Våben
Læsetid: 4 min.

Fredsprojektet EU bestiller fælles ammunition for 15 milliarder kroner

EU har besluttet en ammunitionspakke på 15 milliarder kroner. Det er et politisk nybrud, men også en vigtig effektivisering af industriens ressourcer og en logisk fortsættelse af vores våbenstøtte til Ukraine, mener professor
EU-landene vil i de kommende 12 måneder levere en million granater til Ukraine.

EU-landene vil i de kommende 12 måneder levere en million granater til Ukraine.

Abaca/Ritzau Scanpix

Udland
22. marts 2023

»Antiluftskyts – og ammunition, ammunition og atter ammunition«.

Sådan lød ønskelisten for nylig fra Ukraines forsvarsminister Oleksij Resjnikov til EU’s forsvarsministre. De russiske soldater kan med deres haubitser nemlig dagligt affyre omkring 20.000 skud, mens den ukrainske hær vurderes blot at have et dagligt arsenal af ammunition på mellem 2.000 og 6.000 skud til rådighed.

Det vil EU nu ændre på: Efter en beslutning fra de europæiske udenrigs- og forsvarsministre mandag vil EU-landene i de kommende 12 måneder levere en million granater til Ukraine. I første omgang skal EU-landene afgive ammunition fra deres nationale depoter, hvilket de vil blive kompenseret for med fælleseuropæiske midler på op til 7,5 milliarder kroner fra det, som ironisk nok kaldes Den Europæiske Fredsfacilitet.

Det samme beløb stiller EU til rådighed, så statsfællesskabet for første gang i sin historie kan bestille ny ammunition i fællesskab – med Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA) som koordinator.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her