Analyse
Læsetid: 6 min.

Goddag til våbnene: EU-landene tager nye skridt mod en militærunion

De europæiske lande er enige om at lave fælles koordinerede indkøb af ammunition til både Ukraine og unionen. Der lægges også planer for at øge produktionen i Europa. EU tager store skridt mod en forsvarsunion, hvor våbenproducenterne får en nøglerolle
Ukrainske soldater på vej mod fronten i Bakhmut.

Ukrainske soldater på vej mod fronten i Bakhmut.

Aris Messinis/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
10. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Måske blev krige ikke længere vundet. Måske fortsatte de for evigt,« siger Frederic Henry, Hemingways protagonist i Farvel til våbnene fra 1929, om rædslerne i Italien under Første Verdenskrig. Hovedpersonen gik ind i kampen på de allieredes side som ambulancefører med et idealistisk håb om en hurtig og afgørende sejr. At krigen ville blive kort. Men nu syntes krigen at fortsætte uden udløbsdato. 

Det ligner den erkendelse, som EU’s forsvarsministre i denne uge er nået frem til: Krigen på kontinentet fortsætter. Men da de modsat Hemingways helt ikke kan sejle i nattens mulm og mørke over en sø til neutralitetens trygge favn i Schweiz, tog ministrene i denne uge historiske skridt i retning af at gøre EU til en militær- og sikkerhedspolitisk union. Et samarbejde, hvor de vil købe ammunition sammen og hurtigt skabe et europæisk militærindustrielt kompleks, der skal kunne levere flere våben og ammunition til både Ukraine og de europæiske lande selv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

»Måske blev krige ikke længere vundet. Måske fortsatte de for evigt,«

Det er den kurs der nu bliver lagt. Klimaudfordringen, ressource begrænsninger, overbefolkning, evig krav om vækst, flere og flere som vil vækste med, grådig og hæmningsløs konkurrence, multipolær verdensorden og det i en verden som bliver mindre og mindre.

Vi har haft chancen for at sætte ind mod klimakatastrofen i tide, ligesom vi har haft chancen for at opbygge en verden i fred og sameksistens. Men af arrogance og grådighed smed vi de muligheder i skraldespanden mens tid og muligheder endnu var tilstede.

Tilbage står kun konflikt så langt øjet rækker. De "gode" mod de "onde". Eller de "onde" mod de "gode". Thjaaa. Det kommer vel an på hvilken side af hegnet man tilfældigvis står på.

Fremtiden behøver man ikke bekymre sig om. Den kommer helt af sig selv. Noget andet er så, hvad den indeholder. Den vej har vi selv brolagt.

Holger Nielsen, Anne Bruun, Flemming Berger, Carsten Munk, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Anders Graae, Arne Albatros Olsen, Ejvind Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

"Den perfekte verden er en verden, der slet ikke havde brug for våben. Nu lever vi i virkelighedens verden" siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen - Manden der elsker kaos.

- En virkelighedens verden Lars, som vi selv har skabt. Men kunne have undgået.

Holger Nielsen, Christen Thomsen, Steen K Petersen, Anders Graae, Arne Albatros Olsen, Ejvind Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Jesper Johannsen
09. marts, 2023 - 21:03

I forlængere af din kommentar her, kunne jeg ikke lade være med tænke på en Leonard Cohen sang The Future , som blev udgivet i 1992.

https://www.youtube.com/watch?v=LYzPVKg3wyo

Sangen rummer helt klart en slags profetisk advarsel.

Holger Nielsen, Anne Bruun, Flemming Berger, Espen Bøgh og Anders Graae anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Jeg håber for mine børns skyld, at de må opleve en fremtid, hvor den atomare trussel er forsvundet fra Europa. Konkret gennem et europæisk, satellitbåret laserforsvar mod atommissiler. Pt fra Rusland. Den trussel kan desværre ikke ønskes, fordømmes eller negligeres væk.

fin egenfeldt

USA ´s udenrigspolitik efter 2. verdenskrig har ikke bragt fred og sikkerhed. Nu er Europa krigsskueplads igen. Mon ikke det er på tide, at Europa forstår, at dets sikkerhed ikke varetages uden en anderledes indsats end den USA imperiebyggeri, militær industrielle kompleks og atomparaply tilbyder. Gerne med et demokratisk nedrustende USA som nærmeste ven.

