Terrorgrupper
Læsetid: 10 min.

Danske styrker forlod Mali for et år siden – nu er der frygt for et islamisk militærdiktatur

Efter danske og franske styrker blev smidt ud af Mali for et år siden, er samarbejdet med Rusland blevet styrket, og et foruroligende skifte i sikkerhedsarkitekturen i regionen er undervejs. Imens fortsætter antallet af blodige terrorangreb med at vokse
Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov var i sidste uge på besøg i Mail, her sammen emd Malis udenrigsminister Abdoulaye Diop.

Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov var i sidste uge på besøg i Mail, her sammen emd Malis udenrigsminister Abdoulaye Diop.

Udland
13. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

For lidt over et år siden var danske soldater lige landet i Mali, hvor de skulle træne lokale militærstyrker til at bekæmpe terrorisme, men efter blot en uge i det vestafrikanske land blev de smidt ud. De antivestlige demonstrationer i landet var taget til, og Malis regering ønskede ikke at have tropperne i landet efter ti års fejlslagen terrorbekæmpelse. 

Det samme skete for franskmændene, og siden har Malis militærjunta i stedet styrket samarbejdet med Rusland og søgt i retning mod den berygtede russiske lejehær Wagner-gruppen, for at få støtte i kampen mod terrorgrupperne i landet. Det seneste tegn på det tættere bånd var, da Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i sidste uge landede i hovedstaden Bamako og slog fast, at militærstøtten ville fortsætte. Det var første gang, at en russisk minister besøgte Mali.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Der er een grund til at Frankrig er i Sahel, og det er uran og mineraler. Frankrigs interesser i Afrika er nu som før imperialistiske:
Bag den sædvanlige snak om 'bekæmpelse af terrorisme' handlede Frankrigs og NATOs intervention i Mali i 2013 om at genetablere kontrollen over et område af Afrika med strategisk interesse. Ikke kun fordi Frankrig var gammel kolonimagt i landet, men på grund af Malis placering ved krydset af Sahel: Landet er en vigtig forbindelse til Niger, hvorfra Frankrig importerer 100 % af sit militære uran. og 30 % af dets uran bestemt til civilt brug. Mali er også den tredjestørste guldproducent i verden.
Natos fjernelse af Gaddafi i 2011 skabte kaos i Libyen, hvor jihad-militser bredte sig over i Sahel. Med baggrund i dette kaos krydsede mange af krigere fra tuareg-befolkningen grænsen, som tidligere var på lønningslisten hos Gaddafi, og udløste et oprør i den nordlige del af landet.
Det er lykkedes NATO og Frankrig fuldstændigt at destabilisere hele regionen. Folket i Mali har vendt sig mod Ibrahim Boubacar Keïtas regime. Han blev indsat af Frankrig, fordi han vandt det 'demokratiske' præsidentvalg i sommeren 2013, hvor mindre end 30% af vælgerne afgav deres stemme.
Efter års demonstrationer greb militæret ind af frygt for at revolutionære bevægelser ville overtage magten i landet. Midlertidigt blev almindelige borgere allierede med militæret og titusindvis gik på gaden for at fejre Keitas arrestation. Der var vilde jubelscener i Bamako, der fejrede ophøret af ​​den forhadte franskstøttede regering.
Frankrig har siden gjort alt, hvad det kunne for at opretholde kontrollen med landet. Det er blevet anklaget for at støtte og finansiere salafistiske militser og tuareg-oprørere i et forsøg på at underminere den siddende franskfjréndtlige og russiskstøttede regering. men russerne og Wagner er ligesom fransmændene kun interesserede i råstoffer og udbytning.

erik jensen, Peter Mikkelsen, Henrik Ilskov-Jensen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar