræbte er steget de sidste 20 år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jacob Nielsen

Velfærdssvigt og hævn.

Ja, men først og fremmest er det et selvskabt problem. Fordi uhæmmet indvandring, uden krav om assimilation, har betydet et opsplittet samfund. Og resultatet ser vi nu, klart og tydeligt. Sverige blev advaret, men politikerne ville gøre landet til verdens mest humane nation. De fik hvad de ønskede, og mere til.

Nu er eksperimentet slået fejl, og burde betyde en opstramning, overalt i Vesteuropa. Men nej, indvandringen bare fortsætter og fortsætter. Og det kan vores velfærdssamfund slet ikke holde til. For dem der kommer hertil, har ikke de nødvendige kompetencer, har ikke noget ønske om at integrere sig, men vil naturligvis gerne leve af andre folke penge, også kaldet frugten af skatteborgernes arbejde.

På et tidspunkt, om ikke så mange år vil vores samfundsmodel, hvor det er dem der har de bredeste skuldre, der skal bære mest, kollapse. For den model forudsætter at der er en accept i befolkningen, af fornuften i at man hjælper dem der ikke selv kan. Og den forsvinder, hvis indvandringen bliver for stor, og samfundet bliver opsplittet.

William Kern, jens christian jacobsen, Olherji Hammer, Ole Olesen, Gunhild Isfeldt, Per Christensen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jaoob Nielsen, dine forestillinger er præcis det, der har ligget bag politikken i 30 år, og som har den største skyld i de problemer, der opstår.
Det er utroligt, at de samme misforståelser kan leve videre årti efter årti.

Søs Dalgaard Jensen, John Scheibelein, Torben Skov, Brian W. Andersen, William Kern, Eva Schwanenflügel, Alan Frederiksen, Alexander Bak, Sara Sindberg Bentsen, Nova Lone Jespersen, Marianne Wiltrup, Jørgen Mathiasen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Egon Stich, Ib Gram-Jensen, Lise Lotte Rahbek og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

David Sausdal:
"Det, man ved virker, er sociale indsatser. Gennem fokuserede indsatser i belastede områder har man formået at bringe trygheden op og få forbedret livsvilkårene. Og det giver troen på et alternativ til et kriminelt liv, hvor banderespekt giver identitet."

Tack så mycket - vi skal nok fortsætte det gode arbejde - og være et forbillede.

Og samtidig, et fuldt stop for, at uligheden skal løbe helt løbsk.

Søs Dalgaard Jensen, John Scheibelein, Stephen Paulli Andersen, Steffen Gliese, Lene Grøstad, William Kern, Eva Schwanenflügel, Alan Frederiksen, fin egenfeldt og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Jan Eskildsen

Indtil i går havde der i år været syv skudepisoder med fem sårede. Når man kender personer i Sverige og til forholdene, ser man med det samme akademisk udenomsnak,. Drab sker på andre måder end med skud. I 2021 var de 113 dødelige voldsepisoder, i 2022, mere end 200.

Lise Lotte Rahbek

Uligheden i Sverige er stigende, de seneste år er flere uddannelsesinstitutioner blevet privatiseret og har skabt ’de gode og de dårlige gymnasier’, og liberaliseringen af de gamle lejeboliger har ikke gjort det nemmere at være fattig i Sverige.

Men der findes da ikke fattigdom eller udenforskab i velfærdssamfund, vel...?

Torben Skov, Steffen Gliese, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Alexander Bak, johnny volke, Steen K Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Når man læser ovenstående kommentarer, ved man knap nok, om man skal le eller græde.

I forhold til så mange andre lande har Sverige ikke ret meget at skamme sig over i forhold til den sociale indsats eller velfærdsniveauet (prøv at sammenligne velfærdsydelserne og uligheden med andre indvandrertunge lande som fx England eller Tyskland), så umiddelbart forekommer det mere at være systemtanke om velfærdsstaten som den eviggrønne frelser af masserne, der bærer kommentaren, end en egentlig refleksion over hvilke sammenfaldende faktorer, der giver det nuværende problem.

Uanset om man ideologisk synes det er behageligt at forholde sig til eller ikke, kommer man nok ikke uden om, a) at Sverige igennem de seneste tyve år har valgt at acceptere en (i forhold til samfundsstørrelsen) ganske omfangsrig indvandring fra tredjeverdenslande, b) generelt har valgt ikke at stille tydelige krav om nogen form for assimilering, integration eller blot samfundstilpasning, og samtidig c) indtil for få år siden har haft et samfundsnarrativ, der reelt udelukkede drøftelse af, om a) og b) var et problem.

I en sådant norm-vacuum kan man ikke fortænke tilflytterne i at holde sig væsentligt til deres oprindelige kultur, herunder en større tradition for at forbedre den personlige situation/status/rigdom ved at udnytte samfundets smuthuller eller svaghed.

