Undersøgelse
Læsetid: 3 min.

Danskerne er blandt Europas hardlinere, når det gælder krigen i Ukraine

En europæisk undersøgelse viser, at på spørgsmål om krigen i Ukraine ligger danskerne på linje med frontlinjestater som Polen og Estland. Danskerne har genoplivet koldkrigslogikken, lyder en forklaring. En anden er, at danskerne er privilegerede nok til ikke at skulle give afkald på kompromisløsheden
48 procent af danskerne mener, at krigen først bør slutte, når Ukraine har generobret alt sit tabte territorium.

48 procent af danskerne mener, at krigen først bør slutte, når Ukraine har generobret alt sit tabte territorium.

Daniel Berehulak/Ritzau Scanpix

Udland
18. marts 2023

Danskerne er helt fremme i feltet blandt Europas hardlinere i synet på krigen i Ukraine, og vi er samtidig et af de lande, der er allermest bekymrede for udbruddet af en atomkrig. Det viser en ny europæisk undersøgelse lavet af Tænketanken Europa og European Council on Foreign Relations, hvor befolkningernes holdning til Ukrainekrigen er undersøgt i en række lande, hvorefter de kan sammenlignes. Blandt de undersøgte lande er ti europæiske plus Kina, Indien, Tyrkiet, Rusland og USA.

Ifølge Iben Tybjærg Schacke-Barfoed, som er analyse- og kommunikationschef i Tænketanken Europa, viser undersøgelsen først og fremmest, at det første år af krigen har forenet befolkningerne i Vesten om at hjælpe ukrainerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

gorm petersen

Sammen med Estland Letland og Litauen er Danmark Putins nyttige idioter, fordi vi er med til at øge den interne amerikanske splittelse på en måde, der giver Republikanerne vind i sejlene.

I den forgangne uge kom det frem, at den mest sandsynlige republikanske konkurrent til Trump ift. Ukraine er på linie med Trump. De to østlige regioner i Ukraine er og har altid været russisk-talende, siger han, og siden republikanske koryfæer som Henry Kissinger tilbage i 2014 udtrykte (stormagts) kollegial forståelse for Ruslands geostrategiske bekymringer (reelt accepterede annekteringen af Krim), har republikansk udenrigspolitik nedtonet hensynet til Vesteuropas sikkerhedspolitiske bekymringer.

Nogle vil mene, at Republikanere er mindre hykleriske end demokrater fordi de husker USAs eget synderegister med Irak-krig og støtte til ulovlige israelske bosættelser. For en republikaner er det "naturligt" at en stormagt kan udøve indflydelse på små nabolande.

Det anbefales at læse Søren Mørchs "Den sidste Danmarkshistorie". Kunne man forestille sig, at Danmark kunne slippe godt fra at sige til et land, der potentielt kunne finde på at angribe Tyskland:

Bare brug vores territorie som opmarchområde til et angreb på Tyskland.

Selvfølgelig ikke. Heller ikke hvis vi kaldte for en "forsvars-alliance".

Medmindre vi er så svineheldige, at den næste præsident bliver demokrat, vil vores latterliggørelse af Trump i medierne komme os til ugunst.

Det klogeste vi kan gøre lige nu, er at dæmpe retorikken og øge oprustningen. Vi overlader fortsat til USA's "working poors" at betale for vores sikkerhed.