Analyse
Læsetid: 5 min.

De vrede reaktioner på Paludans koranafbrænding er en gave til Erdogans valgkamp

Rasmus Paludans afbrænding af koranen foran den tyrkiske Stockholm-ambassade har fået Ankara helt op i det røde felt – også fordi en valgkamp står for døren. Den tyrkiske præsident afviser at støtte svensk medlemskab af NATO
Demonstration ved det svenske konsulat i Istanbul i weekenden oven på Rasmus Paludans seneste koranafbrænding i Sverige. Det er en afledning fra økonomien, som passer Erdogan godt. Foto: Umit Bektas/Ritzau Scanpix

Demonstration ved det svenske konsulat i Istanbul i weekenden oven på Rasmus Paludans seneste koranafbrænding i Sverige. Det er en afledning fra økonomien, som passer Erdogan godt. Foto: Umit Bektas/Ritzau Scanpix

Umit Bektas

Udland
24. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

En gave til den tyrkiske valgkamp, som præsident Recep Tayyip Erdogan skød i gang lørdag, var striben af vrede reaktioner på ekstremisten Rasmus Paludans afbrænding af en koran foran Tyrkiets ambassade i Stockholm.

For selv om Erdogan og hans regering udmærket ved, at Paludan repræsenterer en forsvindende promille, og skønt den svenske regering hastede med at rykke ud med en afstandtagen til ’denne dybt krænkende handling’, som statsminister Ulf Kristersson har udtrykt sig, er skaden sket med fordømmelser af Sverige fra Hizbollah i Libanon til Indonesien, Egypten, Marokko, Saudi-Arabien og GCC, Golfens samarbejdsorganisation.

Det tyrkiske valg til såvel parlament som præsidentembede er rykket frem fra juni til 14. maj, og ved et vælgermøde søndag i Sortehavsbyen Samsun erklærede Erdogans næstformand i AKP (akronym for Partiet for Retfærd- og Udvikling), Numan Kurtulmus, at »Ankara aldrig vil ratificere Sveriges ansøgning om optagelse i NATO«, eftersom »denne hændelse (koranafbrændingen, red.) endnu en gang har vist os, at Sverige ikke har fraveget at støtte terrorisme«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Recep Tayyip Erdogan og Tyrkiet

Hvordan ville Danmark se på en ansøgning på NATO medlemskab fra en nation.

hvor der blev brændt en dukke af Statsminister Mette Frederiksen og hvor provokatører dernæst afholder afbrænding af Bibelen.

Den tyrkiske Regerings protest er helt berettiget og Sveriges vej ind i NATO er nu tæt på at være effektivt saboteret. Hermed ryger Finlands NATO ansøgning ligeså på gulvet og i skraldespanden.

Hyggeligt i disse tider IKKE ?

Rasmus Paludan er Den Røde Hærs og russernes nyttige idiot eller det der er endnu værre en landsforræder der måske jeg ved det ikke: udfører bestillingsarbejde på rette tidspunkt fra rekvirenten. Rasmus Paludan burde have frataget hans statsborgerskab og sendes lige lukt til Sibirien uden mulighed for en returbillet.

Så kan for min skyld brænde koraner af i en af de kaukasiske republikker- Russerne finder sig ikke i en sådan notorisk idiot: Han ender i en arbejdslejr med varigt ophold til evigheden. Den almindelige russer vil i modsætning til herhjemme vide, at sætte den mand på plads en gang for alle.

Herhjemme har vi gjort det til en dyd at hylde provokatører og absurde ekstremister. Jønke kan underholde omgivelserne med hvorledes han har begået mord og Rasmus Paludan fremstår som et urørligt Danefæ på dyrkelsen af idiotiet i vores demokrati.

Jo mere ekstreme synspunkter og provokationer - jo mere opmærksomhed på de sociale medier - og jo mere kommerciel indtjening for de medier som dyrker og lever af gule nyhedsbjælker.

Skide være med konsekvenserne. Det er jo bare to nordiske nabolandes NATO ansøgning som ryger af helvede til. Det kan vi ikke tage af os herhjemme hvor provokatørernes ret til at udfordre demokratiet altid kommer i første række.

og hvis ikke så kan provokatørerne bare stille op til Folketinget: Der er alt for få partier herhjemme i forvejen lad os bare få 5-10 nye partier oveni.

VH
KFK

Per Langholz, Marianne Wiltrup, Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen, erik pedersen og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

"hvor der blev brændt en dukke af Statsminister Mette Frederiksen og hvor provokatører dernæst afholder afbrænding af Bibelen."

Det ville Danmark vær ligeglade med. Ytringsfriheden må og skal have forret over de de fornærmede. Men hvis man begyndte at forfølge politiske modstandere på opfundne forseelser ville man nok se med tvivlende blik på ansøgningen.

Mogens Holme, Rolf Andersen, Torben Siersbæk, Ask Emil Skovgaard og Poul Anders Thomsen anbefalede denne kommentar

"Den tyrkiske Regerings protest er helt berettige"

Overhovedet ikke. Ytringsfriheden må og skal herske over tilfældige følelser.

Mogens Holme, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Siersbæk, Ole Olesen, Carsten Bjerre, Ask Emil Skovgaard, Poul Anders Thomsen og Christian de Thurah anbefalede denne kommentar

Der er 2 grunde til Erdogans fanatiske raseri.

Den ene er en afpresning over for NATO. Den anden er indenrigspolitisk oppiskning af religiøse miljøer i stemmejagt til forestående valg.

Det er hykleri fra den ene ende til den anden

Mogens Holme, Rolf Andersen, Torben Siersbæk, Jan Kauffmann, Ole Olesen, Ask Emil Skovgaard, Tommy Clausen og Poul Anders Thomsen anbefalede denne kommentar

Erdogan er en diktator. Intet andet. Lad være med at se hans handlinger som andet end handlinger fra en diktator.

https://jyllands-posten.dk/international/ECE14860023/erdogan-saetter-dat...

Mogens Holme, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Ole Olesen, Ask Emil Skovgaard, Tommy Clausen, Kim Houmøller og Poul Anders Thomsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Selvfølgelig kommer Finland og Sverige med i NATO. Det tager nu bare lige lidt ekstra tid. Når Erdogan er valgt igen med 99,9% af stemmerne er vejen fri. Desuden, hvis Sverige blev angrebet af Rusland, NATO medlem eller ej, kan jeg ikke forestille mig hele NATO alliancen, med undtagelse af Tyrkiet naturligvis, kommer Sverige til undsætning.

Til tider må der efterhånden stilles spørgsmålstegn ved Tyrkiets loyalitet over for NATO alliancen med der udbredte kontakter til Putin's Rusland og køb af S-400 missil systemet udviklet til at nedskyde NATO fly. F-35 er vist ikke længere tilgængelig for Tyrkiet. Men Tyrkiet har alene grundet sin geografiske beliggenhed stor betydning for NATO. Så det må nok tages med både det gode og onde.

Mon ikke USA hellere end gerne ville låne et S-400 system til gennemgang af Tyrkiet? Det kan jo lige smutte forbi NATO's Incirlik Air Base en tur.

Kirsten Dyhrberg Grønne, Carsten Bjerre og Ask Emil Skovgaard anbefalede denne kommentar

Sverige bør annullere sin ansøgning nu. Nok er nok. Tyrkiet har store problemer med pressefrihed og demokrati . Hvis Erdogan vinder næste valg bør Tyrkiets Nato medlemskab slettes .

Christian de Thurah

Hvorfor i alverden skulle Sverige dog annullere sin ansøgning?

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Siersbæk og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Hvis Erdogan tror noget har betydning for andre, vil han altid prøve at slå plat på det. Intet overraskende der, sådan er han bare. En rigtig platugle.

Peter Beck-Lauritzen, Kirsten Dyhrberg Grønne og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Paludans happenings har aldrig været i orden
Nu risikerer de ligefrem at få storpolitiske følger.

Er det ikke snart på tide at kigge på rammerne for denne ytringsfrihed?

/O

Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Marianne Wiltrup anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Tænk at den person, Paludan, ikke har noget mere fornuftigt at foretage sig.
Han har ingen interesse i ytringsfrihed , vil kun skabe kaos.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Marianne Wiltrup anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

At Rasmus Paludans koranafbrændinger er tåbelige og usmagelige, kan de fleste nok blive enige om. Men at lade en enkelt provokatørs isolerede handlinger være afgørende for, om Sverige kan blive medlem af NATO, viser blot, at det er noget helt andet end religiøs krænkelse, der er på spil.
Problemet hedder ikke Paludan, men Erdogan.

Mogens Holme, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Kim Morten Nissen, Torben Siersbæk og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Ask Emil Skovgaard

Erdogan er en magtsyg diktator, som ikke skyr nogen midler, i positioneringen af sig selv op til et valg. Det er en forfejlet og farlig indstilling, at kere om hans fornærmede religiøse “følelser”.
Hvis nu medierne tog et ansvar og lod være med at rapportere al Paludans gøren og laden, ville det nok også gavne.

Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Kirsten Dyhrberg Grønne og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@olivier goulin

Er det ikke prisen for ytringsfrihed at der er nogen man er uenig med? Lige siden jeg var barn har det stået lysende klart for mig at man ikke kan ændre på folks holdninger blot ved at holde dem for munden. Endnu mindre ved at true dem til ikke at sige det højt de tænker og føler. Hvad hvis nogen ville kigge på din ytringsfrihed?

Christian Mondrup, Rolf Andersen, Jeppe Bundgaard , Torben Siersbæk og Jan Kauffmann anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Morten

Det er på tide at vi revurderer vore frihedsbegreber her.

Man kan godt ytre sine synspunkter og utilfredshed på andre, mere lødige måder - uden at tilsigte en bevidst krænkning og provokation af sensitive religiøse følelser.

Selv grundlovssikrede rettigheder skal altid afvejes ift. den konkrete situation.
Denne happening burde have været afvist af myndighederne som upassende, risikabel - og potentielt skadelig for andre vigtigere storpolitiske interesser.

En sådan fornuftig moderation er der plads til indenfor et demokratisk paradigme. Det ville på ingen måde krænke Paludans eller nogen andens generelle ytringsfrihed, ret beset.

/O

Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Marianne Wiltrup anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Jeg er dog uudmærket klar over at Ergodan udnytter denne kærkomne lejlighed til at kaste mere grus i maskineriet. Sådan gør man jo i storpolitik

/O

Eva Schwanenflügel og Marianne Wiltrup anbefalede denne kommentar
Kim Morten Nissen

olivier goulin

Nej!

Det er ikke Idioterne som råber krænkende ting på gadehjørner der er problemet, det er diktatorer som vil tage friheden fra rigtig mange, og have at verdenen kun er ledet af deres forældet og snæversynet verdenssyn.

Helt enig i, at Paludan bare er en provokatør som gerne vil ses.

Men den største idiot er Erdogan, som ville sætte et andet lands medlemskab på spil, fordi en klaphat råber på et gadehjørne.

Havde Sverige til gengæld tilladt Paludan at udøve vold på, samt indskrænke muslimers frihed, ja så var det en anden snak.

Sjovt nok er det ting Erdogan gør, han indskrænker andres frihed, og udøver vold mod andre. Så er der nogles medlemskab som burde revurderes, så er det Tyrkiets.
Især når han spiller det spil han spiller.

Mogens Holme, Rolf Andersen og Morten Petersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Erdogan kunne, iflg. vore regler for ytringsfrihed, jo hive Paludan i retten. Men sådan er det ikke i Erdogans hoved/Tyrkiet, der ryger man direkte i fængsel, udenom dommeren. Det islamske samfund burde hive Paludan i retten for hans handlinger, så vi kunne få præciseret ytringsfrihed kontra religiøst bespottende adfærd! Ser gerne sådan en idiotisk adfærd bag tremmer. Paludan er kvik til at få dom over modstandere og deres brug af æreskrænkende betegnelser. Det kunne Erdogan da også prøve.

Eva Schwanenflügel og Marianne Wiltrup anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Paludan har før foretaget koran afbrænding uden Erdogan gik i spagat af den grund. At Erdogan gør det nu, skyldes helt sikkert for at markere sig på hjemmefronten op til valget ved at oppiske en stemning i hans favør. Sådan er politik. Herhjemme har vi lige overstået 2 års politisk mudderkast langt under bæltestedet. Og se nu bare den forbrødrelse/forsøstrelse der pludselig er sket. Selv Sofie Løhde elsker med et Socialdemokratiet.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Det er ikke an apologi for Ergodan - han er ikke et hak bedre, trods en anden dagsorden

Men vores forvaltnings af den grundlovssikrede ytringsfrihed er med Paludan gået over kanten. Det udstiller den sørgelige forfatning demokratierne ender i, når der ikke længere er etiske værdier og fornuft bag lovene. Det er bare et ud af mange eksempler.

Den udøvende og dømmende myndighed er ikke deres opgave voksen. Det er deres ansvar at grundlovsmæssige principper bliver forvaltet i en verden og en tidsalder, som er en helt anden end den, i hvilken de blev forfattet. Forvaltningsopgaven er en praktisk opgave, der skal forebygge og løse praktiske problemer og udfordringer i samtiden. Her kan man ikke bare læne sig tilbage og henvise til en abstrakt ukrænkelig grundlov. Man kan ikke regere efter en grundlov. Det er lidt som at regere efter De 10 bud. Begge dele skal løbende fortolkes og opdateres - i lovens ånd, ikke dens bogstav

Det er dårligt lederskab

/O

Jesper Johannsen

Det samme gjorde Jyllands-Posten med offentliggørelse af de famøse Muhamed tegninger.

Antoniette caldera

Det virker lidt naivt, at politiet i Stockholm ikke kunne finde ud af at anvise Paludan et andet sted til hans "demonstration" end lige foran den tyrkiske ambassade. Sidste gang han ville udføre sit stunt i Skåne, blev han anvist en mark i nærheden af Øresundsbroen.....

Hans Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Ditlev Palm anbefalede denne kommentar
Niels Erlinger

Nu er det jo ikke Rasmus Paludans afbrænding af koranen, foran den Tyrkiske ambassade, som har udløst Tyrkiets modstand mod Sveriges optagelse i NATO.

Allerede kort efter Sveriges ansøgning om optagelse i NATO, blev sendt, gjorde Tyrkiet det klart, at de ikke ville godkende Sveriges ansøgning.

Årsagen skulle være, at Sverige ikke ville udlevere nogle eftersøgte personer, som opholdt sig i Sverige, men som var eftersøgte i Tyrkiet.

Og så har Tyrkiet også krævet, at Sverige indstiller støtten til kurdiske grupper og personer, som opholder sig i Sverige.

I de seneste tyve år eller deromkring, har Sverige taget imod og givet asyl til mange personer, hvoraf en del åbenbart kommer fra det, som vi kalder det Kurdiske område.

Og så har nogle af disse personer, så åbenbart fortsat de aktiviteter i Sverige, som de var eftersøgte for i deres hjemlande.

Hvilket så har resulteret i, at Sverige nu officielt er indblandet i konflikten imellem kurderne og Tyrkiet.

Så man kan sige, at Sveriges ønske om at fremstå som en humanistisk stormagt, har resulteret i at Sverige ikke kan blive optaget i NATO.

I den senere tid har der også været ballade over en dukke, som forestillede Erdogan, som var ophængt i en lygtepæl i Stockholm, med hovedet nedad.

Derfor er det ikke Paludans afbrænding af en koran, som får Tyrkiet til at blokerer Sveriges optagelse i NATO, - det var bare dråben som fik bægeret til at flyde over, - de to lande deler simpelthen ikke ret mange værdier.

Kim Morten Nissen

olivier goulin

Nu har jeg sat mig ekstra meget ind i, hvad ham Paludan går og siger og gør.

Lad os bare sige, at manden er komplet idiot.
Og at hans udtalelser virkelig viser, at han nok havde bedre af, at komme igennem et par kurser om rationel tænkning og logik, og egentlig også bare god opførsel.

Så det er ikke fordi jeg ikke kan følge dig lidt, men vi må bare ikke begynde at lave lovgivning på den måde du siger. For så har vi godkendt tanke-politiet, og der skal vi bare ikke hen.

Vi skal tilgengæld sørger for, at andre er så velfungerende og veluddannede at de ryster på hovedet af ham, og griner. Eller som jeg, har ondt af ham.

Jeg syntes virkelig det er synd, at der er nogle voksne der har fejlet så meget, at det barn Paludan engang var, nu selv fejler så meget som voksen.
Det er for mig det mest hjerteskærende i det her, og så pisse sørgelig at et menneske skal blive til sådan et spild.

Så lad staklen råbe om dommedag på gadehjørnerne alt det han vil, og bruge ord på måder som bare ikke hænger sammen.

Begynder han tilgengæld at opfordre til vold, eller går hen til individuelle personer, eksempelvis børn af muslimske forældre, og fortæller dem at de som individ ikke er gode mennesker, ja så ind bag tremmer med ham. Og det er der heldigvis allerede taget højde for i lovgivningen, så det kan han straffes for.

olivier goulin

Ja, jeg undrer mig også såre over at myndighederne ikke greb ind her - mere eller mindre politisk styret

Svenske politikere og myndigheder må jo have vidst hvad der var på spil her - og at det var et meget ugunstigt tidspunkt at tirre Erdogan og den muslimske verden - nu hvor det netop handlede om at vinde hans goodwill. Hvorfor greb de ikke ind og nægtede Paludan den happening, som jo var annonceret og kendt på forhånd?

Måske er det bare udtryk for at politiet ikke er under samme politisk kontrol som herhjemme (læs Tibet-sagen)

/O

Morten Petersen

Prøv at lav en “One Eighty”

Hvad siger det om verden, at en tosses handlinger kan sætte verden i brand? (Eller store dele af den)

Denne reflektion burde man kaste sin tid efter…..
Hvis man tør bliver man endnu mere eftertænksom og frygtsom for fremtiden….

Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

Det er da tankevækkende, at vi er i et militært forbund med og afhængighed af en forrykt tyrkisk diktator frem for i militært forbund med et Sverige, som vi deler så mange værdier med.
Det var da godt, at vi fik afskaffet vores EU-forsvarsforbehold, så vi trods alt ad den vej ikke er rent på røven i forhold til forsvarssamarbejde med vores europæiske (herunder svenske) fællesskab.
Den tyrkiske diktator har jo ret varme følelser for den russiske, og hvad det kan føre til er ikke godt at vide. Og vores storebror USA kan jo også pludselig vise sig upålidelig.

Christian de Thurah

Et lille lyspunkt er det da, at Tyrkiet ikke kom med i EU.

Nu har amerikanerne allerede ved flere lejligheder hvisket de europæiske lande i øret at amerikanerne skifter fokus til Stillehavet.

Så mon ikke EU på et eller andet tidspunkt får en større rolle i militær sammenhæng.

Det vil heldigvis efterlade Tyrkiet udenfor.

Så længe Erdogan er præsident i Tyrkiet er Tyrkiet ikke en samarbejdspartner. Tyrkiet er allerede i flere sammenhænge koblet af NATO, f.eks i forbindelse med Tyrkiets indkøb af russiske missil systemer hvilket førte til at Tyrkiet blev sat uden for døre i NATOS fly program.

https://www.information.dk/udland/2019/04/ser-tyrkiet-paa-vej-nato

Eva Schwanenflügel

Der er ytringsfrihed og så er der ytringsfrihed..

Husker nogen mon, hvad reaktionen var, dengang nogle demonstranter brændte en dukke af i en lygtepæl med Mette Frederiksens billede?
Tre blev varetægtsfængslede.

"Alle tre er sigtet for overtrædelse af Straffelovens paragraf 113, en sjældent brugt paragraf, der handler om at true Folketingets sikkerhed eller forsøge at true eller hindre medlemmer af Folketinget i frit at udøve deres politik."

De blev alle frifundet i byretten på Frederiksberg 14.september sidste år.

https://nyheder.tv2.dk/krimi/2021-01-25-32-aarig-tilstaar-at-haenge-dukk...

Nu er der så en ny sag, hvor omkring ti brugere af Ungdomshuset fejrede Ritt Bjerregaards død på Facebooksiden, hvor de lagde en video op af festen.

Reaktionen fra nogle medlemmer af byrådet fra socialdemokratiet og DF på Københavns rådhus har været, at så skal hele støtten til Ungdomshuset annuleres, fordi nogle få brugere har ærekrænket en politiker.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/fejring-af-ritt-bjerregaards-d...

De fleste af os kan nok blive enige om, at de ovennævnte demonstrationer var både usmagelige og aldrig burde have fundet sted, men ligefrem at straffe folk med fængsel eller foreslå at fratage alle brugere deres Ungdomshus, er det proportionalt?

Især set i lyset af at Muhammed-tegningerne altid bliver fremhævet som et prima eksempel på, hvordan Danmark beskytter ytringsfriheden, og at Rasmus Paludan igennem flere år fik tilladelse til at demonstrere direkte foran lejligheder, hvor mange muslimer boede, selvom politiet havde mulighed for at anvise et andet sted med henvisning til overholdelse af den offentlige orden.

(Var blasfemiparagraffen aldrig blevet afskaffet, ville Paludans ekstremistiske aktiviteter iøvrigt have været ulovlige.)

Jeg aner ikke, om Sverige har eller har haft en blasfemiparagraf, men jeg går ud fra, at politiet også hinsidan har mulighed for at flytte en demonstration, hvis den skønnes at udgøre en risiko?

Erdogan har ikke hidtil været ophidset over Paludan, dengang han huserede i Danmark, så det må nok antages at være en brik i valgkampen, at han reagerer så promte nu.

Det korte af det lange er, at ytringsfriheden altid er værdipolitisk, og at ingen løfter et øjenbryn, så længe det bare er muslimer, der er målet for ærekrænkende aktivisme.

Nu er der så bare storpolitiske konsekvenser, det er vel nok ærgerligt..

"Der er ytringsfrihed og så er der ytringsfrihed.."

Jeg er stærkt provokeret og føler mig krænket at alle de der omtaler en skabende og moraliserende gud. Det skal de holde op med.

Problemet er ikke bare Paludans idiotiske demonstrationer - og ja politiet skulle have omdirigeret ham - men også de hjernedøde idioter, der hver gang reagerer med at mene, deres religion ikke kan tåle krænkelser. For hver gang en ophidset flok afbrænder danske eller svenske flag - og oven i købet ifører en sagesløs hund et dansk flag, viser de, at de intet ved om os ( vi havde ondt af hunden, fordi vi kan lide hunde) og får det modsatte af respekt.
De skyder sig selv i foden med så store kugler, at der slet ikke er nogen fod tilbage.
P.S. Rasmus Paludan har 2 søskende, der har taget absolut afstand fra ham. Han var indtil et trafikuheld, et menneske uden ekstreme synspunkter.
Men uheld, hvor man slår hovedet gevaldigt, kan medføre hjerneskader, der totalt ændrer folks personlighed. Det er en vildt skræmmende tanke, der er ført bevis for af hjerneforskere. Bl.a. Peter Lund Madsen har redegjort for det i en udsendelse på DR.

Morten Balling

@Herdis Weins

Det klassiske eksempel på at skader på hjernen medfører ændret adfærd var Phineas Gage:

https://en.wikipedia.org/wiki/Phineas_Gage

Eva Schwanenflügel

@ Herdis Weins

Ja, alle fundamentalistiske dogmer er til skade for humanismen, ytringsfriheden, demokratiet og friheden.
Det gælder også de religiøse.

Og så er der alle dem, der udnytter at befolkninger har været undertrykte og uuddannede i generationer, eller ligefrem altid, der som Paludan eller Erdogan udnytter ignorancen til selvpromovering, og ultimativt skaber konflikter i verdenssamfundet, blot fordi de kan og lyster.

For mig at se er det værst, når der er politisk hykleri omkring retssikkerhed og ytringsfrihed, og når politikerne og politiet vender det blinde øje til, hvis det gavner deres egen agenda, men slår hårdt ned, hvis det skader de minoriteter, de har udset sig som syndebukke, for eksempel i forbindelse med den såkaldte ghettolov, eller i forhold til demonstrationer, de selv bliver udsat for.

Eva Schwanenflügel

PS. Med hensyn til Paludans bogafbrændinger.

Siden hvornår har det været omfattet af ytringsfriheden at brænde bøger af?

Man kunne med rette hævde, at det er stik imod enhver ytringsfrihed at destruere bøger!

@ Eva schwanenflügel -
ja, at afbrænde bøger er lige præcis det modsatte ytringsfrihed.
Nazisterne benyttede sig som bekendt flittigt af den metode.
jeg synes, svenskerne burde fængsle Paludan for landsskadelig virksomhed i den nuværende situation.
Og så visser det sig nu, at det var en ansat hos sverigesdemokraterne, der havde betalt ham for det idiotiske stunt.
Den sidste idiot bliver åbenbart aldrig født :-(

"a, at afbrænde bøger er lige præcis det modsatte ytringsfrihed."

Nope. Der er forskel på at staten brænder bøger af og på at enkelt personer tænder op i havegrillen.

Hvis du ikke kan se forskellen er der en del bøger du bør læse.

Men jeg prøver lige en gang til.

Erdogans reaktioner beviser desværre at Paludan har ret

Eva Schwanenflügel

@ Herdis Weins

Hvis svenskerne skulle fængsle Paludan nu, hvordan kan det så være, at danskerne hidtil har ladet chikaneaktivismen køre som en kampvogn foran boliger hvor etniske minoriteter har deres domicil?

Det har noget at gøre med fokus på de uheldige modtagere; sålænge det er folk man foragter og undertrykker, er det helt i orden at slippe lænkehunden løs, hvis vi skal blive i dit billede.

Det er tilsvarende dybt foragteligt at iklæde en hund et flag (hvor har du hørt om det..?) for at udtrykke sin misbilligelse af et land.
Dyr skal ikke misbruges under nogen omstændigheder!

@ Eva Schwanenflügel
Jeg har været rasende hver gang over at politiet skulle møde talstærkt op for at beskytte idioten. Når man helt bevidst krænker folk offentligt, må man tage de evt. tæsk det giver. Hvis du en fredag aften stiller dig op på et værtshus i Hirsthals og råber, at alle fiskere er bøsserøve, må du nok også være forbedret på en yderst uvenlig reaktion - uden at du kan regne med politibeskyttelse. Paludans demonstrationer har intet med ytringsfrihed at gøre, de hører derimod nærmest derimod under kategorien blufærdighedskrænkelse, og er i mine øjne nærmest kriminelle. I Sverige fører det så nu ovenikøbet til problemer med deres NATO-ansøgning, hvilket vel i den nuværende situation er nærmest landsskadeligt.
Billedet af vovsen iklædt flaget stammer så vidt jeg husker fra Pakistan. Og det viser jo netop, hvor lidt de højtråbende, hjernedøde idioter har sat sig ind i, hvem de henvender sig til - vi bliver ikke krænkede på vores flags vegne, men har derimod ondt af vovsen - der også så ud til at være rigtig ked af det.
Det værste ved Paludans idiotier er for mig, at der også er en masse muslimer, der ikke går på gaden og skriger, men bare i deres stille sind bliver kede af det og med rette føler sig trådt på.
Min mors del af familien var indre missionske i forskellige varianter, og jeg kan stadigt huske for kede de blev af, at Thorsen måske kunne få offentlige penge til sin - for dem -dybt krænkende jesusfilm.
Jeg har været gift ind i en dybt katolsk familie, hvor man blev vældigt kede af det, hvis nogen gjorde ondsindet grin med paven.
Det ER ikke bare muslimer, der bliver kede af at få krænket noget for dem helligt! Og så skal man lige huske på, at ud af verdens ca. i, 6 muslimer, er det en forsvindende lille del, der råber på gaderne og brænder flag. Og det er ofte anstiftet af lokale politikere, der har en grund til at aflede masserne vrede fra deres egne misregering . Så Paludan har overhovedet IKKE en pointe.

Christian de Thurah

Der var utvivlsomt en del kristne mennesker, der blev kede af det eller følte sig krænket i forbindelse med Jens Jørgen Thorsens Jesus-film, men der var, så vidt jeg husker, ikke optræk til vold og ballade i den anledning, hvorfor Thorsen ikke behøvede politibeskyttelse.
Der er ligheder, ja, men der er især forskel.

Eva Schwanenflügel

Det lader til at være Sverigesdemokraterna, der står bag Paludans stunt foran den tyrkiske ambassade:

"Rasmus Paludan hævder, at det ikke var hans egen idé at brænde Koranen af ved den tyrkiske ambassade i Stockholm.
En ansat i Sverigedemokraterna vedstår at have inviteret provokatøren og betalt hans udgifter."

https://politiken.dk/udland/art9185643/%C2%BBDet-var-deres-id%C3%A9-at-b...