Interview
Læsetid: 9 min.

Tysklands førende klimaaktivist: Demokratiske klimamål undergraves konstant af valgte regeringer

Som ’Tysklands Greta’ har hun stået i spidsen for klimaprotesterne i landsbyen Lützerath. I dag har Luisa Neubauer ikke meget pænt at sige om sit splittede parti, De Grønne, og deres »forræderiske klimapolitik«, der »skriger på civil protest«
Luisa Neubauer, der er leder af Tysklands klimabevægelse og medlem af De Grønne, har været aktiv i protesterne i den tyske landsby Lützerath, som står til at blive revet ned til fordel for brunkullet i undergrunden.

Luisa Neubauer, der er leder af Tysklands klimabevægelse og medlem af De Grønne, har været aktiv i protesterne i den tyske landsby Lützerath, som står til at blive revet ned til fordel for brunkullet i undergrunden.

Imago/Ritzau Scanpix

Udland
19. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

For et par dage siden blev Luisa Neubauer og Greta Thunberg båret over en mudret pløjemark af kampklædte tyske betjente. Dermed så aktivisternes eventyr og kamp mod brunkullet og ordensmagten ud til at lakke mod enden.

I dag er landsbyen Lützerath i den vesttyske brunkulsregion Garzweiler ryddet, og trods enkelte protester i området er langt de fleste medier også for længst rykket videre. Men dermed slutter historien ikke.

Den slutter ikke for Luisa Neubauer, der leder Tysklands klimabevægelse. Den slutter heller ikke for energikoncernen RWE, der snart har frit spil til at lave strøm af de flere hundrede millioner ton stærkt CO₂-forurenende brunkul under Lützerath. Og den slutter næppe heller for partiet De Grønne og dets »katastrofale klimapolitik«, som Luisa Neubauer kalder partiet, hun selv er medlem af.

Det tidligere meget idealistiske miljø-, klima- og pacifistparti bliver med den grønne udenrigsminister Annalena Baerbocks ord nemlig »testet på sine idealer og normer« på adskillige fronter for tiden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Borregaard

Hvor "kreativ" har man lov til ikke at være. Tysklands Greta, vil i da ikke stoppe jer selv.

Noget andet er så ... når vi nu er ved Tyskland og spørgsmålet om brunkul, havde det så ikke været bedre for klimaet såfremt Nord Stream rørledningerne ikke var blevet saboteret, prøv at tænk på, hvis Greta "1" og "2" begyndte at stille spørgsmålstegn til undersøgelserne af skyldsspørgsmålet.

At håbe på at dette sker, er der dog nok ikke meget håb om, specielt - den originale - Greta har gang på gang udstillet sin uvidenhed omkring energikilder og deres funktion i et samlet billede, men, hvorom alting er, så er naturgas mindre forurenende end brunkul og med fungerende rørledninger bedre for det klima som de indædt kæmper for.

Burde alle som "støtter" Greta "1" og "2" ikke være interesseret i, hvem der saboterede Nord Stream rørledningerne, lave den samme støj som de maskiner der 24/7 skal udvinde brunkullet i Lützerath...!!

Niels-Simon Larsen

Tak for artiklen. Vi er oppe mod stærke erhvervsinteresser samt en stor folkelig
passivitet. Det er svært at få øje på lyspunkter for tiden, men så må vi bare holde ud. Der er ingen vej tilbage.

Inge Lehmann, Kristian Spangsbo, Rasmus Kristiansen, Gitte Loeyche, Mogens Kjær, Torben Skov, Carsten Munk, Jesper Kloppenborg, lars søgaard-jensen, Nova Lone Jespersen, Ejvind Larsen, søren ploug og Anne Bruun anbefalede denne kommentar

Michael Borregaard,

nu er det jo ikke ensbetydende med at, fordi man er indædt modstander af en beviselig ødelæggelse af den verden vi lever i - skal være alt- vidende om energikilder og deres funktion (som du skriver ) - det har vi heldigvis dygtige videns-folk til at orientere os om.
Jeg glæder mig over en viden som Greta Thunberg deler med andre unge -
- de unge vil ikke finde sig i den uvidenhed som klimabenægterne præsenterer -
nu tager aktivisterne tager "kampen" op mod den ignorante ligegyldighed - det burde vi alle takke dem for.

