I Ukrainekrigen lever Biden og Putin i to vidt forskellige universer

Verden fik tirsdag syn for sagn, da USA’s og Ruslands ledere fremlagde hver deres udlægning af krigen i Ukraine. I Vladimir Putins øjne fører USA og NATO krig mod Rusland. I Bidens fortælling handler krigen om en global kamp mellem autokrati og frihed og demokrati
Den amerikanske præsident, Joe Biden, holdt tirsdag aften tale i Warszawas gamle bydel.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, holdt tirsdag aften tale i Warszawas gamle bydel.

Mandel Ngan

Udland
21. februar 2023

Præsident Joe Biden tog tirsdag aften til genmæle mod præsident Vladimir Putins påstand i hans årlige tale i Moskva om den russiske nations tilstand, at det skal have været USA og NATO – ikke Rusland – der startede krigen i Ukraine for et år siden.

»Jeg henvender mig endnu engang til det russiske folk med følgende budskab,« sagde Biden i en tale til en forsamlet folkemængde foran kongeslottet i Warszawas gamle bydel.

»USA og de europæiske lande søger ikke at opnå kontrol over eller tilintetgøre Rusland. Vesten planlagde ikke at angribe Rusland, som Putin sagde tidligere i dag. Millioner af russiske borgere ønsker kun at leve i fredelig sameksistens med deres naboer. De er ikke fjenden.«

At de to statschefers tale faldt på samme dag var ikke noget, der huede Biden og hans rådgivere.

Sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan pegede i en briefing på, at Putin havde rykket sin tale til Dumaen – det russiske parlament – et par dage frem for at stjæle opmærksomhed fra den amerikanske præsident og hans møde med ledere fra otte østeuropæiske medlemmer af NATO i Warszawa tirsdag og onsdag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Ja, selvfølgelig - som i enhver børnehave:
Det begyndte alt sammen med, at han slog igen...

Alvin Jensen, Steen K Petersen, Kim Morten Nissen, Søren Kristensen, Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, Holger Nielsen og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Har noteret mig at politikkerne lover hjælp til Ukraine og producenterne af udstyr forbereder sig, MEN politikkerne afgiver ikke ordrene til producenterne, hvorved det lovede bliver drastisk forsinket. Dårlig stil, kære politikkere! Og tid er der ikke nok af!
Efterfølgende får leverandør landene skrupler mht. egen forsvars-evne? Hmm, det bliver der først brug for, såfremt Ukraine taber til Rusland! Så få nu det lovede materiel frem, hurtigst muligt. Intet er for godt til ukrainerne. Tomme løfter fra politikkerne er ikke nok! Lyst-løgneren skal sendes hjem!

Putin hævder at Rusland følte sig truet af NATO og USA. Vrøvl svares der af NATO og USA. At afvise andres følelse, at kalde dem løgn er i min geschæft ganske enkelt ikke tilladt fordi det er dumt. Opgaven er at søge at skabe indsigt; evt. at vise evt. at ændre visse forhold så de følelser - når de er uhensigtsmæssige - forandres. Når Rusland frygter USA er det USA ´s opgave at berolige at skabe grundlag for at ændre Ruslands frygt - det er ikke opgaven at sygeliggør deres frygt, kalde den paranoia, at nedgøre den eller bare at sige de er skøre de russere for vi er så fredsommelige. For NATO er kun til forsvar. Se bare §§§. En sådan adfærd ville i mit terapilokale være dybt u professionel; grunde sig i hybris?. Beklageligt var det, at diplomatiet i 2010 ´erne var så dybt uprofessionelt, for til sidst at stikke hovedet i busken. Nu hænger vi alle på den dumhed. Gid dumskallerne kunne finde sig en terapeut så nemesis kan få en ende??

erik jensen, Steen K Petersen, Per Dørup, Hans Aagaard og Marianne Wiltrup anbefalede denne kommentar

Det er svært at overbevise russerne om at de ikke er truet , når deres ledelse , som har overtaget mediebilledet gradvist siden 0'erne, rent faktisk ønsker at de skal føle sig truet af vesten, pædofili og LGBT+, som Putin nævnte i talen i går.
Grunden til at de ønsker russerne skal føle sig truet er at legitimere regimets ambitioner om at ekspandere i Ukraine. Og også Bella rus
'helt klassik Big Brother som i 1984

Olaf Tehrani, Alvin Jensen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@fin egenfeldt.

Så få dog Putin i terapi!

Det kan kun gå for langsomt.

Manden lider jo af et så monstrøst mindreværdskompleks, at der ikke er et sekund at spilde. Tænk dog på dit ansvar for verdens sikkerhed!

Som privatpraktiserende lommefilosof (uden papir på lige præcis den kvalifikation) må jeg sige, at det ikke ser ud, som om Putin har siddet skævt på potten som barn. At dømme efter hans verbaladfærd og udadreagerende politik ser det snarere ud, som om han har haft hovedet dybt begravet i den fra fødslen og 69 år frem.

Frels ham - fra ham selv!

Anders Thornvig Sørensen

Fin Egenfeldt

Man skal også respektere ens egne følelser og ens venners. Rusland stillede en invasionshær op langs Ukraines grænser og stillede bevidst urealistiske krav til NATO. Russerne ville have den krig, og da man ikke frivilligt ville give dem den, tog de den simpelthen. Ingen terapier eller rundkredspædagogiske selvransagelser kan ændre den kendsgerning. Der findes ret og uret, og frie nationer forhandler ikke under trusler om invasion.

Torben Siersbæk, Antoniette caldera, Alvin Jensen, Ole Olesen, Jens Christensen, Peter Beck-Lauritzen og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Hvad med præmicer for fred? Er det forbeholdt USA, Kina og Rusland at tænke på det? Nej! Én præmice: Der indledes en proces med Rusland, med henblik på at etableres en institution til afslutning af den kolde krig og sikre fred på kontinentet Europa. Herunder at etablere fredelige institutioner for processer om grænsedragninger. Ingen udbredelse af opfattelser kan ske med handlinger, der rækker ud over individder og ud over argumentation og frivillig tilslutning (folkeafstemninger). Overordnede opgave er at skabe vilkår hvor ingen mennesker kan legitimeres til at slå ihjel, flygte eller leve under eksistensminimum. Fælles opgaver er fælles læsning af forureningskrisen via fordeling af opgaver. Den private kapitals bevægelighed støtter formålene. Den institution har alle lande som på kontinentet Europa som potentielle medlemmer.
Hvad tænker jeg dog på her en onsdag aften, hvor mørket har sænket sig over Østerbro - og sikkert over mere?

Thomas Jørgensen

Boris Jeltsin og Mikhail Gorbatjov

Anderkendte begge Ukraine som et land, Rusland har selv underskrevet traktaten der indebærer at man gerne må sende våben som 3-part til et andet internationalt anderkendt land eller nation der bliver angrebet og truet.

Antoniette caldera, Alvin Jensen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Bruno Petersen - 22. februar, 2023 - 20:22.

Den første præmis, der skal være sand, er, at løven og lammet græsser fredeligt side om side.

Derefter er resten en leg - selv på Østerbro.