Det kan godt være, at den store indvandring er den udløsende og ganske synlige årsag til de nuværende problemer, men det er i bund og grund svenskernes årelange berøringsangst og manglende refleksion over, hvor meget et tillidsbaseret samfundssystem kan tåle, der er bagvedliggende. Altså en selvskabt plage.

Danny Hedegaard, Rune Palm, Peter Krogh, Lene Grøstad, Torben Kjær Andersen, jens christian jacobsen, Henrik Ilskov-Jensen, Olherji Hammer, Ole Olesen, Gunhild Isfeldt og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jan Eskildsen

Til de mere end 200 mord, hvoraf 63 var bandirelaterede, skal lægges mere end 450 mordforsøg, 127 skudsårede, mere end 450 knivsårede mere end 70 bomber, mere end 300 brande og mere end 45 sabotage mod biler med blåt blink. endnu ikke publiceret af myndighederne, men nogle følger selv med.

Danny Hedegaard, Henrik Ilskov-Jensen, Olherji Hammer og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Sverige har i alle årene stået for den venlige, imødekommende og succesfulde integration, mens DK var/er et land med fremmedhad og en modbydelig tone. I Sverige får man modersmålsundervisning og man holder kammertonen. Nu beskyldes de for at lade tingene sejle. Polisen har sovet i timen, siges der. Man skal bure lederne inde siger Sausdal, banderne mangler en fast overordnet struktur siger Dahlerup, og den svenske lovgivning som giver rabat når man er ung lovovertæder er med til at accentuere ktiminaliteten. Jamen enhver der råbte op for år tilbage blev jo udskammet. Stakkels Sverige, det er takken for gæstfriheden.

Danny Hedegaard, Lene Grøstad, William Kern, Henrik Ilskov-Jensen, Olherji Hammer og Gunhild Isfeldt anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Der er ca. 2.000.000 mennesker i Sverige med ikke-vestlig baggrund. Ud af dem, er der vel et par hundrede banditter, der ødelægger det for de andre.

Christian de Thurah

Et par hundrede???

Carsten Kristensen

Ifølge Svensk Politi er der mindst 5000 aktive bandemedlemmer - dertil kommer måske titusindvis af medløbere, sympatisører, familiemedlemmer, klanmedlemmer?

jens christian jacobsen

Nogle mennesker tænker på 'bander' i form af en grumset underverden, befolket af bandebosser, familiedrevne kriminalitetssyndikater og mafiaer, der specialiserer sig i handel med mennesker og stoffer og andre former for organiseret kriminalitet på højt niveau.
Men i Skandinavien betyder en 'bande' som regel en gruppe teenagere, der er involveret i småkriminalitet (tyveri), salg af stoffer, mobiltelefontyveri og når bølgerne går højt vold mod andre unge mennesker fra rivaliserende bydele og kvarterer.
Det er der ikke noget nyt i. Det er meget mindst 50 år gammel socialvidenskabelig viden om forhold, der skaber ungdomskriminalitet:
1. Negative kulturelle påvirkninger i de unges opvækst herunder rigid religiøs kontrol. 2. Begrænset tilknytning til sociale fællesskaber.
3. Overdreven afhængighed af asociale jævnaldrene.
4. Et fraværende forældreopsyn,
5. Alkohol- og stofmisbrug,
6. Ringe uddannelses- eller beskæftigelsespotentiale samt
7. Overdrevent behov for anerkendelse.
Når det så sammenholdes med, at det er i Nord- og Nordvesteuropa med de mest udbyggede socialsystemer, at ungdomsbander udgør et voksende problem, kan man slutte at
a. Udbygget social sikring ikke i sig selv mindsker ungdomskriminalitet, b. en øget uddannelsesfrekvens blandt udsatte unge er langt sværere end politikere og forskningen hidtil har antaget, c. inkludering i sociale fællesskaber skal begynde langt tidldigere end nu og at d. anerkendelse af den enkelte unge kun kan opnås ved at den unge møder anerkendelse gennem sin indsats og fra andre end dem fra miljøet.
Interesserede kan læse om mange forskellige positive indsatser i Radicalization Awareness Network (RAN Practitioners).

Freddie Vindberg

@ Christian de Thurah

Du har måske et bedre bud?

På, hvor mange det så er - der ødelægger det for de andre?

Alan Frederiksen

Jacob Nielsen
05. januar, 2023 - 22:19

"Ja, men først og fremmest er det et selvskabt problem. Fordi uhæmmet indvandring, uden krav om assimilation, har betydet et opsplittet samfund."

I antropologien forstås assimilation som den proces, hvorved en kultur gradvis inkorporeres i en anden, således at kulturforskellen ophæves. Ordet assimilation bruges også om en bevidst integrationspolitik, som en stat kan føre over for sine kulturelle minoriteter.

Det er vel ikke det du ønsker?

