Analyse
Læsetid: 4 min.

Den slumrende atomaftale mellem Iran og USA er reelt brudt sammen

Hverken Iran eller USA har rykket på et endeligt forhandlingsoplæg til en ny atomaftale, der har ligget klart siden september i EU’s udspil til mægling. Både krigen i Ukraine og unge iraneres revolte siden november mod præstestyret har været afgørende for sammenbruddet
EU’s chefforhandler Josep Borrell under tidligere forhandlinger med den iranske delegation i Amman om atomvåbenaftalen. Billedet er udsendt fra det iranske udenrigsministerium.

EU’s chefforhandler Josep Borrell under tidligere forhandlinger med den iranske delegation i Amman om atomvåbenaftalen. Billedet er udsendt fra det iranske udenrigsministerium.

AFP/Ritzau Scanpix

Udland
11. januar 2023

En af nytårets første nyheder fra det amerikanske udenrigsministerium var, da talsmanden Ned Price erklærede, at »selv om atomforhandlingerne med Iran er slumrende, og selv om diplomati vil være det foretrukne, forbliver andre muligheder på bordet.«

I diplomatiske koder betyder vendingen ’andre muligheder’ væbnet konflikt. Om det kommer så vidt, at dialogen mellem Iran og USA og i bredere forstand parterne i den oprindelige 2015-atomaftale, Frankrig, Storbritannien, Kina, Rusland og EU plus Tyskland, kollapser endeligt, er umuligt at vide.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her