Helle Bovenius, Inge Lehmann, Kristian Spangsbo, Rasmus Kristiansen, Christian Mondrup, Mogens Holme, Gitte Loeyche, Mogens Kjær, Steen Bahnsen, Knud Chr. Pedersen, Carsten Munk, Jesper Kloppenborg, Niels-Simon Larsen, Henning Andersen, lars søgaard-jensen, Nova Lone Jespersen, Kim Morten Nissen, Kim Houmøller, Claus Christiansen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Partiet De Grønne i Tyskland har forelsket sig i anti-atomkraft sagen, og haft den som deres eneste pejlemærke.
Det går nu op for klimaaktivisterne at modstanden imod atomkraft sker på bekostning af klimaet.
Selvfølgelig vil virksomhederne gerne have en stabil og billig energiforsyning.

Men partiet De Grønne ville hellere torpedere klimaet ved at genåbne brunkul end ved at genåbne atomkraft. Deres besynderlige prioriteter har gjort dem til modstander af klimasagen.

Genstart alle kraftværker og byg nye, så kan Tyskland blive fri af kullet. Måske kan de også eksportere ren energi til Danmark, så vi ikke skal brænde skov af (se nylig afsløring om at de største biomasse producenter lyver om deres produkter, biomasse er næsten 100% træstammer, det er ikke "skovaffald". Og meget af biomassen kommer fra afskovning, det skov der bliver ryddet, ikke genplantet).

lars søgaard-jensen

Michael Borregaard og Klaus Holte, I afsporer debatten!
Artiklen handler om hvordan , in casu, det tyske demokrati svigter klimaløfterne til verden, samfundet og ikke mindst løfterne til ungdommen. Det drejer sig ikke om hvilken fossil energiform vi anvende. det drejer sig om at reducere energiforbruget og den energi vi har behov for skal komme fra vedvarende energikilder. Også selv det er disruptivt og kommer til at stille krav til alle, politikere og almindelige mennesker.
Michael og Klaus, det er da et interessant og ikke uvæsentligt spørgsmål I stiller; men hvorfor afsporer I debatten om det væsentlige i denne aktuelle artikel ?

Inge Lehmann, Mogens Holme, Michael Borregaard, Mogens Kjær, Jesper Kloppenborg, Niels-Simon Larsen og Henning Andersen anbefalede denne kommentar

En yderst kompetent, sej og skøn ung dame.

Michael Borregaard

@Anne og @ Lars

Den dag en debat kun kan være overskrift og indhold er en dag jeg som censuren frygter, at det for regeringer handler om dem selv er der overhovedet intet nyt i, så for mit vedkommende handler det ikke om at afspore debatten, men netop om at omfavne den, er energipolitik ikke i sin reneste "emissioner" geopolitik.

Nu skriver Anne at, de unge vil ikke finde sig i den uvidenhed, som klimabenægtere præsenterer, dermed er vi ovre i anti-generen - og at FN ejer videnskaben som de for et par måneder siden sagde, har du Anne, læst og/eller hørt den udvikling der har været i "GTs" formuleringer, hun kaster om sig med sætninger, vendinger og ord, som hun ikke har den fjerneste anelse om hvad betyder, dette vil jeg ingenlunde beskrive som smukt.

Jørgen Mathiasen

Jeg har haft fornøjelsen af at høre og se Louisa Neubauer et antal gange. De klimapolitiske målsætninger fejler ikke noget, men politik har hun ikke forstand på, og derfor må andre fra klimabevægelsen sætte sig ind i studiet og diskutere med Markus Lanz. Det har fru Neubauer ikke længere tålmodighed til.

Skal vi nævne, at Sahre Wagenknecht (Die Linke) har kaldt De Grønne for forbundsdagens farligste parti. Det er kun begyndelsen, og når fru Neubauer når til de virkeligt reaktionære, - de er repræsenteret med et flertal på en 75%, bliver hun fejet af banen. Men det er hos disse 75%, man skal ændre opfattelsen., og det er en politisk opgave, som De Grønne har påtaget sig.

Torben Kjær Andersen

Det kan selvfølgelig være frustrerende, at verden er, som den er, og ikke som man synes, den burde være. Men Paradis på Jord kommer ikke hurtigere bare fordi nogen ønsker det. Uanset hvor højt de råber. Og indtil da kunne man så vælge at bruge kræfterne på at deltage i arbejdet for, at de milliarder, for hvem det at gå mæt i seng og være ved godt helbred er en daglig kamp, kan få mulighed for gennem udvikling og vækst at undgå, at kampen også bliver et livslangt vilkår.

