Feature
Læsetid: 9 min.

Verdens mest værdifulde personkult: Tesla-aktien

I årevis voksede og voksede Tesla-aktien. Tilsyneladende grænseløst, og tilsyneladende helt uden forbindelse til de økonomiske nøgletal, der normalt bestemmer den slags. I 2022 er det gået ned igen. Kigger man på det ’Tesla-finansielle kompleks’, ser man også anatomien af en boble
Tesla er Elon Musk, og Elon Musk er Tesla. Uanset hvad man ellers kan kritisere milliardæren for – og det er efterhånden ikke så lidt – vil man altid kunne pege på Tesla

Tesla er Elon Musk, og Elon Musk er Tesla. Uanset hvad man ellers kan kritisere milliardæren for – og det er efterhånden ikke så lidt – vil man altid kunne pege på Tesla

Jim Watson

Udland
9. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

En af de senere års mest besynderlige historier fra finansverdenen er den om Tesla-aktien. Det er ikke mere end lidt over et år siden, i november 2021, at virksomheden var vurderet til 1,27 billioner dollar eller 8.650 milliarder kroner.

Mere end Facebook, mere end Schweiz’ bnp, mere end de ti største bilproducenter tilsammen.

Forretningen gik også godt. Salgstallet var fordoblet i forhold til året inden, og Tesla indtog en dominerende position på det fremadstormende marked for elbiler. Over 2021 solgte Tesla 939.000 biler – en markedsandel på 1,4 procent – og omsatte for 52 milliarder dollar.

Men intet i de økonomiske nøgletal forklarede i sig selv, at kursen var steget med 2.000 procent på mindre end to år, eller at Tesla var ni gange så meget værd som Volkswagen, som samme år solgte 9,4 millioner biler og omsatte for små 300 milliarder dollar.

For at få det til at give mening var man nødt til også at tro. Tro på at Tesla var mere og andet end et bilfirma, på innovationens magi, på Silicon Valley, på at fremtiden var grøn og højteknologisk. Og først og fremmest var man nødt til at tro på Elon Musks enestående geni.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carsten Kristensen

Højt at flyve dybt at falde.

Kim Houmøller

Folkeforførelse har alle dage været en givtig forretning. Spørg Tesla ejere om deres tilfredshed med deres selvkørende bil? Ren manipulation at tro på en så kompliceret sag.

Dørhåndtag som falde af. Et utal af fejl og en leder hvis mål er Mars. Storhedsvanvid så det basker.

Antoniette caldera, Fie Ankjer Nielsen, Gitte Loeyche, Claus Nielsen, Mogens Holme og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Uden Tesla-bilers succeshistorie (sand eller ej) var Verden ikke kommet så langt i omstillingen til grøn energi - en rigtig ketchup historie.