Krigen i Ukraine
Læsetid: 5 min.

Tyskland bestemmer slagkraften i Ukraines kommende kampvognsstyrke

Trods eskalationsfare tyder meget på, at flere af Kyivs vestlige allierede fredag beslutter at sende tunge kampvogne til Ukraine. Men skal det ske i kritisk masse, skal Berlin give grønt lys – hovedparten vil være tyskproducerede Leoparder
Trods modvilje lader det til, at Tyskland med forbundskansler Olaf Scholz i spidsen vil give grønt lys til, at de tyskfremstillede Leopard 2-kampvogne kan blive sendt til Ukraine.

Trods modvilje lader det til, at Tyskland med forbundskansler Olaf Scholz i spidsen vil give grønt lys til, at de tyskfremstillede Leopard 2-kampvogne kan blive sendt til Ukraine.

Ronny Hartmann

Udland
17. januar 2023

I årevis har tonstunge tanks i tusindvis samlet støv i Vesteuropas våbenarsenaler, men nu ser nogle af dem ud til at komme ud af mølposen og blive indsat på ukrainsk side ved den russisk-ukrainske krigs fronter.

Hvor mange og i hvilket tempo? Det ventes afklaret fredag denne uge ved et forsvarsministermøde i den såkaldte Ramstein-kontaktgruppe, der samler de lande, som yder militærstøtte til Ukraine.

First mover blev Storbritannien. Lørdag meddelte London sin beslutning om at donere 14 Challenger 2-kampvogne til den ukrainske hær – de første af sin art fra et vestligt land. Og det vil allerede ske »inden for de nærmeste uger«.

Det britiske skridt kom efter en melding fra Polens præsident, Andrzej Duda, om, at Polen påtænker at sende 14 kampvogne af typen Leopard 2 til Ukraine. Torsdag signalerede også Finland vilje til at opskalere sin militære bistand til Ukraine med et mindre antal Leoparder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Tyskerne "scholzer" stadig, ref. ukrainerne om fodslæbende Scholz! Stoltenberg har set skriften på væggen og ser nu bort fra NATOs beredskab, at våbnene gør bedst anvendelse i Ukraine, endnu et tysk unddrage-argument er væk. Rheinmetall direktøren skulle tidligere bruge 6 uger til at få kampvognene ud af mølposen, nu 14 mdr.? Stik ham en historiebog, så han kan forstå russerne og deres hærgen i 45 i Tyskland. Giv Ukrainerne længere rækkende våben, så russerne ikke kan afskyde missiler fra Sortehavet, Engell og Belarus, udenfor ukrainsk våbenrækkevidde. Områderne er jo legitime mål i krigen.
En ynk, heldigvis, at se Putins "parade-soldater" slås, at se hans skrækindjagende materiel være utilstrækkelig på kamppladsen og en ledelse der er god til at rage til sig, men ikke i stand til at føre krig mod andre end en civilbefolkning. Send de bedste våben til Ukraine og Putin, med støtter, hjem!

Erik Tvedt, Jesper Simonsen, Thomas Andersen, Torben Lindegaard, Holger Nielsen, Klaus Ipsen, Jacob Nielsen, Ulrik Bjørn Jeppesen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Er det ikke snart på tide at genoverveje det polske tilbud om at levere et antal MIG 29 jagerfly til Ukraine ?

Man kunne jo male dem i neutrale farver, invitere nogle af de ukrainske piloter, der allerede er uddannede i samme fly-type, til at hente dem ?

Erik Tvedt, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Lindegaard, Holger Nielsen, Jacob Nielsen og Ulrik Bjørn Jeppesen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Tyskland bestemmer kun slagkraften i den ukrainske kampvognsstyrke i den forstand, at Forbundsrepublikken skal give sin tilladelse til, at Leopard'erne bliver sendt østpå.

Det er vist kun undtagelsesvist blevet bemærket i den danske presse, at forsvarsminister Christine Lambrecht i går trådte tilbage. Tyskland har i skrivende øjeblik ingen forsvarsminister, og derfor ved man heller ikke, hvem der skal repræsentere landet på mødet i Ramstein.

