Analyse
Læsetid: 4 min.

Bankkrak i Schweiz: Zombien er død, men kan det nye monster tæmmes?

Nødfusionen af de schweiziske storbanker Credit Suisse og UBS har ikke ført til et jordskælv i banksektoren uden for Schweiz. Men krakket udstiller centralbankernes problem med at dæmpe inflationen – og storbankernes skandaløse afhængighed af staten
Bestyrelsesformand for Credit Suisse, Axel Lehmann, bestyrelsesformand for UBS, Colm Kelleher og finansminister Karin Keller-Sutter til pressekonference om Credit Suisses fusion med UBS i Bern, Schweiz, den 19. marts 2023.

Bestyrelsesformand for Credit Suisse, Axel Lehmann, bestyrelsesformand for UBS, Colm Kelleher og finansminister Karin Keller-Sutter til pressekonference om Credit Suisses fusion med UBS i Bern, Schweiz, den 19. marts 2023.

Denis Balibouse

Udland
23. marts 2023

Man kan mene om Schweiz, hvad man vil. Men hvis man har set Martin Scorseses fantastiske film The Wolf of Wall Street, er det svært at holde det muntre blik på det neutrale ikke-EU-land og dets eventyrlige banksektor, som Leonardo DiCaprio i sin pengerus får reddet en del af sin beskidte formue til.

I virkelighedens verden går det ikke helt så eventyrligt til, men alligevel ganske kaotisk. Det fik vi en opvisning i, da den schweiziske storbank Credit Suisse i weekenden i ren panik blev opslugt af den anden schweiziske storbank, UBS.

I en af de største bankfusioner i den europæiske historie forsvandt således ikke bare en historisk nøgleinstitution i den schweiziske industrialisering og selvforståelse. Credit Suisse var også i top-30 over verdens største banker – altså helt entydigt i kategorien too big to fail: En konkurs i Credit Suisse, der med milliardtunge udlån var tæt sammenflettet med banker i hele verden, ville have rystet den globale økonomi.

Nødfusionen red stormen af. Men vi ved endnu ikke, om det er afslutningen på de seneste ugers rystelser på finansmarkederne i USA og Europa – eller optakten til noget værre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Arne Albatros Olsen

Ikke bare too big to fail, men også too big to nail:
For ingen bliver draget til ansvar.

John Scheibelein, Inger Pedersen, Nova Lone Jespersen, Jacob Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jens Voldby Crumlin, Benny Jensen og Elisabeth Tryde anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Det meste tyder på, at vi ikke står umiddelbart foran en finanskrise 2.0.

Men en foreløbig lære er, at Europa var godt tjent med ikke at lytte til koret af liberale ulve, der efter finanskrisen hylede op om, at de høje europæiske krav til egenkapital hæmmede bankernes kreditter og dermed væksten og konkurrenceevnen.

"En anden (men ikke just ny) lære er, at bankernes hasarderede politikker koster os alle sammen dyrt, fordi staten fortsat ses som den sidste garant: I opturstider er gevinsten privat – i nedsturstider er tabet offentligt.

I USA ser man i disse dage i øvrigt allerede, hvordan kunderne flygter fra halvstore regionale banker til storbanker som for eksempel JP Morgan: Altså banker, som er too big to fail, og som staten vil være tvunget til at redde. Credit Suisses undergang har igen vist os, hvor giftig den tendens er."

Og hvad har vi i Europa så tænkt os gøre ved det?
En ting ser jeg som sikker: Den dag kommer også til os!

Aktuelt - "småtingsafdelingen" i DK i håndteringen af landbrugets co2/miljøafgifter: En politiker (husker desværre ikke hvem): Det handler mest om at bevare bank- og finanssektoren fra kollaps!

Sådan!

Information må ret nemt kunne finde frem til hvem og hvor...