Credit Suisse
Læsetid: 3 min.

Frygten for endnu et bankkollaps stiger: »Det ligner mere og mere et krak«

Europas 17.-største bank, schweiziske Credit Suisse, er i alvorlige problemer. Et myndighedsindgreb kan være på vej inden for få dage, vurderer analytikere
Aktiekursen for Europas 17.-største bank, den schweiziske storbank Credit Suisse, faldt onsdag til et historisk lavt niveau.

Aktiekursen for Europas 17.-største bank, den schweiziske storbank Credit Suisse, faldt onsdag til et historisk lavt niveau.

Fabrice Coffrini

Udland
16. marts 2023

Uro for endnu et bankkollaps, nu på europæisk grund, får investorerne til at flygte fra den schweiziske storbank Credit Suisse.

Aktiekursen for Europas 17.-største bank faldt onsdag til et historisk lavt niveau. Ved halvsekstiden onsdag eftermiddag var bankens aktiekurs 24 procent lavere end ved dagens start. Andre bankaktier i både Europa og USA er ligeledes faldende.

Andreas Steno Larsen, direktør i Steno Research og tidligere chefstrateg i Nordea, kan ikke mindes noget lignende siden finanskrisen i 2009.

»Det føles ikke så slemt som dengang. Men det skaber rystelser, der minder om det,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

John S. Hansen

Inden længe skal pøblen formentlig bøde for og redde liberalismens højborge - som vi så det i 2008.

Man tager sig til hovedet i afmagt!

Steen K Petersen, Hans Larsen, Alfred Rosen, Arne Albatros Olsen, Dylan Storm, Jens Voldby Crumlin, jens christian jacobsen og Elisabeth Tryde anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Og statsgarantier for borgernes indskud og låntagning forhindrer hverken bankkrak, internationale finanskriser eller vigtigst: Garantierne sikrer ikke borgerne fuldstændig. De garanterede lån forbedrede bankernes balancer, især for banker som den mindre bank Silicon Valley Bank med højere andel af misligholdte lån. Det ser ud som om statsgarantierne tværtimod opfordrer disse 'risikovillige' baker til fortsat uansvarlige udlån. Statsgarantierne dækker typisk 'kun' mellem 70 % og 90 % af lånet, afhængig af lånets og låntagers størrelse.
I Frankrig er man gået bort fra 100% statsgaranti idet det tilskyndede banker til helt uansvarlig låntagning med flere banklukninger til følge. Hvis statsgarantier skal have nogen effekt, skal garantierne følges op af stramme krav i øvrigt til den enkelte banks risikomodeller. Det har de fleste lande i EU hidtil afholdt sig fra - man ønsker ikke at gribe for meget ind i prisdannelsen på et 'frit' marked...
Og husk: I 2007-8 var samtlige nationalbankchefer og de fleste regeringer i Vesten også ude og 'garantere', at der ikke var nogen risiko for en global finanskrise.

Steen K Petersen, Torben Arendal, Lise Lotte Rahbek og Jens Voldby Crumlin anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Vores økonomiske system er og vil altid være et pyramidespil så længe det styres af det kapitalistiske systems iboende dynamikker. Kapitalismen løser ikke sine grundlæggende ubalancer, den flytter bare rundt på dem. Sidste finanskrise blev udløst af boliglån der var pakket i uoverskuelige investeringpapirer med kunstig høj rating. Da det så gik helt galt sværgede finansfolkene på at de havde lært af krisen som alibi for at skatteyderne skulle punge ud med trilliarder i kontanthjælp. Herefter gik de over til at satse fuldtonet på samme konstruktion med virksomhedsgæld som nu helt forventeligt har potentiale til at at udløse en ny krise. https://policywatch.dk/article12038195.ece
Hvornår får vi det helt nødvendige oprør mod et på alle måder destruktivt system?

Steen K Petersen, Torben Arendal, Jacob Nielsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Jens, vi kan starte med at forbyde bankernes ret til at skabe deres egne penge. Så udlån sker fra Nationalbanen til bankerne, og derefter fra bankerne til os.

Det er nemlig absurd og destruktivt, at penge (værdier) i “den nuværende økonomiske verden”, kan skabes ud af den blå luft. For værdier skabes alene ved arbejde i form af service og ting, som er indenfor staten.

Steen Oluf Karlsen, Steen K Petersen, Torben Arendal, Dennis Tomsen, Lise Lotte Rahbek og fin egenfeldt anbefalede denne kommentar