Lambrechts afgang betegner en fejlplaceret person og en fejlbesætning af kansler Scholz, der til al overflod tillader sig en forsvarspolitik, som kun delvist passer til de mål, han selv har udstukket. (Det er ikke hjælpsomt at lave et verbum ud af hans navn. Betegnelsen er ledelsessvigt.)

Scholz kan ikke tillade sig en ny fejl i personalepolitikken. Han er ikke alene nødt til at udnævne en forsvarsminister, som kan håndtere ministeriet og alle de anskaffelsesopgaver forbundshæren står med, men også at implementere sine egne forsvarspolitiske målsætninger. Gør han det ikke, kan han og SPD, som har det vanskeligt med dette felt, komme til at opleve et forbundsdagsvalg, der bliver afgjort på forsvarspolitikken, fordi SPD ikke var i stand til at realisere den nødvendige politik, da det gjaldt.

Morten Larsen, Kim Folke Knudsen, Thomas Andersen, Holger Nielsen, Jacob Nielsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Tysklands tilsyneladende renoncering eller i hvert fald tøven, når det kommer til levering af fx kampvogne, giver god mening når man tænker på hvor opsatte russerne er på at gendefinere Europa og måske i særlig grad netop Tyskand, som nazistisk arnested og ærkerival. Egentlig tror jeg tyskener hellere end gerne bidrager med både fly og tanks, men de vil bare for alt i verden ikke fremstå som aggressor omend det kun er i modpartens optik. Omvendt må man også bare konstatere at russerene, med deres konstant eskalerende og utilslørede angrebskrig, garneret med diverse krigsforbrydelser, er ved at have udtømt mulighederne for at påberåbe sig nogen som helst offerrolle. I mellemtiden er det bare dejligt, at hverken USA, Frankrig eller England lider af den samme slags skrupler.

Lasse Schmidt

"mandag truede Kreml-talsmand Dmitri Peskov med, [...] at leverancen af dem »kun forlænger konflikten«."

Rusland kan, som den eneste part i invasionskrigen, stoppe krigen den dag i dag ved at stoppe sin invasion og rykke sine tropper tilbage bag de russiske grænser.

Det eneste, der er værre end alle Ruslands idiotiske fordrejninger og løgne, er, hvor mange mennesker der stadig tager russiske udsagn seriøst.

Jacob Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Lindegaard, Holger Nielsen og Nels Friis Christensen anbefalede denne kommentar

Det er en "no brainer" at vesten skal give alt det udstyr, hjælp og penge de kan til Ukraine. Det er en kamp mod vores arvefjende og et afskyeligt regime, hvor det er andre der udfører det beskidte arbejde.
Så afsted med grejet, det kan kun gå for langsomt.

Jørgen Mathiasen

Den hidtidige indenrigsminister i Niedersachsen, Boris Pistorius, er blevet udnævnt til ny forsvarsminister. Han burde være en politiker, som kan fylde rollen ud. Man må antage, at han inden mødet i Ramstein vil blive kraftigt briefet i kanslerkontoret, - det svarer til statsministeriet, om, hvad Tysklands våbenleverancepolitik er .

Han er også en mand, og dermed har SPD fået rod i kvoteringerne. Vi ser lige, hvad det eventuelt fører til.

Jørgen Mathiasen

Hvis man har muligheden for at følge med i det, kan man onsdag eftermiddag først høre kansler Scholz tale i Davos, og derefter følge et indlæg fra den kinesiske regering. Jeg forventer, at både CNN og Phoenix formidler talerne på hhv. engelsk og tysk.

Det kan måske blive "helhedsorienteret" i Karsten Nielsens forstand. I hvert fald kan man forvente, at den tyske kansler udtaler sig såvel om sikkerhedspolitiske spørgsmål, umiddelbart før mødet i Ramstein, og om den globale økonomis umiddelbare fremtid på baggrund af den afbrydelse af det økonomiske samkvem, som Ruslands overfald på Ukraine har medført. Man må også forvente, at de energipolitiske sigtelinjer vil blive formuleret.

