omstilling
Læsetid: 5 min.

Morten Bødskov åbner for statsstøtte til grøn industri efter fremlæggelse af kæmpe EU-pakke

Med fremlæggelsen af en omfattende pakke for den grønne industri i Europa åbner EU-Kommissionen et nyt kapitel. Erhvervsminister Morten Bødskov åbner for målrettet statsstøtte til grøn industri, men er skeptisk over for nye fælles lån til at finansiere omstillingen
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) er klar til at drøfte ændringer af statsstøttereglerne på EU-plan for virksomheder, der blandt andet arbejder med kvanteteknologi, brint, Power-to-X, lagring og udnyttelse af CO₂.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) er klar til at drøfte ændringer af statsstøttereglerne på EU-plan for virksomheder, der blandt andet arbejder med kvanteteknologi, brint, Power-to-X, lagring og udnyttelse af CO₂.

GREGERS TYCHO

Udland
2. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Frygten for en åreladning af den grønne industri fra Europa til USA og Kina fik onsdag EU-Kommissionen til at lægge en ordentlig moppedreng af en industripakke på bordet. Med de nye regler vil de europæiske lande kunne give statsstøtte og skattefradrag til en række bestemte grønne virksomheder for på den måde at fastholde den grønne industri i Europa. 

Ifølge Martin Porter, formand for Cambridge Universitets Institut for Bæredygtigt Lederskab, kan planen blive epokegørende for den grønne omstilling.

»Kommissionens foreslåede Green Deal-industriplan kan markere et vendepunkt i overgangen til en klimaneutral økonomi, ikke kun i Europa, men globalt,« siger han.

De nye lempede statsstøtteregler skal gælde indtil 2025, forklarede Margrethe Vestager, EU-kommissær for konkurrence, da hun fremlagde de nye, reviderede statsstøtteregler på et pressemøde onsdag. »Det skal være midlertidigt, målrettet og gennemsigtigt,« sagde hun. 

Hun understregede, at EU ikke ønsker at åbne for en generel og langvarig statsstøtte.

»Vi bygger ikke konkurrenceevne med brug af offentlige tilskud,« sagde Vestager.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Snart bliver endnu en helligdag fjernet til at finansiere opstilling af Vestas møller i USA.

jens christian jacobsen

'..stilles der spørgsmål ved, om den kan indebære, at de store europæiske lande kan skævvride det indre marked ved at bruge deres statskasser til at støtte egne virksomheder.'
Og når tyske, franske, spanske og italienske statskasser siger stop, så kan virksomheder fra disse lande søge (=tage af) den nye EU-fond, som er finansieret af EUs mindre lande.
De store bliver større. De mindre forsvinder. Måske hensigtsmæssigt set med grønne øjne. Men retfærdigt er det ikke.

Ete Forchhammer

“Verden er forandret” ja, men det er den fordi nogle forandrer den, nogle vælger en retning frem for andre retninger. Disse “nogle’s” vilje er der nok ikke meget at stille op med, men deres råderum! Det er dog ingen naturlov at det skal være ubegrænset - men det er lykkedes de viljestærke “nogle” og deres venner at gøre den korte ende til den længste.
Siger en uven.

Kim Houmøller

Johannsen - dokumentation ønskes? Ellers er det jo bragesnak!

."Dansk erhverv: .....der er også en grundlæggende statsligt styret tilgang til erhvervslivet, som vi ikke er tilhængere af,«
En parafrase over et slogan:: Don´t do the crime, if you can´t do the time

Hvis DE og virksomheder i EU vil have Statens/skatteborgernes penge, må de selvfølgelig regne med at Staten vil have hånd i hanke med, hvordan disse penge bruges - til gavn for klimaet og fællesskabet -samt forventet overskud gennem ejerandele

Ikke underligt er DE sig selv nærmest og må pålægges statslig styring for at tøjle de værste skadevirkninger

Jesper Johannsen

EU og Danmark skal være med på toppen af udviklingen af fremtidens teknologier. Også med statsstøtte om nødvendigt. EU skal være i første række med fremtidens nøgle teknologier. Ellers bliver vi sat på bænken. Men med den skattebetalte statsstøtte skal der følge et afkast. Det offentlige og dermed også skattebetalende lønmodtagere skal være medejere som det også er tilfældet med Ørsted, tidligere DONG. Det skal være en win/win situation, som vi så det tidligere i Europa og Danmark med offentligt ejet forsyningsselvskaber og meget andet. I kapitalismen kræver man et afkast for sine investeringer.

Det offentlige må ligeledes kræve et afkast for sine investeringer. Penge som skal bruges til at give den økonomiske bund et solidt løft til et værdigt liv, hvor man ikke skal knokle til man dør.

Ser ud til der allerede bud efter de penge som kommende afgifter på forurening kan indbringe!

Jesper.
Din betragtning et helt central.
For ikke langt siden kunne man se dette:
"Oliegiganten Shell køber den danske biogasproducent Nature Energy for næsten to milliarder dollar - eller omkring 14 milliarder danske kroner. Det skriver Nature Energy i en pressemeddelelse"
Allerede med den førte politik bruges der mange resurser på at fremme den grønne omstilling, og så må det jo være helt uacceptabelt, at de aktiver og den fremtidige betydning det avler for dansk erhvervsliv, ikke bare siver ud af landet og gør en enkeltperson til milliardær.
Det handler om at ejendomsret selvfølgelig må indebære begrænsninger, når vi taler om støttede projekter, ikke mindst i energisektoren.

I den forbindelse skal man huske på, at der er politiske kræfter, der arbejder imod nogen binding på virksomhederne.
Venstre har fremsat forslag om, at statens aktier i Ørsteds afdeling for vindmølleparker bør frasælges for 60 milliarder kr.
Ørsteds markedsværdi, nuværende men især fremtidige på dette område, gør prisen til en loppemarkedspris, og selskabets betydning fremover for et dansk industrieventyr er helt central for Danmarks fremtidige placering på energimarkedet.
At de 60 milliarder så netop passer til den skatterabat, som A.P. Møller med den helt vilde beskatning, som dette selskab i modsætning til alle andre virksomheder er underlagt, netop for 2021 og 2022 andrager ca. 60 milliarder kr. er naturligvis en ren tilfældighed.

Jesper Johannsen

Økonomisk demokrati er et begreb vi havde på dagsordenen for måske 30-35 år siden. Den tankegang er mere end aktuel igen. Hvad kan retfærdiggøre en lille økonomisk elite kan tillade sig at rage uanede værdier til sig på almindelige menneskers bekostning? De menneskers aktiviteter er hele årsagen til den tilstand verden befinder sig i.

Hvor længe vil vi finde os i det? Knokle hele livet uden udsigt til tid til børn og familie og en pensionsalder på 74 år kort tid før vi dør. Mens den økonomiske elite dør af grin over os, mens de ligger i solen på deres luksus bolig ved middelhavet betalt af os.

Store Bededag er kun begyndelsen. Hvor bliver den seriøse modstand af???