Interview
Læsetid: 6 min.

Hun er symbolet på den Beijing-loyale elite: »Hongkong skal regeres af patrioter«

I årtier har Regina Ip været en af de mest indflydelsesrige, Beijing-loyale og kontroversielle personer i Hongkongs politiske elite. Information har mødt hende til et interview, hvor hun afviser, at byens frihedsrettigheder er kommet under pres
72-årige Regina Ip har hele sin politiske karriere stået for at styrke båndene mellem Hongkong og Kina.

72-årige Regina Ip har hele sin politiske karriere stået for at styrke båndene mellem Hongkong og Kina.

Long Hei Chan

Udland
23. januar 2023

Få personer er mere forhadt blandt demokratisindede hongkongere end hende.

Igennem hele sin politiske karriere – som minister, parlamentariker og partileder – har 72-årige Regina Ip stået for at styrke båndene mellem Hongkong og Kina. Ufortrødent og uden forbehold. Sådan har det været siden 2003, hvor hun som minister for sikkerhed forsøgte at indføre en ny lov, der ville gøre det muligt at udlevere borgere til retsforfølgelse på det kinesiske fastland.

Over en halv million mennesker gik på gaden, og loven blev trukket tilbage. I 2019 var det et lignende lovforslag, der fik Hongkong til at eksplodere i en historisk stor protestbevægelse rettet mod lokalregeringen og det kinesiske styre. Flere end 10.000 demonstranter blev anholdt. Men coronapandemiens ankomst satte en stopper for de massive gadeprotester. Samtidig gennemtvang kommunistpartiet ny lovgivning, der drastisk har ændret den politiske situation i byen. Hovedparten af de mest fremtrædende prodemokratiske politikere er i dag enten fængslet eller har anklager hængende over hovedet, og Hongkongs parlament er for første gang siden overdragelsen fra britisk styre i 1997 helt uden en opposition.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carsten Kristensen

Lystløgner og antidemokrat.

Søren Kristensen

Det siges, at der åbner en ny Starbucks hvert nittende minut i Kina. Man kan jo håbe det åbner nogle døre.

Torben K L Jensen

Hvordan var det nu det gik med det arabiske forår i 2011 ? - Så meget for vestlig tvang i demokrati-proccessen når man ser på Syrien,Ægypten.Emiraterne,Libyen og resten af de Nord-afrikanske stater.

poul pedersen

Et folk der i åbne og fair valg ikke kan afsætte deres regering er under diktatur.
Man kan mene hvad man vil om demokrati og ytringsfrihed, men skal man kunne fæste lid til den illusion, at landet er til af hensyn til befolkningen, og at landets ledelse, for at minimere magtfuldkommenhed og tiltagende dække over korruption og fejlbeslutninger, nødvendigvis skal tåle og svare for kritik. Skal det opfyldes er der ingen vej uden om et demokratisk styre.