På den baggrund skal det blive interessant at høre, om den kinesiske regering vil benytte lejligheden til at sige noget substantielt til den kreds af partnere i den globaliserede økonomi, der reelt er til stede på mødet.

"Kravet om flere og tungere våben tager efter min bedste opfattelse ikke hensyn til Ruslands opfattelse af krigens baggrund – nemlig at den for dem er en forsvarskrig"

Selvfølgelig er det ikke en forsvarskrig for Rusland. Det er en ren og klar angrebskrig for at besætte et andet land.

Hvis der er nogen der siger Rusland og forsvarskrig er de faldet for den russiske marketing.

Rusland er styret af bøller og bødler. Og det går ud over deres naboer.

Jens Thaarup Nyberg

“ Tyskland bestemmer kun slagkraften i den ukrainske kampvognsstyrke i den forstand, at Forbundsrepublikken skal give sin tilladelse til, at Leopard'erne bliver sendt østpå.

Det er vist kun undtagelsesvist blevet bemærket i den danske presse, at .” . Rheinmetal, der fremstiller kampvognen, først kan levere det største, det tyske bidrag, i 2024.

Kim Folke Knudsen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Deutschland Kampfpanzer, Schützenpanzer usv

DE er ikke i krig med Den Russiske Konføderation, og det er absolut ikke et mål at havne i krig med Den Russiske Konføderation. Det er et mål så vidt muligt at undgå en Krig med Den Russiske Konføderation - men ikke for enhver pris. Der er en grænse for, hvad frie demokratier og frie nationer i Vesten kan holde til ved at se væk og lade som om intet er hændt.

Det er en tragedie med det brutale overfald på Ukraine, men såvel tilhængere af våbenhjælp som modstandere må kunne drøfte de her spørgsmål uden at det gøres til et spørgsmål om for eller imod Vladimir Putin og regimet i Kreml. Det giver ingen mening. Ingen af os har en pind indflydelse på den triste udvikling i russisk udenrigspolitik. Det russiske folk har heller ikke indflydelse på kliken i Kreml med mindre de omsider vælger at gøre oprør, inden det er for sent.

Jeg savner som sagt et kommunikeret slutmål for de vestlige operationer:

For mig at se må vi have en ide om hvor krigen skal ende: og hvis det ikke kan lade sig gøre fordi Den Russiske konføderation sætter sig så store imperiale mål, at de truer hele det internationale samfund og NATO landene, så må det skæres ud i pap for Det russiske Regime hvad disse imperiale mål på sigt vil føre med sig.

Krig med Den Russiske Konføderation ikke en stedfortræderkrig via Ukraine.

men krig mellem NATO/USA og koalitionslande og Den Russiske Konføderation.

Desværre har Vladimir Putin uvist af hvilke årsager talt sig op i en meget skinger retorik, hvor det ikke handler alene om grænser til Ukraine men om, at Den Russiske Konføderation nu vil rulle fredsordningen fra år 1989 helt tilbage herunder tvinge adskillige NATO lande Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien, Bulgarien til at afruste ensidigt og melde sig ud af NATO igen.

Det er helt uantagelige krav.

Vi tager den lige en gang tænk hvis vi krævede af Den Russiske Konføderation ( med god grund ), at de skulle nedruste ensidigt og skære deres Kernevåben væk ?

Hvad ville svaret være i Kreml ?

En stormagt kan ikke sætte sig udenfor Det internationale samfund, som den selv samme Stormagt abonnerer på. Den Russiske Konføderation sidder i FN sikkerhedsråd og er fast medlem med udvidet rettigheder. Vil Kreml slå ind på Vladimir Putins retorik, så må Den Russiske Konføderation forlade FN og andre lignende internationale organisationer ligesom, at Adolf Hitler trak DE ud af Folkeforbundet efter magt overtagelsen.

Ukraine har på intet tidspunkt krævet territorielle indrømmelser fra Den Russiske Konføderation. Ukraine har mig bekendt ikke angrebet russisk område eller ført skjult krig på russisk territorium.

Det er Regimet i Kreml og den russiske hær som 100% har ansvaret for de seneste krige uanset hvor mange 100 argumenter: der kan opfindes om en russisk interessesfære. Alle nationer har interessesfærer i større eller mindre grad, men ordningen fra 1945 skal sikre, at den slags spørgsmål de forhandles og løses altid i mindelighed og aldrig ved, at en nation griber til våben.

Det er den aftale for det internationale samarbejde efter 1945, som Rusland nu har brudt i flere omgange senest med det eklatante og brutale overfald på Ukraine.

Selve krigsførelsen i Ukraine forværrer yderligere den russiske position, idet russerne har udvist så mange brud på gængs krigsførelse nedskydning af civile, tortur og mord på tilfangetagne soldater og civile, terrorangreb på den civile ukrainske befolkning, at Europa med rette må stille skarpere og skarpere krav til Den Russiske Konføderation i forbindelse med en endelige fredsslutning.

Demokratierne i den vestlige koalition af frie nationer kan ikke holde til at lukke øjnene for den russiske krigsførelse og tro at så går det over af sig selv. En accept af den russiske krigsførelse er en accept af en Verden, hvor den stærkes ret altid vinder og hvor midlerne til at vinde magt bliver grusommere og grusommere.

Hvis vi ser på selve spørgsmålet om grænsen mellem Ukraine og Den Russiske Konføderation, så er der mange løsningsmuligheder for at lukke konflikten ned.

Gøre Donetsk og Luhansk oblasterne til FN kontrolleret område, som er demilitariseret og dermed på længere sigt bane vejen for en af FN og Verdenssamfundet garanteret folkeafstemning i de to områder om tilhørsforhold til Rusland eller Ukraine.

at Ukraine bakker ud af det urealistiske krav om, at Den Russiske Konføderation opgiver kontrollen over Krim og Sevastopol flådebasen. Krim forbliver en del af Den Russiske Konføderation.

at Ukraine og Den Russiske Konføderation skriver under på mindretallenes rettigheder russisk talendes rettigheder i Ukraine og ukrainsk talendes rettigheder i Den Russiske Konføderation.

Men Rusland skal så omvendt garantere Ukraines selvstændighed og garantere at de ikke blander sig i ukrainsk politik på nogen områder.

og så er der alle krigsforbrydelserne i Ukraine som nu lægger en ny mørk skygge oveni Ruslands historie. De skal ikke ties ihjel eller betragtes som sager, der ikke kan retsforfølges af det internationale samfund.

Den Russiske Konføderation bør nok overveje konsekvenserne af deres forsøg på at skalte og valte med nabonationer efter eget forgodtbefindende. For det kunne jo ende med at NATO og andre allierede skal have en interessesfære som rækker ind over selve Den Russiske Konføderations område altså omfatter områder af det nuværende Rusland, Hviderusland med videre.

Derfor Rusland må tvinges til dialogens bord indenfor afstukne rammer. Jeg er trods anerkendelse af, at det var meget uklogt at forsøge at melde Ukraine ind i NATO i år 2008 af den opfattelse, at nu er vi nød til at holde fast i den militære støtte til Ukraine for et tilbagetog er desværre ikke længere muligt nu. Russerne er gået for langt og der skal sættes en stopper for regimets vanvittige forestillinger om at rulle den europæiske og internationale fredsordning tilbage med vold og militær magt.

Den er ikke længere - DE må indse, at de store historiske hjul desværre er drejet væk for en stund fra dialogens vej og fra mulighederne for igen at gøre Den Russiske Konføderation til en del af det den store russiske nation er: En del af Europa.

På et tidspunkt vil regimet i Kreml falde og så snart døren åbner sig for en russisk leder med blot lidt mere diplomatisk talent, så kan vi begynde dialogen igen om de store spørgsmål mellem Den Russiske Konføderation, nabolandene, og De frie vestlige nationer i Europa som er en del af NATO familien og EU familien.