Hans Sommer Lassen

Kommer hjem og ser Luisa Neubauer på forsiden af min avis - og dagen er reddet!! Hun er syle-skarp!
Der er virkelig mange gode kompetente frontfigurer i klimabevægelsen lige nu (mange kvinder), vi må håbe at de ikke bliver overhalet indenom af nogle knap så demokratiske kræfter. Hvilket man kunne frygte ville ske, hvis politikerne ikke gør deres arbejde ordentligt, og vi kommer til at opleve en ustabilitet fremtid.
Lyt til dem nu!

lars søgaard-jensen, Inge Lehmann, Niels-Simon Larsen, Rasmus Kristiansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Anders Bentsen 19. januar, 2023 - 13:57

Vil du venligst fremlægge dokumentation for dine påstande i ovenstående kommentar.

Lars Søgaard-jensen  /  Michael Borregaard

Har du overhovedet hørt efter hvad Luisa Neubauer siger  ? eller når Greta Thunberg  fex. holder tale for  FN`s generalforsamling ? hun ved hvad hun siger,  hun behøver ikke papir at støtte sig til  -  hendes taler flyder rent og klart  -  hvis hendes ord var skrevet af andre ville hun være nødt til at støtte sig til manuskriptet.  
Greta Thunberg og er super engageret fordi det er hendes egne tanker hun fremlægger, ordene rammer så knivskarpt, præcist og indædt at konservative mod-argumenter falder til jorden.

Det er ikke uden grund at førende klima-forskere har respekt for hendes udtalelser / analyser og inviterer hende med som førstehånds vidne til konsekvenserne af klimaforandringerne. se dokumentaren : "Et år til at rede planeten"  DR TV

Da GT brød igennem, var der rigtig mange som ikke kunne begribe at en 15 årig pige kunne sammensætte ord med så stor vægt og så gennemtænkt . 
.
Flere heriblandt Pia Kjærsgård kunne ikke forestille sig en pige i den alder, være så velforberedt og skrive sin egen tale  -  hun mente at alt var skrevet af Greta Thunbergs forældre  -   
nogle ældre tvivler på  de unges færdigheder og erfaring, er det fordi de selv var umodne som unge ?
  -  mange unge intellektuelle har overhalet den` generation

Inge Lehmann, Niels-Simon Larsen, Torben Skov og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Anders Bentsen
21.januar.2023 – 1324

Jeg bad dig om, at du dokumenterede dine påstande, hvorefter du henviser til Fridaysforfuture. Nu er henvisningen jo ikke i sig selv dokumentation, og det er under alle omstændigheder ikke mit job at lede efter dokumentation for dine påstande, så om igen med dine påstande. Hvor er dokumentationen for, at Greta Thunberg ikke selv skriver sine taler?

1. ”Fordi hun gik forrest blev hun kontaktet af voksne klimaaktivister, der bruger GT som talskvinde på vegne af bevægelse.” Hvor er dokumentationen for den påstand?

2. ”Naturligvis har GT egne holdninger, men hun har nul andel i de taler som hun står og læser op. De er alle skrevet af voksne klimaaktivister, der skriver talerne og sender dem ind til sekretariatet, der udvælger de bedste taler til GT.”
2A. Hvem skriver talerne i sekretariatet? 2B. Hvem udvælger dem?

3. ”Tilsyneladende er der alt for få, der forstår vigtigheden af mine budskaber her på siden, så tiden er nok ikke inde til at starte en envejs kommunikation fra min side.” Indtil videre består dine ”budskaber” jo også kun af udokumenterede påstande.

4. ”Det er nok rigtigt som Anne Bruun indikerer, at GT med tiden sætter mere og mere præg på sine taler. Men jeg tror ikke man blot har ladet en 15årig kommunikere med pressen uden en form for voksenkontrol. Men GT bliver jo også ældre.”, skriver du, og selv om jeg ikke skal tage Anne Bruuns indlæg ud af kontekst, så laver du en stråmand, som ovenikøbet er vildledende og manipulerende.

Knud Chr. Pedersen

Anders Bentsen – 22 januar 2023 – 12;19
Du har godt nok henvist mig til Fridaysforfuture, men som jeg skrev, er henvisningen jo ikke i sig selv dokumentation for dine påstande. Der er intet som helst i din henvisning til FFF, der dokumenterer dine påstande. Der er ikke noget sekretariat og intet om et stort antal mennesker, der skriver taler for hverken FFF eller Greta Thunberg selv. Det var dine påstande. Jeg bad om dokumentation for dine påstande om noget sådant og må så bare konstatere, at dine påstande kun er påstande, intet faktuelt. Fri fantasi, grebet ud af den blå luft.