Baggrund
Læsetid: 7 min.

Landet med alt for mange kriser går til valg. Kan en outsider genstarte Nigeria?

Ved lørdagens præsidentvalg i Nigeria har en utraditionel kandidat for første gang mulighed for at snuppe sejren. Manden på alles læber hedder Peter Obi, og bag sig har han en ungdomsbevægelse, der har fået nok af tomme løfter og et land i dyb krise
Den 61-årige Peter Obi fra Arbejderpartiet er ikke selv ung, men med løfter om forandring og en ’genstart’ af landet har han fat i de unge. Og de udgør halvdelen af vælgerne.

Den 61-årige Peter Obi fra Arbejderpartiet er ikke selv ung, men med løfter om forandring og en ’genstart’ af landet har han fat i de unge. Og de udgør halvdelen af vælgerne.

Pius Utomi Ekpei/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
22. februar 2023

Valgene i Afrikas største demokrati, Nigeria, plejer at være afgjort længe før, landets mange millioner indbyggere går til stemmeurnerne. En af de aldrende kandidater fra et af Nigerias to store partier løber med sejren, lover befolkningen at forbedre økonomien og sikkerheden og mislykkes i forsøget.

Det var også tilfældet ved de to seneste valg i 2015 og 2019, hvor den siddende præsident, Muhammadu Buhari, lovede befolkningen en ny begyndelse. Men begyndelsen er aldrig kommet. Under Buharis præsidentskab er antallet af nigerianere, der lever i ekstrem fattigdom kun vokset, og sikkerhedssituationen bliver tiltagende værre.

Nu er Buharis valgperiode slut, og på lørdag skal over 93 millioner vælgere beslutte sig for, hvem de tror kan redde landet med »too many crises for one country«, som eksperter ynder at beskrive situationen i Nigeria.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her