DE har et ganske særligt ansvar for, at der ikke udvikler sig en russofobi, for alt russisk, og at det russiske folk ikke lægges for had på grund af regimets nuværende ugerninger. Bolsjoj Balletten, Pjotr Ilitj Tjajkovskij, Fjodor Dostovjevskij, de russiske Zarer fra Peter den store til Zar Nikolaj, Det er det stolte Rusland og ikke den lille lukkede klike som har låst sig inde bag Kremls mure med en manual fra Josef Stalins tid.

Vi skal under ingen omstændigheder ødelægge monumenter for Den Røde Hær uanset om: vi kan lide den russiske hær nu eller ej, for der ligger så store menneskelige tragedier bag de ofre, som Rusland ydede i 1941-1945 for at befri Europa for det nationalsocialistiske terrorvælde og utallige russiske familier blev udslettet eller revet væk fra deres kære. Vis dem respekt uanset nationalitet hvor du kommer fra.

Sergei Rachmaninoff, Vocalise:
https://www.youtube.com/watch?v=FPDIDtHk5gk

VH
KFK

"Det er vist kun undtagelsesvist blevet bemærket i den danske presse, at .” . Rheinmetal, der fremstiller kampvognen, først kan levere det største, det tyske bidrag, i 2024."

Det er ikke det der pointen.

Pointen er at den tyske forsvarsminister skal give tilladelse til at de andre Europæiske lande sender et par hundrede Leopard kampvogne til Ukraine.

Der befinder sig et sted mellem 3 og 4 tusinde leopard kampvogne i Europe. (usikkerheden opstår bla. ved at en del er ombygget eller udset til reservedele)

Giv dog Ukraine 250 Leopard2 og de udklasserer nazisterne fra Rusland på dette område.

https://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_2

Anders Thornvig Sørensen

I april 2022 udtalte Rheinmetall, at de var i stand til at levere 50 stk. brugte Leopard 1 tanks til Ukraine i løbet af 3 måneder.

"I april 2022 udtalte Rheinmetall, at de var i stand til at levere 50 stk. brugte Leopard 1 tanks til Ukraine i løbet af 3 måneder."

Det er ligegyldigt. Der er mellem 3 og 4 tusinde rundt omkring i Europa, men den tyske regering skal give tilladelse til at de sendes til Ukraine for at hjælpe det ukrainske folk med at smide fascisterne ud af deres land.

Torben Lindegaard, uffe hellum og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

@Nils Bøjden

Lige præcis. Ingen grund til at bruge tid på Rheinmetall (der jo ret naturligt gerne vil sælge ting, de har på lager), når det i virkeligheden handler om at donere køreklare Leoparder fra fx Danmark. Tak for at holde fokus.

Anders Thornvig Sørensen

Det er måske ikke nogen absolut betingelse i den nuværende situation, men hvis man sender sine bedste tanks i krig mod Rusland, kommer man ikke i længden uden om en beslutning om produktion af nye til at erstatte dem. Altså er tidshorisonten for bygning af nye tanks relevant, ligesom det er væsentligt at høre, hvad producenterne har at sige i den forbindelse.

Anders Thornvig Sørensen

Kommandøren over Estlands væbnede styrker, generalløjtnant Martin Herem bragte den 5. januar 2023 et indlæg i det engelsksprogede ERR News. Det er værd at læse i sin helhed. Jeg vil blot fremhæve den del, som handler om Herems vurdering af Ruslands nuværende militære kapacitet.

Rusland ifølge Herem inde med lagre på tusindvis af tanks, kampkøretøjer, pansrede mandskabsvogne og artilleristykker. Meget af det er måske nok noget ubrugeligt gammelt skrammel, men det kan givetvis ombygges til anvendeligt materiel i ratio 1-3 eller 1-4. Russiske fabrikker har produceret tæt ved to millioner stykker ammunition om året, og Herem tror, at det sandsynligvis ikke vil være umuligt at fordoble dette tal.

