Etniske minoriteter
Læsetid: 4 min.

Opråb fra FN-eksperter: Kina tvangsassimilerer en million tibetanske børn

Omkring en million tibetanske børn går i kinesiske kostskoler designet til at fratage dem deres sprog og kultur, lyder det fra adskillige af FN’s særlige rapportører. Metoden vidner om et skift i kommunistpartiets syn på etniske minoriteter og regional autonomi
Kommunistpartiets greb om Tibet er blevet strammet på en række områder under Xi Jinping, blandt andet i form af øget overvågning. På billedet ses tibetanske nomader, der laver mad i deres telt.

Kommunistpartiets greb om Tibet er blevet strammet på en række områder under Xi Jinping, blandt andet i form af øget overvågning. På billedet ses tibetanske nomader, der laver mad i deres telt.

NICOLAS ASFOURI

Udland
23. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

En efter en er landsbyskolerne, der før lå spredt ud over det enorme tibetanske plateau, blevet tvunget til at lukke ned. I stedet har Kinas regering opført kostskoler i de større byer med plads til tusindvis af børn. Omkring en million børn studerer og lever på skolerne, hvor de bliver undervist i kinesisk sprog, historie og værdier. Det får nu adskillige af FN’s særlige rapportører til at advare om konsekvenserne for tibetansk kultur og børnenes tilknytning til deres etniske rødder.

»Vi er meget foruroligede over, at kostskolesystemet for tibetanske børn i de senere år ser ud til at fungere som et obligatorisk program i stor skala, der har til formål at assimilere tibetanere ind i flertallet af hankineseres kultur, hvilket er i strid med internationale menneskerettighedsstandarder,« lyder det fra tre FN-rapportører for henholdsvis uddannelse, kultur og minoriteters rettigheder i en erklæring.

FN’s særlige rapportører opererer under FN’s Menneskerettighedsråd som uafhængige eksperter og er en del af rådets fakta- og overvågningsmekanisme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Det er Kina. Det er dér varerne (og i stigende grad truslerne) kommer fra og i øvrigt er Tibet ikke vores bord.

Nej, man skal vælge sine kampe med omhu og det er altid en god idé at tøjle sine kæphæste til områder hvor man rent faktisk kan forandre noget og så ellers vende det blinde øje til alt det man alligevel ikke kan gøre noget ved, for hvis man skulle udrydde alle uretfædigheder i verden kunne man jo hurtigt få nok at bestille.

Det du rent faktisk kan gøre, hvis du har noget imod kineserne, er at lade være med at købe deres varer og så finder du formentlig samtidig ud af hvor stærk din overbevisning i virkeligheden er.

Endelig er der jo også det, hvis kineserne kan skabe fred i Ukraine er de måske ikke så slemme som vi gør dem til - selv om det selvfølgelig altid er problematisk når hele befolkningsgrupper bliver trynet. Men igen, man kan ikke altid få i både pose og sæk - eller som Lars von Trier siger: Man må tage det gode med det onde og det skal nok vise at gælde også for Riget i Midten.

Torben K L Jensen, Kim Morten Nissen og erik pedersen anbefalede denne kommentar