Analyse
Læsetid: 3 min.

Tysklands forsvarsminister træder tilbage: »En kommunikativ katastrofe«

Hun er ikke just den første, der ryger ud af embedet, men timingen er usædvanligt uheldig: Op til NATO-mødet i tyske Ramstein står kansler Olaf Scholz under pres for at udpege en ny forsvarsminister efter Christine Lambrechts uværdige afgang
Hverken indadtil eller udadtil har den nu afgåede forsvarsminister Christine Lambrecht formået at udfylde sin rolle, lyder skudsmålet.

Hverken indadtil eller udadtil har den nu afgåede forsvarsminister Christine Lambrecht formået at udfylde sin rolle, lyder skudsmålet.

Matthias Rietschel

Udland
17. januar 2023

Så gik den ikke længere: Allerede fredag gik rygterne i Berlin om, at den tyske forsvarsminister, socialdemokraten Christine Lambrecht, havde i sinde at træde tilbage. Der gik der hele to døgn med pinagtig tavshed fra kanslerkontoret, før det blev bekræftet, og Lambrecht selv meldte sig med en kort skriftlig besked til offentligheden: Hun var angiveligt »kommet til et punkt, hvor man kun kan tabe«.

Forud for afskeden nåede Lambrecht at opbygge et ry som en minister, der aldrig var synderligt interesseret i hverken forbundshærens (over-)komplekse strukturer eller i dens over 180.000 soldater. Ved forbundshæren lød der ifølge Der Spiegel et tilsvarende stort lettelsens suk, da hun selv valgte at gå.

Tilmed var Lambrecht – selv i sammenligning med kansler Olaf Scholz – en usædvanligt dårlig kommunikator, og trods sin korte tid som minister nåede hun at samle en række Skandälchen, altså mindre faux pas for en politiker på en så vigtig post her midt i Ukraine-krigen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Tyskland har ret til at være fortumlet. Nu har de i snart hundrede år ikke måtte eje en rigtig slagkraftig hær og når der så endelig er brug for én - og det viser sig at der alligevel har samlet sig grej med en vis slagkraft - så skal både de og vi lige finde en grimasse der kan passe, og det kan vi sikkert også. Men ting tager tid, dog uden at det behøver tage længere tid en højst nødvendigt og snart kommer tyskerne, såvel som resten af EU til at spørge os selv, om ikke det var en idé at se at få Ukraine optaget i EU-folden, så der ikke er nogen tvivl om legitimiteten i at støtte dem så helhjeret som vi har lagt op til. En ting er jo at Putin allerede kalder os alle sammen for nazister, men ligefrem at skrive under på at vi kun er ude på konfrontation, eskalering af konflikten i Ukraine, og Ruslands endeligt er måske lige dumdristigt nok.
Tyskerne vil sikkert hjertens gerne, ligesom Frankrig, USA og Storbritanien, hjælpe Ukraine med effektivt militærgrej, de vil bare ikke tilbage i rollen som nazister og hvem kan egentlig ikke godt forstå det?

Torben Lindegaard

@Søren Kristensen 17. januar, 2023 - 09:11

Det er nu ikke så sikkert, at tyskerne så hjertens gerne vil hjælpe
Ukraine med effektivt militært grej.
Prøv at læse Niels Ivar Larsen artikel.

"Der er også folkeopinionen at tage hensyn til. Ifølge en ny meningsmåling for den statslige tv-kanal ZDF afviser 46 procent af tyskerne leverancer af kampvogne til Ukraine, mens 42 procent er for."
citat fra Niels Iver Larsen i dagens Information

Tyskerne er vist mere ligesom schweizerne -
nemlig at ukrainerne må sejle deres egen sø og klare sig som bedst de kan.