Rusland har indtil nu brugt måske 1/10 af sit lager af S 300 missiler. Efter ti måneders krig har Rusland mistet mindre end 1/10 af sin luftstyrke og en endnu mindre del af sin flåde. Dertil kommer den ekstra mobilisering af soldater i Rusland. Det er måske ikke verdens allerbedste eller nyeste teknologi, men, fremhæver Herem, det behøver det heller ikke at være for at udgøre en stor og farlig slagstyrke.

Det korte af det lange er, at Rusland har kapacitet til at slide Ukraine militært ned over højst et par år, hvis Rusland i mellemtiden formår at omsætte alle sine egne reserver og produktionspotentialer. Hvis man vil forhindre det udfald, ved hjælp af vestlige forsyninger til Ukraine, er man nødt til at tage højde for produktionshorisonten f.eks. ved tyske Leopard tanks.

@anders thornvig -- Hvis vi nu sender alle vores leopard-tanks til ukraine, imorgen, så kan vi jo købe nye "tanks" af nato-broder-landet sverige, imens de venter på "tilladelse" fra anti-demokraten erdogan.

Sverige har engang produceret små, lette "tanks" så de danske jenser kan køre rundt og lege krig, uden at ødelægge alt for meget. Vores eneste landegrænse er imod tyskland, vores allierede og vores overherrer i EU, så der er nok ikke rigtig noget forsvars-behov for tanks. Vores "behov" er, at vores soldater skal kunne deltage i øvelser sammen med storebror tyskland og storebror usa.

Naturligvis har Danmark behov for et forsvar, så vi kan samarbejde seriøst med tyskland og usa. Det er bare ikke sandsynligt, at vi ligefrem bliver invaderet af landvejen, så teknisk set kan vi spare hele budgettet til tanks, og bruge nogle af pengene på venskabs-gaver til amerikanske og tyske soldaterkammerater.

Anders Thornvig Sørensen

uffe hellum, 18. januar, 2023 - 05:12

Det kan jeg ikke tage stilling til. Bl.a. fordi den landegrænse, som Danmark i givet fald skulle være med til at forsvare, ikke er den dansk-tyske, men den baltisk-russiske.

Jens Thaarup Nyberg

@Niels Bøjden
“ Giv dog Ukraine 250 Leopard2 og de udklasserer nazisterne fra Rusland på dette område. “

Det ville næppe blive tilfældet, i lyset sf Ukraines mangel på artilleri.

Anders Thornvig Sørensen

Wolfgang Ischinger udtalte forleden til den tyske avis Die Welt, at Ukraine hver dag affyrer lige så meget ammunition, som Tyskland producerer på et halvt år.

Argumentet lyder ikke, at ukrainerne skal spare på krudtet, for det gør de allerede. Ischinger ønsker krigen indtænkt i den øonomiske langtidsplanlægning, fordi moderne krige i lige så høj grad vindes i fabrikkerne som på slagmarken.

Torben Lindegaard

@Jens Thaarup Nyberg 18. januar, 2023 - 12:50

Jeg er bange for, at du har ret.

Ukraine mangler alt i moderne, tunge, [vestlige] våben -
artilleri, panser, kampfly, kamphelikoptere .... og listen kunne fortsættes.

Desuden mangler de ukrainske soldater oplæring i betjeningen af de
moderne våben, og i samspillet imellem våbensystemerne.

Det er selvfølgelig også derfor Putin - Budapestaftale eller ej - mente,
at 2022 var det helt rigtige tidspunkt at annektere hele Ukraine i et snuptag -
og så ellers lade de vestlige lande blive sure .... det plejer jo at gå over igen -
om ikke andet, så når vi skal til at indkøbe olie og gas.

Det er jo ingen, der lige nu kan svare på, om Ukraine går under eller ej;
men Ukraine skal i hvert fald have al nødvendig hjælp fra os andre -
og Ukraine skal ikke gå under, fordi vi andre bliver optaget af noget andet -
eller ikke vil hælde flere penge i den ukrainske uafhængighedskrig.