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvis der kun er et par hundrede bøller så løser problemet sig selv. Med godt 60 skuddræbte er de sidste væk om 3 til fire år. Grattis Sverige!

At integration, for slet ikke at tale om assimilation, er en langsommelig proces, er ingen nyhed. Spørg de familier i New York, der stadig har italiensk som modersmål, familier i Florida, der kun taler spansk, eller husstande i Californien med japansk eller kinesisk som dagligsprog. Eller spørg sociologer, der kan deres fagområder.

Det er endda i et stort land som USA. I små lande som de nordiske, kan man naturligvis ikke forvente at mennesker fra langt større sprogområder skal lade sig integrere/underkaste.

Alt dette er ældgammel viden for sociologer og antropologer. Politikere, derimod, kæmper ufortrødent videre for at "styrke integrationen." De har dog ikke sat årstal på, som med klimamålene!

Du gamle, du fria, du fjällhöga Nord.

Eva Schwanenflügel, Alan Frederiksen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Små 15.000 bliver skudt hvert år i USA, plus en hel masse som begår selvmord med våben.
Hvis Sverige skal nå op på USA's tal skal de op på omkring 500.

Bruno Petersen

Interessant artikel. Samfundet (her det svenske) knækker åbenbart midt over ved visse former for liberalisering, fx ved liberalisering af uddannelses- institutioner og boligejerforhold. Husk gerne dette regeringen for “tryghed” og “frisættelser”. Der er noget der ikke kan splittes op, men forudsætter hinanden. Måske er det en god idé at følge nogle andre strømme af penge. Men det er så ikke politiets opgave. Det er en social omfordelingsopgave med stor betydning for tryghed og frisættelse.

William Kern, Stephen Paulli Andersen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Netop, Bruno Petersen, selv de små problemer, der over tid har vist sig i Danmark med vore få procent ikke-vestlige indvandrere, er jo i høj grad foranlediget af den samtidige afvikling af netop det velfærdssamfund, der egentlig var en forudsætning for at kunne modtage og integrere.

jens peter hansen

Det var Moderaterne med Frederik Reinfeldt som privatserede skolerne og inviterede 100 000 eller flere syrere til landet DK blev jo nærmest fremstillet som fascistisk. Nu har Tyskland og Sverige store problemer. I UK er DK de sidste år blevet fremstillet som racistisk. Da der nu kommer en flygtningestrøm som man ikke har mærket før der, så får piben en anden lyd og Rwanda er også der aktuel der. Gymnasier med mange elever med indvandrerbaggrund betegnes som problematiske og en udtynding støttes af venstrefløjen. Fra højre til venstre er elefanten i rummet altså den samme og privatskolerne har kronede dag. Der må ikke være for mange med indvandrerbaggrund i skolerne og de veluddannede der stemmer til venstre sætter deres børn i private skoler kemisk rensede for besværlige elever, danske eller indvandrere. Hykleriet trives mens man beskytter sine egne.

Niels Erlinger

Som vi alle kan konstatere ovenfor, så har Sverige ikke, i forhold til så mange andre lande, ret meget at skamme sig over i forhold til den sociale indsats eller velfærdsniveau. Og Sverige har i alle årene stået for den venlige, imødekommende og succesfulde integration.

Med andre ord, så har Sverige gjort alt det rigtige.

Og alligevel kan man så undre sig over alle de problemer, som de oplever.

For nogle år siden, lige i starten på flygtningestrømmen fra Syrien, udtalte den forrige svenske statsminister Frederick Reinfeldt at, Sverige ikke nødvendigvis tilhørte svenskerene!!

Hvorefter daværende udenrigsordfører for venstre, Søren Pind, var hurtigt ude med en udtalelse om, at hvis Sverige ikke tilhørte svenskerne, så ville vi gerne have Skåne, Halland og Blekinge tilbage.

Hvis svenskerne fortsætter med at vælge så naive politikere, ender det med, at de ikke har noget Sverige tilbage.

Den kritiske faktor ved al indvandring er ikke FN’s flygtningekonvention, EU’s Dublinforordning , eller national lovgivning.

Den kritiske faktor ved al indvandring er antallet!!!

jens christian jacobsen

@Niels Erlinger
'Succesfuld integration?'
??

Niels Erlinger

Ja, Sverige har gjort alt det politisk korrekte.

Og gjort det nemt at vælge Sverige som slutdestination.

Man kan sige at, Sverige både har åbne grænser, og åbne kasser.

Men det som jeg prøver på at sige er, at den kritiske faktor ved al indvandring er antallet.

Eller sagt på en anden måde, at jo større antallet er, jo strammere og mere reguleret skal lovgivningen overfor flygtninge være.

Her har Sverige haft en lovgivning baseret på en moderat indvandring, og har ikke taget højde for antallet.

Og jeg tror at Sverige i den nærmeste fremtid, vil stramme op på lovgivningen omkring indvandring, og i takt hermed en markant reduktion i antallet.