Krigen i Ukraine
Læsetid: 5 min.

Han skylder Putin sit politiske liv. Alligevel har Lukasjenko endnu ikke sendt soldater til Ukraine

Sidste uge indledte Rusland og Belarus en fælles militærøvelse efter en tid med fornyet frygt for et storstilet angreb mod Nordukraine. Siden den 24. februar er Belarus gradvist blevet en større del af krigen, men hæren er foreløbigt blevet derhjemme
Der har siden krigens begyndelse været spekulationer om, hvorvidt Putin ville presse Belarus’ præsident Lukasjenko til at tilslutte sig krigen mere direkte og sende sine tropper til Ukraine.

Der har siden krigens begyndelse været spekulationer om, hvorvidt Putin ville presse Belarus’ præsident Lukasjenko til at tilslutte sig krigen mere direkte og sende sine tropper til Ukraine.

Ritzau Scanpix

Udland
24. januar 2023

Det vakte bange anelser og minder fra optakten til invasionen af Ukraine, da Putin sidste måned satte sig på et fly mod den belarusiske hovedstad, Minsk, og annoncerede en ny, fælles militærøvelse på belarusisk territorium.

Nyheden fik straks Ukraines nu afdøde viceindenrigsminister Yevhen Yenin til at love militær oprustning ved grænsen til Belarus med både mandskab og ammunition.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Danny Hedegaard

Mon Lukasjenko kan få sin militære ledelse til at adlyde ordrer om at gå med i krigen på russisk side?
Og hvis han kan, mon så ikke det første de belarusiske soldater vil gøre når de når fronten, at løbe direkte over til Ukrainerne?

Der er jo ingen opbakning i Belarus til at deltage i krigen på russisk side.
Mon ikke Belarus vil være så utroværdig en allieret for Rusland, at de har mere gavn af at holde den belarusiske hær hjemme.
Så den kan holde Luksjenko ved magten i ly af hærens bajonetter.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Espen Bøgh, Jens Christensen, Torben Bruhn Andersen, Jacob Nielsen, Rolf Andersen, Tommy Clausen, Peter Hansen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Lukaschenko er, som gammel fodboldspiller, meget glad for fodbold og Putin, med sin åndssvage krig mod alle de store fodboldnationer, ødelægger mulighederne for at sætte nogle fornuftige landsholdskampe op, mellem fredselskende nationer. Det er selvfølgelig et alvorligt og potentielt uløseligt dilemma.

Oprindelig var Belarus en del af krigen imod Ukraine, dan man tillod russiske styrker at foretage angreb mod Kiev via Belarus jorde.

Vesten var for langsom til at gribe historien ordentligt, og advare Belarus mod deres deltagelse i krigen - når de ikke selv var en angriber i krigen med hensigter imod Ukraine.

Advarslen fra Vesten burde have indeholdt klar gengældelse for dette medløberværk; "Præsidentpaladset er i fare for bombning"!

Vesten havde med lige så god ret til at intervenere i den forbindelse, - Belarus var ikke selv deltager i invasionen, men tillod alligevel det skete via deres land., et politisk fejltrin der skulle have kostet dem præsidentboligen.

Man kan i øvrigt undre sig meget over de evigt gentagne trusler om anvendelsen af atom-våben fra russisk side,- det burde jo ikke være nødvendigt når det går så godt på slagmarken som russiske ledere postulerer - "lyver groft om for deres befolkning.