olieforurening
Læsetid: 7 min.

14.000 nigerianere sagsøger Shell for at »efterlade dem i miljømæssig katastrofe«

Oliegiganten Shell hives i retten i et historisk civilt søgsmål for anklager om massiv miljøforurening af nigerianske landsbyer. Sagen kaster lys på den komplekse relation mellem oliegiganter og fattige råstofnationer
Olieudslip i området Nembe, der ligesom landsbyerne Ogali og Bille ligger i det sydlige Nigeria.

Olieudslip i området Nembe, der ligesom landsbyerne Ogali og Bille ligger i det sydlige Nigeria.

Temilade Adelaja/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
10. februar 2023

Omtrent 14.000 indbyggere fra to nigerianske landsbysamfund har sagsøgt oliegiganten Shell i en sag, som skal for England og Wales’ højesteret. De 13.652 nigerianere kræver, at Shell skal rydde op efter den massive miljøforurening, de mener, Shell har påført deres samfund. Dertil kræver de også kompensation for tab af deres erhverv.

Sagsøgerne er indbyggere fra de to byer Ogale og Bille i det sydlige Nigeria. Her ernærer man sig primært gennem landbrug og fiskeri, og beboerne er således dybt afhængige af deres vandressourcer. Vand, der i årevis er blevet kontamineret af oliespild. Det har dybt indgribende konsekvenser for de berørte nigerianere, fortæller deres britiske advokat, Daniel Leader, som er partner i advokatfirmaet Leigh Day.

»Det er svært at beskrive, hvor alvorlige miljøskaderne er for samfundene. De kan ikke fiske, de kan ikke dyrke deres land, de kan ikke drikke deres vand. De har aldrig fået gavn af Shells tilstedeværelse i deres landsbyer. Men Shell har efterladt dem i en miljømæssig katastrofe,« siger Daniel Leader.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Rystende. Tænk at vesten har tilladt sådan et svineri, sådan en katastrofe.

Da det er sket i De-Gode-Gamle-Dage har Shell sikkert sikret sig med en kontrakt, underskrevet af en nigeriansk præsident, at den nigerianske stat har ansvaret for oprydningen efter Shell har hentet alle olieværdier op ad jorden og sendt dem ud af landet.

Ikke så sært Afrika sætter sin fremtid på et samarbejde med Kina.

Ete Forchhammer , Gitte Loeyche, Alfred Rosen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Endnu et resultat af den unipolære vestlige verdensorden.

Jens Voldby Crumlin

Det er hævet over enhver tvivl at Shells aktiviteter er udtryk for en dybt uansvarlig forretningspraksis og vi har gennem mange år set den ene skandale afløse den anden.
Der har været forbruger boykot og masser af medieomtale. Alligevel er det et firma som Shell vi uden protester lader opkøbe den centrale del af Danmarks biogasproduktion. Tænk lige lidt over det paradoks !!!
https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/forende-biogasproducent-nature-en...

Ole Jørgensen, Helle Bovenius, Ete Forchhammer og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ja, der er meget på spil. Helt enormt meget, faktisk.
Hvis Shell taber sagen og må tage ansvaret og udgiften til oprydning, bliver det kun den første sag af mange, mange sager mod Shell og andre forurenere, som skal rydde op efter sig.
Hvilket jo kun kan være rimeligt ud fra betragtningen om, at forureneren betaler.

Helle Bovenius, Ete Forchhammer , erik pedersen, Carsten Munk og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

De koncerner i verden, som uden sammenligning har de største indtægter er samtidig dem, som har de allerstørste udledninger som forårsager ødelæggelserne af Jorden miljø og dermed Verden. De sidder på pengene, som de gennem årtiers manipulation af os borgere har skabt sammen på vores bekostning og forgyldt den rigeste 1%. Stil dem til ansvar for de ødelæggelser de forårsaget. De har pengene/værdierne ødelæggelserne har skabt. De har pengene/værdierne det koster at få ryddet op.

Samtidig gør deres formuer dem til den gruppe, som helt uden sammenligning udleder mest CO2 og andre miljøødelæggelser.

Almindelige mennesker skal ikke betale gildet med mindre fritid eller ødelagte liv.

Jesper Johannsen

Det er som med mafiaen.

- Follow the Money.

Hvis Shell har anmeldt tyverier, ulovlig raffinering og det hermed følgende svineri til d e nigerianske myndigheder, så taber de ikke retssagen. Det ville være højst usædvanligt, hvis Shell bliver holdt ansvarligt for de nigerianske myndigheders forsømmelser. Kun hvis Shell bliver dømt for medvirken for korruption, og det hermed sandsynliggøres, at de kan have medvirket til forsømmelserne, vil de formentlig blive dømt.

Hvis I ikke er enige i mine betragtninger, så læs artiklen én gang til.

Ete Forchhammer

Mogens Kjær, jeg tør desværre ikke vædde med dig om udfaldet af denne sag…

Per Christensen

Jesper Johannsen, hvorfor tror du at samarbejde med kineserne skulle lede til mindre forurening, sygdom, etc.?

Jesper Johannsen

Per Christensen, hvor har jeg skrevet samarbejde med kineserne skulle lede til mindre forurening, sygdom, etc.?

Det jeg skriver er "Ikke så sært Afrika sætter sin fremtid på et samarbejde med Kina."

Jesper Johannsen

Shells er i øvrigt blevet dømt til oprydning. Men nægter at gøre det med henvisning til det er olie pirater, som uautoriseret har tappet olie, som er årsagen til det enorme miljø svineri, som har kostet mange familier deres levebrød gennem fiskeri. Nu kunne man fristes til at sige det kun kan foregå i Afrika, hvor retsstaten hviler på tynde ben og korruptionen sandsynligvis har magt. Men det sker også i Guds eget land USA, hvor fracking er godt på vej til at ødelægge alle drikkevandet i store dele af Texas og andre steder, hvor det indsættes hæmningsløst udelukkende med den forjættede kapitalistiske profit til de rigeste på de fattigste for øje, som det altid er i den deregulerede Ronald Reagan udgave kapitalismen.

Men hva. Vi er bare en flok indbildske levevæsener som fare universet rundt med ca 100.000 km/t, samtidig med vores planet, eller hvem det nu er, drejer rundt om sig selv med ca. 1.700 km/t. Ikke så sært vi bliver rundtosset.

Den dag vi er væk vil ikke en kæft savne os eller overhovedet vide vi har eksisteret.

De eneste det har betydning for er os selv.