klimakamp
Læsetid: 4 min.

Kina åbner op. Hvad betyder det for verdens største CO2-udleder?

For den globale klimakamp er et af årets helt store spørgsmål, hvordan Kina kommer ud på den anden side af pandemien. Kina er ubetinget klodens største udleder af CO₂ og forbruger af kul, og ifølge en ny analyse halter klimaindsatsen nu efter landets egne mål
Ifølge klimaanalytiker Lauri Myllyvirta er Kinas udledninger højere nu, end de ville have været uden pandemien.

Ifølge klimaanalytiker Lauri Myllyvirta er Kinas udledninger højere nu, end de ville have været uden pandemien.

Mark Schiefelbein

Udland
27. februar 2023

Efter tre år med klodens strengeste coronarestriktioner har den kinesiske ledelse sluppet smitten fri. De menneskelige og økonomiske omkostninger ved regimets nultolerancepolitik blev til sidst for store. Det er godt nyt for verdensøkonomien.

Om det også er godt for klimaet, er et helt andet spørgsmål. Og faktisk årets vigtigste spørgsmål for den globale klimaindsats, vurderer finske Lauri Myllyvirta, chefanalytiker ved Centre for Research on Energy and Clean Air.

I en ny analyse ser han nærmere på den seneste udvikling i Kina. Alle, der interesserer sig for klimakampen, bør i disse uger og måneder have blikket rettet mod landet, starter han med at konkludere, da Information ringer ham op.

»Ser man på de globale CO₂-udledninger de seneste år og faktisk de seneste par årtier, så bliver de formet af svingningerne i Kinas udledninger, fordi de er så massive. På grund af størrelsen på de kinesiske CO₂-emissioner er det umuligt at få den globale udledning til at toppe, medmindre Kinas niveau falder eller som minimum ikke stiger,« forklarer han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

I Kina er vel omkring 700.000.000 hentet ud af fattigdom og ind i middelklassens forbrugs paradis de seneste 15-20 år. Nu skal de sidste 700.000.000 med. I Indien har omkring 400.000.000 oplevet samme optur. Her mangler 1.000.000.000 at få det samme løft. Bare for at nævne de to lande, hvor den økonomiske vækst ingen ende tager. Så kommer Indonesien med omkring 1.000.000.000 indbyggere. For lige at tage dem med. De har vel alle sammen krav på det samme som os.

erik jensen, Holger Nielsen, jens christian jacobsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hele verden udleder mere klima-gas end Kloden kan bære og det bliver nødvendigt at tage CO2 direkte ud af atmosfæren bare for at forsinke udledningen så enden bliver at kravene til alle lande bliver oprettelse af anlæg der kan tage gasserne ud af omløb for bare fotosyntesen i biosfæren er utilstrækkelig. Her hjælper ingen løftede pegefingre der ender med at blive en tom gestus.

erik jensen, Holger Nielsen, Mogens Kjær og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Kina har fra maj 2022 stoppet investeringer i kul- og olieproduktion i udlandet. Det har bl.a. Bangla Desh fået at mærke idet Kina har stoppet finansiering af ny minedrift og udvindingskapacitet i landet. Men mange flere lande oplever også i disse år, at kineserne trækker sig fra fossile projekter: https://energyandcleanair.org/2022-chinese-overseas-coal/
I det hele taget kan Informations læsere med fordel læse om Kina og Asienfra andre kilder end avisens egne, ensidige interviews-artikler, der sjældent modstilles andre sysnpunkter end den interviewedes: https://www.thethirdpole.net/
Det er dog et skridt på vejen.

" Så kommer Indonesien med omkring 1.000.000.000 indbyggere. For lige at tage dem med. De har vel alle sammen krav på det samme som os."

Så der skal bygges massivt mange flere a-kraft værker. Eller fjernes en del mennesker.

F.eks er Indonesien kun ca 281mio.

Men den største stigning kommer til at ske i Afrika. Flere undersøgelser peger på at befolkningstallet i Afrika over de næste 75 år kommer til på Asien.

https://www.statista.com/statistics/1224205/forecast-of-the-total-popula...
https://www.ined.fr/en/everything_about_population/data/world-projection...

Og samtidigt kommer Europas befolkning til at falde ganske dramatisk. De største fald i befolkningstal kommer til at ske i den østlige del af Europa fra Grækenland i Syd, over Balkan, Sortehavslandene, Visegrad landede og op til Baltikum

https://worldpopulationreview.com/country-rankings/countries-with-declin...

Så hvor skal indsatsen sættes ind for reduktion af CO2?

& Jens Christian Jacobsen : Kina har lige indgået aftale med Taliban om olieudvinding i Afganistan
https://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___Gas/article14793955.ece

Kina godkendte sidste år opførelsen af 106 GW kulkraftværker og 50 GW kulkraftværker blev påbegyndt.

https://www.theguardian.com/world/2023/feb/27/china-approves-biggest-exp...

jens christian jacobsen

@Rasmus Knus
Dine oplysninger drejer sig om investeringer i Kina. Ikke uden for Kina.
@Kim Lahn
Kontrakten m. Taliban i Afghanistan blev indgået inden Kina havde vedtaget et stop for udenlandske fossile investeringer. Desuden er den kinesiske deltagelse begrænset til geologiske undersøgelser of foreløbig ikke til udvinding og raffinering. Men Kina har erkendt, at globalisering som storpolitisk diktum er sat på pause af USA og Rusland. Derfor gælder det om at hjælpe det fattige Afghanistan (olie) mod kontrakter på strategisk mineraludvinding, så man ikke risikerer at blive isoleret af Vesten og USA.