Reportage
Læsetid: 8 min.

Omfattende udvandring fra jordskælvsramte områder er begyndt

Vreden mod præsident Erdogan vokser i Tyrkiet, også fra egne rækker, mens hele landet kæmper for at hjælpe de jordskælvsramte. I Mersin i Sydtyrkiet har hoteller lukket for reservationer for at tage imod flygtninge
Tusindvis er flygtet og flygter stadig fra Antakya efter sidste uges jordskælv, der foreløbig har kostet over 30.000 mennesker livet.

Tusindvis er flygtet og flygter stadig fra Antakya efter sidste uges jordskælv, der foreløbig har kostet over 30.000 mennesker livet.

Emily Garthwaite

Udland
13. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Mersin, Sydtyrkiet. Den Tyrkiske Riviera ved Middelhavskysten er ved at forvandle sig til et tilflugtssted for de overlevende fra jordskælvskatastrofen. Hotel- og ferieboligejere, som tidligere tog imod turister fra hele verden ved de azurblå kyster, har nu lukket ned for reservationer og i stedet åbnet dørene for nødstedte landsmænd.

»De tog mod os med åbne arme. Jeg ankom i bil med mine to døtre i bil iført kun nattøj, for vi har mistet alt. Jeg har ikke mange penge på mig, og jeg kan ikke engang sælge min ejendomsjord. Der er nok ingen, der vil købe noget i byen de næste mange år,« siger den 50-årige Yilmaz Abi, en tekstilsælger fra Antakya.

»Men i det mindste er mine døtre i live. Min fætters 13-årige søn faldt fra syvende sal og mistede livet. Jeg vaskede hans lig i går, inden vi begravede ham,« siger Yilmaz.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

PS tak for artiklen til Waleed Safi og Information.

Søren Christensen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Andersen og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar

Jeg er med på at Erdogan er autoritær som bare fanden. Med det er som om, at kritikken af hans håndtering kom før nogen viste noget om hans håndtering. TV2s dækning var med udgangspunkt i 'Ergogan har håndteret jordskælvet dårligt' allerede på 1. dagen og kanalen sender konstant. Og når man tager højde for det geografiske område (meget stort med med flere storbyer), tyrkisk økonomi som både har rige træk og fattige, lav skat m.m. så synes jeg, at det er svære at vurdere, om alle landsbyer skal forvente hjælp fra dag 1 eller hvornår, selvom vi viste, at Tyrkiet ligger udsat mht. jordskælv. Fin artikel. Tak.

erik pedersen, Jette Kjældgaard, Naja Abelsen og erik jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Det er en ufattelig katastrofe delvis midt i en million by. Hvor tabs tallet ender henne er stadig uvist. En tyrkisk jordskæls ekspert har udtalt det kan blive så højt som 180.000 tabte menneskeliv.

Der har tilsyneladende været begået en betydelig andel af bevist byggesjusk, hvor byggereglementer om jordskelsikring af byggeri er blevet omgået i et uoverskueligt omfang, hvor bygherrer har scoret millioner på sparede omkostninger. Måske man skulle kikke på de bygninger som står uskadt tilbage og beboernes forbindelser.

Den tyrkiske opposition har længe protesteret imod forholdene omkring uregelmæssigheder inden for tyrkisk byggeri. Formanden for landets byplanlæggere og en arkitekt har forsøgt at protester mod forholdene. De fik efterfølgende 18 års fængsel for at forsøge at undergrave regeringen.

Jordskælvet kunne ikke undgås. Med mange dødsfald kunne. Det bliver nok svært for Erdogan at få 99,9% af stemmerne ved det kommende valg.

erik pedersen, uffe hellum og Johanna Haas anbefalede denne kommentar