Det største brain drain i 30 år: Ressourcestærke russere som Antonina har startet et nyt liv i udlandet

Det seneste år har et ukendt, men højt antal russere forladt deres hjemland, og de er typisk rigere, yngre og bedre uddannet end deres landsmænd. Information tegner et portræt af de russere, der er udvandret under krigen
Antonina Begacheva er blandt de hundredetusinder af russere, der i årets løb har pakket en kuffert, vendt Rusland ryggen og slået sig ned i et nyt land.

Antonina Begacheva er blandt de hundredetusinder af russere, der i årets løb har pakket en kuffert, vendt Rusland ryggen og slået sig ned i et nyt land.

Sandra Singh

Udland
21. februar 2023

På sin 19-års fødselsdag i maj besluttede Antonina Begacheva at forlade Rusland. Få måneder forinden havde hun lavet et par ’stories’ på sin Instagram-profil med ukrainske flag og kritiske kommentarer om invasionen.

Pludselig kunne hun ikke logge ind på den Microsoft-konto, hun havde gennem sit universitet i Moskva og efter at have kontaktet både dekanen og skolens administration, fik hun besked om, at hun var bortvist fra sit studie og ikke kunne blive optaget igen. Beskeden efterlod hende i modløshed:

»For min uddannelse er virkelig vigtig for mig, og jeg har altid klaret mig godt i skolen og fået gode karakterer, så jeg begyndte at overveje, om jeg havde andre muligheder,« siger Antonina Begacheva til Information.

Efter bortvisningen oplevede hun i stigende grad at være i myndighedernes søgelys. Da politiet ringede hende op på hendes fødselsdag og ville have hende til at underskrive nogle dokumenter, blev det dråben, der fik bægeret til at flyde over.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Man må virkelig håbe, at dem, der stemmer med fødderne, kan gøre indtryk i Kreml.
Men man må også frygte, at det er lige, hvad Kreml ønsker: at alle kritiske kapaciteter forlader landet. I Stalin-tiden var det opskriften: enten må du ud og miste dit statsborgerskab, eller vi sender dig til Gulag, hvis vi da ikke giver dig et nakkeskud, inden du når så langt.
Man kan frygte, at Putin og slænget omkring ham, har tænkt sig at brug samme opskrift. Stalin kunne jo, og regimet holdt trods alt i 70 år, så hvorfor ikke igen?

Fie Ankjer Nielsen, David Zennaro, Naja Abelsen, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Torben Siersbæk, Rolf Andersen og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar

Det er en “Feel Good” historie for os læsere her på Information. Intet andet. For det har nul betydning, om Antonina, og mange andre som hende forlader Rusland. Ligesom de mere end 100.000 + soldater, der er blevet lemlæstet og omkommet. Det store russiske flertal forholder sig absolut passivt.

Det der skal til er at russerne skal gribe til våben, og gøre op med Putins regime. Men det er der ingen tegn på. Eller også skal Xi trække sin støtte.

Indtil at dèt sker, fortsætter krigen. For Vesten kan heller ikke trække sin støtte til Ukraine. Og hvis Ukraine taber flere kampe, så må vi levere kampfly, og det langtrækkende MLRS artilleri, som kan nå flere hundrede kilometer ind i Rusland. Vi er langt forbi, det tidspunkt hvor krigen kan standses med et kompromis. Og jo før vi omstiller os til, at vi er en part i en krig som vi ikke må tabe, jo før kan vi omstille vores produktion til krig, og indstille os på at det koster på vores velfærd. For der skal graves dybt i lommerne de kommende måneder og år.

Peter Gløde, Benny Nissen, Fie Ankjer Nielsen, Torben Lindegaard, Holger Nielsen, Danny Hedegaard og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar

Der er en "feel good" historie i fortællingen, som vesten elsker at svælge og spejle sit selvværd og selvforståelse i overfor omgivelserne, - det skjuler vel også bedraget og måske løgnen om krigen, - som ikke allerede er vundet - "af os de gode"!

Som status er i øjeblikket sidder den russiske præsident Putin sikkert i sadlen, - tja, det måske den kommunistiske ideologis væbnere i Kreml der sidder sikkert i sadlen, for det er vel sådan, at den der svigter i tanken - er færdig inden dagen er omme(!), styret kan ikke væltes indefra, - det burde være vores erkendelse og lærdom igennem tiden!

Styret kan svækkes af de økonomiske sanktioner som vesten har pålagt det russiske styre, - men som det også angives er tilliden til styret fortsat stort, såvel udefra som indefra i korridorerne.

Der skal altså mere til for tvivlen kan melde sig begge steder.

Der er kun een vej frem mod dette og det er meget langtrækkende raketter til Ukraine, der kan ramme den russiske infrastruktur - helt til Skt. Petersborg!

Det gælder el og vandforsyning, transportnet veje, broer, jernbaner, kommunikations net, samt militære installationer, -produktionssteder og kommandocentraler.

Det sammen med de økonomiske sanktioner fra vesten vil nedbryde tilliden hos befolkningen til de russiske ledere i et omfang der også vil sætte sig i Kremls korridorer.

Kremls forståelse af fredsforhandlinger - er når fjenden er besejret endeligt, så derfor er den eneste udgang på krigen Rusland Ukraine, når Rusland er smidt ud af Ukraine, men enorme tab på fronten og indenland økonomisk via ødelæggelse af infrastrukturen og økonomisk via sanktionerne - det er Kremls handlefrihed der skal svækkes.

- Gør vi det ikke vil tiden være Ruslands ven og udslette Ukraine langsomt!

Benny Nissen, Birgitte Fisker og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar

Mennesker med tilsvarende egenskaber i Danmark bliver jo heller ikke boende, men flygter til USA. Biden har netop indført lovgivning, der vil dræne hele EU for alle, der har forstand på grøn omstilling.

Så hvad fik Danmark ud af at være foran med vindmøller ?
Svar: At være USAs nyttige idioter.

Tror russerne forfølger to strategier. Den ene bygger på en accept af, at Ukraine ender med at blive NATO-medlem. At få vist andre nabolande, at nok kan det lade sig gøre, men at prisen i blodsudgydelser er høj.

Den anden er at trække tiden så længe det ser ud til at øge splittelsen i vest.