brasilien
Læsetid: 5 min.

Sociale medier var drivkraft bag stormløbet på Brasiliens kongres: »Bolsonaro følger simpelthen Trumps drejebog«

Stormløbet mod kongressen i Brasilien blev koordineret på de sociale medier, som den tidligere præsident Jair Bolsonaro har brugt til at skabe en kult omkring sig selv. Imens anklager den nyvalgte præsident Lula politiet for at være infiltreret af ’bolsonaristas’
Hvis man vil forstå baggrunden for søndagens stormløb, er det uundgåeligt at kigge på brasilianeres medievaner.

Hvis man vil forstå baggrunden for søndagens stormløb, er det uundgåeligt at kigge på brasilianeres medievaner.

Udland
10. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Da Brasiliens nyvalgte præsident, Luiz Inácio »Lula« da Silva, blev indsat den 1. januar, forløb arrangementet overraskende roligt set i lyset af de heftige protester mod venstrefløjspolitikeren, der har præget landet de seneste måneder.

Søndag viste det sig, at roen var for god til at være sand.

Tusinder af demonstranter iklædt gasmasker og fodboldlandsholdets gule og grønne trøjer – der er blevet et symbol på støtte til den tidligere præsident Jair Bolsonaro – stormede landets kongresbygning, højesteret og præsidentpalads i hovedstaden Brasília.

De såkaldte bolsonaristas kæmpede sig igennem politiets barrikader, smadrede ruderne på bygningen og tog selfies, mens de smilende sad på politikernes stole og kontorer.

Baggrunden var en stædig overbevisning om, at venstrefløjen snød sig til sejren ved præsidentvalget i slutningen af oktober.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Online kulturen har, og vil fortsætte med, at skabe splid og splittelse alle vegne. Også i Danmark.

Kommer vi nogensinde til at tage et skridt tilbage eller bare sætte en bremse i overfor såkaldte nye teknologier?

arne tørsleff, Rasmus Kristiansen, Jes Thomsen, Eva Kjeldsen, Peter Mikkelsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Rasmus Ankersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I det daglige nyhedsbrev skriver POV:

"I månederne og ugerne op til præsidentvalget i oktober blev de sociale mediekanaler oversvømmet med falsk information.

På TikTok fandt forskere ud af, at fem ud af de øverste otte søgeresultater for søgeordet "stemmesedler" var for forskellige afarter af “manipulerede stemmesedler".

På Telegram opfordrede en viral video, der til sidst blev fjernet af myndighederne, til drab på børn af tilhængere af Lula, der endte med at vinde.

Op til og under søndagens mislykkede kupforsøg, der har det specielt været Twitter, der har været kog i. Her kan forskerne se en langt større stigning i tweets fra den ekstreme højrefløj, end andre politiske grupperinger.

Det kunne ske, fordi Elon Musk, der overtog Twitter i slutningen af oktober har fyret samtlige medarbejdere i Brasilien - ud over et par salgsmedarbejdere.

Herunder de 8 personer, som modererede det brasilianske indhold, og sørgede for at misinformation ikke kunne sprede sig så meget.

I dagene omkring angrebet har det altså fået frit løb."

Altså endnu en 'bivirkning' ved at sociale medier alene ejes af milliardærer, der kun er interesserede i sig selv og deres profit.

Jørgen Tryggestad, David Zennaro, Carsten Munk, Inge Lehmann, Jan Damskier, Ole Meyer, Mathias Petersen, Rasmus Kristiansen, Jes Thomsen og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Havde man blot kunne evaluere fænomenet Trump uden alt det putin putin putin eller russia russia russia, så havde vi kunnet være på forkant med tingenes tilstand i Brasilien. Samme kontekst med elendige forudfattede medier, korrupte politikere og politi. En efterretningstjeneste som har alt for store ressourcer. Og alt det ville man undgå at tale om.

Så jeg håber virkelig ikke at løsningen bliver: øhhh det er Twitters skyld. Vi infører mere censur.

Søren Kristensen

Nu mangler vi bare Putin, Kim Jung-un, Xi Jinping, Khomeini, Lukashenko, Assad og de 50 andre røvere, hvoraf ikke så få regerer i Afrika og Sydamerika. Ikke at demokrati løser alle problemer, for det gør det jo tydeligvis ikke, men det andet her duer bare ikke - og det er de sociale medier heldigvis også med til at afsløre.

David Zennaro, Steffen Gliese, Rasmus Kristiansen og Torben Kjær Andersen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Endelig en relevant dækning af hvad, der foregår i utallige latinamerikanske lande. En hvilken som helst blot lidt venstreorienteret præsident forfølges med alle midler.
Situationen i Brasilien har nærmest kunne forventes, oven i alle de tidligere angreb på Lula og Dilma , da Bolsonaro kom til magten med højrefløjens hjælp.

I mellemtiden vil vi også gerne høre hvordan det går i Peru, hvor højrefløjen jo kuppede den valgte venstreorienterede præsident og hvor Information fandt, det positivt og mente at han forsøgte et kup fordi han ville opløse parlamentet og udskrive nyvalg ! Hvad med at følge med i den sag også. Og helst ordentligt.

Rasmus Kristiansen, Jørgen Tryggestad, Eva Schwanenflügel, erik jensen, Carsten Munk og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Fin artikel.
Jeg er slet ikke sikker på, at demokratiet er robust nok til at coexistere med de sociale medier.
-
Bolsonaro sad i parlamentet i årtier for et lille, ligegyldigt parti, uden at nogen lagde mærke til ham.
Men så ...
Hvem står bag ham? Hvem har haft gavn af hans tid som præsident?

Rasmus Kristiansen, Marianne Jespersen, Inger Pedersen, Jørgen Tryggestad, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar