Et år efter invasionen af Ukraine er krigen kommet tættere på russernes hverdag

I snart et år har forskere forsøgt at finde svar på, hvad russerne mener om deres lands fremfærd i Ukraine. Information har talt med Anna, der ikke vil gøre sig til dommer over sin regerings handlinger, og Sergej, der er chokeret over, hvor ligeglade folk er
Politiet i Rusland har ofte grebet hårdt ind, når modstandere af krigen er gået på gaden i protest, som her i Sankt Petersborg i september.

Politiet i Rusland har ofte grebet hårdt ind, når modstandere af krigen er gået på gaden i protest, som her i Sankt Petersborg i september.

Olga Maltseva

Udland
9. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Når 44-årige Anna Letunovitj læser nyheder på internettet, læser hun aldrig længere end overskriften. Ligesom de fleste af hendes bekendte ser hun heller ikke tv:

»Selvfølgelig følger jeg med i de store begivenheder, men hvis jeg skulle læse nyheder hver dag, ville jeg blive deprimeret.«

»For selv om det meste af det, jeg læser, er positivt, så har denne konflikt varet snart et år, og ingen ved, hvornår den er ovre. Derfor forsøger jeg bare at leve et normalt liv uden at tænkte på det,« siger Anna Letunovitj.

Hun driver en sprogskole i den vestrussiske by Smolensk. Da Information talte med hende første gang for godt et halvt år siden, mente hun ikke, at hun kunne afgøre, om Ruslands handlinger i Ukraine var rigtige eller forkerte. Sådan har hun det stadig i dag:

»Jeg kan ikke være dommer over min regerings handlinger. For selvfølgelig er der begået en del fejl, men de forsøger at forbedre situationen, og vi krydser alle fingre for, at det ikke vil tage et år mere,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

Når ét billede siger mere end 1000 ord.

Svend Erik Sokkelund, Alvin Jensen, Josephine Kaldan, Peter Hansen, Torben Siersbæk, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Herdis Weins, Thomas Andersen, uffe hellum og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Kim Morten Nissen

Tænk sig, at være så bange og svag, at man gemmer sig bag løgn, vold og trusler, frem for sammenhængene argumenter og klare beviser for at man faktisk har ret.

Det svage og bange menneskes vej, er den vej Putin har taget.
Ruslands største vender sig i deres grave.

Alvin Jensen, Josephine Kaldan, Michael Hullevad, Peter Hansen, Torben Siersbæk, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, søren ploug, Kim Houmøller, Herdis Weins, Rolf Andersen, Jens Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Bare det sidste i rækken af det totale svigt af den russiske befolkning.

Alvin Jensen, Josephine Kaldan, Michael Hullevad, Peter Hansen, Torben Siersbæk, Jørgen Mathiasen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Herdis Weins, Jacob Nielsen, kim Lahn og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tror flest faktisk , at medierne i "vesten" er dirigerede af deres regeringer, at de vestlige befolkninger er mere manipulerede end de selv er af dderesledere - Putin )!?

De forstår m.a.o. ikke frie presse og meningsdannelse og overser hvor fuldtonet de europæiske og amerikanske befolkninger accepterer, at deres ledelser støtter Ukraine med våben og alt - som om vi dermed søger krig med Rusland. Disse forblindede almene vildfarelser er jo osse den officielle Putin version, alene dette burde for pokker få alarmen til at lyde hos russerne. Hvornår fatter de dog lidt af sandheden og den fare Putin udgør for deres fremtid.
Hvorfor er det så nemt for autoriteter at afsætte deres løgne? Ved russerne endda heller ikke at Ukraine blev selvstændig og udmeldte sig fra USSR 1991. Er deres opfattelse faktisk, at Ukraine altid har været russisk og er en ulovlig udbryder region fra moder Rusland? Analogt den kinesiske ledelses Taiwan opfattelse?

Burde Danmark og Sverige lave en pseudo historie , helst med internationalt medie ekko, om at Sverige for at undgå krig med DK vil afstå Skåne m.m. Derpå efterfulgt af et dansk "nej tak" , det synes vi ikke er ønskværdigt, der er ikke nogen bonus at hente ved en sådan transaktion for nogen!
- Med fuld dækning af officielle forklaringer herpå fra begge sider af "grænsen".
En kæmpe "Happening" med lærings potentiale for alverdens autokrater og deres "undersåtter" - ingen nævnt ingen glemt.

Rolf Andersen, Claus Nielsen, William Kern, Torben Siersbæk, Holger Nielsen og søren ploug anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Jeg kan anbefale Youtube-kanalen '1420', som har sat sig for at lodde stemningen i det russiske folkedyb ved at interviewe mennesker på gader og stræder i såvel Moskva som ude i den russiske provins. Men vær forberedt; Det er decideret deprimerende at blive konfronteret med dybt forskruede virkelighedsopfattelser, specielt blandt ældre russere. Men som Joseph Goebels ganske rigtigt konstaterede: Løgn er også sandhed, det er kun et spørgsmål om hvor mange gange man gentager den.

Alvin Jensen, Claus Nielsen, Søren Veje, Willy Johannsen, Michael Hullevad, Peter Hansen, Joen Elmbak, Kim Houmøller, Niels Jacobs og kim Lahn anbefalede denne kommentar

@ René Arestrup:
Uimodsagt (- Løgn)

Hjælper vi virkeligheden Ukraine i deres krig mod det invaderende Rusland., eller er det i virkeligheden totalt ligegyldigt, og måske til mere skade for menneskerne i Ukraine?

Er virkeligheden måske den, at Rusland og Putin er totalt ligeglad med Ukraine, og gerne afstår den til Vesten, - men altså først når Rusland har smadret Ukraine til en ødemark, hvor ingen ønsker at bo?

Jo, det er grotesk, men er det ikke lige det vi har ser fra historien om Ruslands fortid.

Fra Tzar-tiden og videre frem med kommunisme ser vi den humanistiske svøbe for landet fra statens side - "en absolut og total ligegyldigehed overfor landets mennesker som er udenfor den herskende klasse", - og sådan er det stadigvæk!

Det kan godt være vesten drømmer om forandring og fred i og med en ny politisk klasse i Rusland, - men hvor er den politiske klasse(?), som Vesten illusorisk drømmer om og og håber på skal opstå.

Rusland er ikke enestående i at klynge sig til magten ås længe som muligt, - det har vi set fra tidligere tider andre steder, og prisen er altid mængder af blod fra ofrene.

Gør vi i virkeligheden Ukraine og os selv en "bjørnetjeneste" på den korte bane, men også på den lange bane, for når krigen slutter, så står kræmmerne der g vil gerne deltage i en genopbygning.

Her ser vi måske som sædvanlig ikke så kritiske om hvem der deltager som pengestærke der vil tjene en skilling, - nogle gemmer sig måske bag stråmænd, og så kan politikerne jo ikke kritiseres for ikke at have været opmærksomme og udelukket dem.

Kræmmerne og oligarkerne af enhver politisk observans melder sig, men ikke af idealisme!

Helt enig med René Arestrup, hvis man ønsker at høre den alm. russers stemme så bør man give 1420 et forsøg.

Der er mange overraskelser undervejs, især denne med at mange siger de er a-politiske og ingen holdning har til tingene, og at de ikke blander sig i regeringens beslutninger, det er ret chokerende og bekymrende at høre på, især når man lever i et samfund hvor gud og hver mand som regel har en holdning til sin regering, politikere, tiltag osv.

Men der er heldigvis også lyspunkter og oplyste mennesker iblandt!