Baggrund
Læsetid: 6 min.

Nedskudt luftballon risikerer at sætte optøning mellem Kina og USA over styr

Umiddelbart virker episoden med en mulig spionballon, der driver ind over USA, som en storm i et glas vand. Satellitter skulle kunne være lige så gode til opgaven. Men spionfly og balloner kan ramme et øm punkt hos en nation, viser historien
USA skød lørdag en kinesisk luftballon ned i amerikansk territorialfarvand nær South Carolinas kyst. Det har sat en stopper for de forsonende toner mellem de to stormagter.

USA skød lørdag en kinesisk luftballon ned i amerikansk territorialfarvand nær South Carolinas kyst. Det har sat en stopper for de forsonende toner mellem de to stormagter.

Randall Hill

Udland
6. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Kan en sølle luftballon virkeligt sætte det skrøbelige forhold mellem Kina og USA over styr?

Postyret om den kinesiske luftballon, der drev ind over det amerikanske kontinent i sidste uge og lørdag blev skudt ned i amerikansk territorialfarvand nær South Carolinas kyst, kan virke som en storm i et glas vand.

Hvis vragdelene fra luftballonen skulle vise sig at være sofistikeret udstyr til at spionere mod militære installationer i Canada og USA, vil skeptikere kunne pege på, at Kina næppe vil have kunnet indsamle flere værdifulde efterretninger end dets militære satellitter.

Så hvorfor den voldsomme reaktion fra amerikansk side? Hvorfor følte udenrigsminister Tony Blinken det nødvendigt at udsætte sit besøg i Beijing, hvor han angiveligt skulle møde præsident Xi Jinping? Hvorfor sætte en mulig optøning i den anspændte relation mellem de to stormagter på spil?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Siersbæk

Hvis den kinesiske forklaring, at det drejede sig om en vejrbsllon på afveje,cer det da ualmindeligt tåbeligt, at man ikke fra starten har informeret UDA og Canada fuldt ud!

Frederik Schwane, søren ploug og Jorgen Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Hvis den kinesiske forklaring, at det drejede sig om en vejrballon på afveje, er en bortforklaring, så er det da ualmindeligt tåbeligt, at man ikke fra starten har informeret USA og Canada fuldt ud om dens færd og de problemer man var løbet ind i med den!

Hvis...

(2. udgave, med rettelser....)

Torben Nielsen, Jorgen Nielsen, Ole Svendsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Det er åbenbart en større operation at finde ballonen ud for South Carolina.

Alt efter kinesisk hensigt kunne det vise sig, at være en særdeles kosteffektiv operation!

Martin Christensen

En let og kærkommen anledning til øget paranoia hos den, som vi ved, oplyste og velorienterede befolkning i USA, i den fortsatte miskreditering af Kina og styret i Beijing.

Niels Jacobs, Flemming Berger, jens christian jacobsen, Carsten Munk og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Nu er det sådan at man sender vejr-balonner op i stratosfæren for at måle temperatur,vindhastighed,stråling fra Solen og indhold af klimagasser for derefter at hente dem ned til vejrstationen - Nu har de geniale kinsere fået den strålende ide at sende den stationære vejr-station op i stratosfærens system af jet-strømme der pga. af Jordens rotation (mod uret) altid går fra øst til vest og så sende data til de vejrsatellitter der ligger i den geo-stationære bane over kloden. En virkelig god der blev skudt ned fordi Biden vil være præsident igen i 2024.

Peter Beck-Lauritzen

Stor ståhej for almindelig adfærd, supermagter imellem!
Kineserne kalder det "airship". Airships har da passagerer ombord, ifølge almindelig sprogbrug.

Det er måske en "Prøveballon" og den omsider blev skudt ned..

Søren Kristensen

Måske finder vi aldrig ud af om det kun var en vejrballon, fordi den først blev skudt ned efter at være drevet til havs. Så indtil videre må vi antage, at det var en vejrballon, i hvert fald så længe kineserne fastholder det, og i det spil er det nok meget klog af dem, hvis de ikke kommer med alt for mange forklaringer, der peger i alle mulige retninger.