Vi vil give Ukraine al den hjælp, som de beder om - og så håbe på, at uafhængighedskrigen imod Rusland kan vindes

Torben Lindegaard

@Anders Thornvig Sørensen

Produktionen af relevant ammunition, våbensystemer og reservedele hertil
skal øges ganske gevaldigt, så vi kan levere det nødvendige til Ukraine.

Kim Folke Knudsen

@Anders Thornvig Sørensen 18 Januar 2023 01.51

Særdeles god pointe med det russiske arsenal af alt muligt isenkram, som vi pt. lidt hånligt anser som forældet men en rask lille opgradering og hvor meget kan en avanceret kampvogn overkomme at bekæmpe af ældre modeller af kampvogne.

Det er lige ud af bogen fra Den Røde Hærs klassiske angrebsstrategi masse i et forhold som løber nok så avanceret en modstander over ende. Den er anvendt i Vinterkrigen 1939-1940, i Fortsættelseskrigen 1941-1944 mod Finland.

Det var lige akkurat den samme skjulte massive oprustning, der kunne iagttages i det daværende Sovjetunionen under Josef Stalin i vinteren 1940-1941, og som overbeviste et stærkt tvivlende OKW Das Oberkommando Der Wehrmacht om det betimelige i at indlede et militært # forebyggende # angreb på Sovjetunionen den 22 Juni 1941.

Med den tyske invasion i Sovjetunionen den 22 Juni 1941 ophørte den Sovjetisk tyske alliance fra 1939-1941, der førte til Polens udslettelse og til delingen af Østeuropa i en russisk og en nationalsocialistisk tysk interessesfære.

Stil Jer spørgsmålet hvorfor hele det arsenal af isenkram i en nation, som konsumerer en umådelig andel af et svindende bruttonationalprodukt på oprustning: Den Russiske Konføderation ?.

Oveni et nærmest sygeligt stort arsenal af Kernevåben fra # Den store fredselskende nation # Den Russiske konføderation.

Kunne Præsident Vladimir Putins taktik være at trække flere og flere våbensystemer fra NATO ind i krigen i Ukraine med det bevidste forsæt at udtynde den militære kapacitet i NATO området og så slå til andre steder f.eks i Estland, Letland og Litauen.

DE er nød til at starte fra bunden af: Den tyske hær er underfinansieret og ikke krigsvant gennem årtier. Der skal etableres 10 års planer for en kontinuerlig massiv oprustning af den tyske hær, så denne afspejler en nation med 84 mio. indbyggere og et BNP af en anseelig størrelse.

Indfør 2 årig værnepligt og forøg beredskabsstyrken betydeligt.
Oprustningsprogrammer for flåde luftvåben og hær.
DE skal under ingen omstændigheder opgive Atomkraft.
DE skal på sigt anskaffe sig en egen passende beholdning af Kernevåben, så der er en reel afskrækkelse overfor Den Russiske Konføderation.

Dette behov for Kernevåben gælder i øvrigt også for Polen, Rumænien og andre NATO lande arsenalet af Kernevåben skal udbygges og moderniseres, ellers er der ingen reel balance overfor den massive russiske oprustning som har stået på uimodsagt i over 10 år.

Husk Donald Trumps erklæring om, at han overvejede at trække USA helt ud af NATO.

Den der læner sig tilbage eller stikker hovedet i busken risikerer selv at blive løbet over ende af Det Russiske Imperium punktum.

Hvis Ukraine havde beholdt en mindre beholdning af deres Kernevåben, så var de aldrig blevet overfaldet af Den Russiske Konføderation Torsdag den 24 Februar 2022.

Det er de kolde facts om at være nabo til Det Russiske Imperium, så længe det nuværende Regime i Kreml regerer.

VH
KFK

"Det ville næppe blive tilfældet, i lyset sf Ukraines mangel på artilleri."

Enig. De skal også have en stor pose blandet artilleri.
https://olfi.dk/2022/06/15/boer-danmark-sende-haerens-caesar-artilleri-t...
https://da.wikipedia.org/wiki/CAESAR
https://www.nspa.nato.int/about/life-cycle-management/land-systems

Anders Thornvig Sørensen

Den nylige udmelding fra Rheinmetall om et års leveringstid for Leoparder er blevet mødt med vantro blandt fremstående politikere, og nu har Rheinmetall åbenbart trukket lidt i land igen.

Anders Thornvig Sørensen

@ Lasse Schmidt og Nils Bøjden

Jeg har læst de seneste nyheder fra Tyskland. I har ret i, at mine bemærkninger om Rheinmetall er ligegyldige. Desværre af andre grunde, end I og jeg ønskede eller forventede. M.v.h.

Jørgen Mathiasen

Det nyeste er, at kansler Scholz nok engang har gjort leveringen af Leopard 2 afhængig af, at amerikanerne sender Abrams-kamppanser til Ukraine, og det vægrer amerikanerne sig foreløbig ved. Der var nogle af debatdeltagerne her, jeg derfor ville foreslå at afvente mødet i Ramstein.

Hvis den tyske regering ville sætte tryk på Rheinmetall, kunne man ganske sikkert forkorte leveringstiderne, men Tysklands politik er, som det har været nævnt nogle gange, dikteret af geopolitiske hensyn.

Anders Thornvig Sørensen

Jeg har for mit vedkommende ventet længe nok, hvad Tyskland og SPD angår. Min egen interesse flytter sig fremover til de lande, hvor nogen gør noget virkeligt for at standse Rusland.

Jørgen Mathiasen

@Anders Thornvig Sørensen
I de 11 måneder krigen har varet, er våbenleverancerne hele tiden kommet op på højere hylder. Det regner jeg også med, at denne weekends møder, som omfatter et tysk-fransk ministerråd på søndag i Paris, vil resultere i, og det vil være en lettelse for Ukraine.

Scholz har bedt USA om tage et medansvar. I følge rygterne forhandles der om en større pakke af aftaler, som også vedrører logistikken i sagen.

Anders Thornvig Sørensen

Hvis det kun drejede sig om, at Tyskland ikke selv ønsker at give Leopard tanks til Ukraine, ville jeg ikke tage anstød. Men hvis det virkelig er sandt, at Tyskland nægter Polen og andre lande adgang til at give deres egne Leopard tanks til Ukraine, så bliver mit syn på Tyskland i fremtiden derefter.

Jens Thaarup Nyberg

@Anders Thornvig Sørensen
Det drejer sig nok snarere om samarbejdet inden for NATO.

Jørgen Mathiasen

Jeg kan ikke her opridse hele den militære-politiske situation, der definerer den tyske sikkerhedspolitik, men man kunne torsdag aften i "Maybritt Illner" høre mange aspekter af sagen.

Den militære vurdering er åbenbart, at Ukraine her og nu har brug for luftforsvar og panserkøretøjer i anden række. Det har landegruppen i Ramstein leveret, - rygterne talte sandt, og Danmarks bidrag bliver i øvrigt også bemærket internationalt.

Der var mere end 50 lande i Ramstein, men Jens Thaarup Nyberg har ret i, at enigheden spiller en væsentlig rolle. Kamppanserkøretøjerne tager man lige en runde mere om. Den nye tyske forsvarsminister lød som om, at han ville være klar om nogle uger; den egentlig nøler er kansleren, og det er han også af indenrigspolitiske grunde.

Anders Thornvig Sørensen

Jens Thaarup Nyberg, 20. januar, 2023 - 16:22

Det er rigtigt, at Leopard tanks, som er afsat til forsvaret af østeuropæiske NATO-lande, ikke kan afgives til Ukraine uden samråd med disse lande. Men jeg kender ikke til, at balterne eller slovakkerne skulle have gjort nogen indvendinger mod Polens ønske om at sende Leopard tanks til Ukraine, selv om der har været intense konsultationer mellem landene den seneste tid.

Jens Thaarup Nyberg

@Anders Thornvig Sørensen

Det er Tysklands fremtidige forhold til Rusland, der er i spil.

Tyskland er en industrination uden egne råstoffer, og har kun interesse i at opretholde et tåleligt forhold til Rusland … og Kina, for den sags skyld.