Våben i sig selv giver ikke sikkerhed. De kan være nødvendige, men kun for at nå frem til en situation, hvor man i enighed kan aftale en begyndende balanceret afvikling af dem. En situation vi håbede var en mulighed med sovjets og Warszawa pagtens afvikling! Det kan formentlig kun ske i et politisk miljø hvor det militær industrielle kompleks ingen politisk indflydelse har og hvor NATO profilerer sig som fredssøgende og under balanceret afvikling.

Klima og natur tåler ikke og vil ikke acceptere en uduelig og ødelæggende øget forurening via krig og øget produktion. Gad vist om GAIA finder en vej væk fra fuld destruktion eller om det gennem krig og frås bare bliver os selv der står for destruktionen.

Holger Nielsen, Anne Bruun, Flemming Berger, Christen Thomsen, Steen K Petersen, Anders Graae, jens christian jacobsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Europa skal kunne forsvare sig selv fordi NATO flytter focus til Kina - et led i USA´s inddæmning af Kina med deltagelse af forsvaret af Taiwan og dét betyder en krig mod Kina,Rusland,Nord-vietnam ingen kan vinde. Så hvem er aggressorer i dette spil ?

Anders Graae, Holger Nielsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Worsaae Rasmussen

"et EU, som i højere grad tager sin egen skæbne i hånden,"
Et muntert indslag i en sørgmodig tid!

Jesper Johannsen

Siden Anders Fogh Rasmussen, for at vise sin ubetingede loyalitet over for George W. Bush og USA, sendte Danmark i en ulovlig angrebskrig mod Irak først i 00'erne har resten af verden for alvor vendt sig mod vesten.

Som belønning fik Anders Fogh Rasmussen sidenhen posten som NATO's generalsekretær tildelt af George W. Bush - Uden Bush var Fogh aldrig blevet valgt.

Siden har Venstre fået lagt låg på den danske Irak kommission. Resultatet ville nok være for kompromitterende for hele grundlaget for krigen. Et grundlag som selv Toni Blair og siden USA's tidligere forsvarsminister under George W. Bush, Colin Powl, har indrømmet var ulovlig og løgnagtig. Powl har før sin død udtalt han blev presset til at fremlægge tvivlsomme beviser om Irak's besiddelser af kemiske masseødelæggelsesvåben for at sikre grundlaget for krigen.

Anders Graae, Holger Nielsen, uffe hellum, Torben K L Jensen, Anne Bruun og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Tobias Hiort-Lorenzen

Underlige insinuationer i denne analyse. Krig er lykkeligvis for dyr og har heldigvis sådan generelt været alt for dyr i rigtig mange mange år. Det er alt andet lige godt at EU/DK osv er med til at gøre det dyrt for aggressoren

Holger Nielsen, uffe hellum, Torben Siersbæk og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Tobias Hiort-Lorenzen

Enig i at der går en slags forbindelselinje mellem Irak og Ukraine. Selvom det ikke er det samme selvfølgelig (Saddam - Zelenskyi). Atomvåben opgav Ukraine kan jeg huske at jeg blev glad for da jeg var dreng og jeg kender ikke de nærmere facts om det men havde de haft atomvåben var der ikke krig nu

Jeg føler mig ikke tryg når regeringen / Mette Frederiksen viser en hysterisk / paranoid side af deres politik - med forestillingen om en løsning med VÅBEN ?

Og jeg er endnu mere usikker på en regering som åbenbart har valgt at negligere
Danmarks historiens største terror /sabotage mod North Stream.

Tavsheden i en så alvorlig kriminel handling, med de sidste "spor" i sagen, virker som en mystisk kontrast, til den interesse som vises andre steder rundt i verden

Sabotagen har allerede skabt økonomisk ustabilitet, konsekvenser for hav miljøet og rykket ved vores opfattelse for større afhængighed af USA.

EU er virkeligt trådt i karakter i denne forfærdelige situation Russisk agression har fremkaldt. Mange har gjort det godt: Ursula von der Leyen , Annalena Baerbock, den polske minister, de baltiske og mange mange flere. Og selvfølgelig Mette og Barbara , der var hurtige til at sende tunge våben, såsom antiskibs missiler og Barbara gav den ukrainske ambassadør lov til at ringe 24/7. England og USA har også gjort det godt.
Det havde Putin sgu ikke set komme.
Alle inklusiv USA gjorde alt for at overtale og skræmme Putin til at lade være med st angribe, ligelidt hjalp det. Men indtil videre er det gået bedre end frygtet både i Ukraine og vesten

Holger Nielsen, Lasse Schmidt og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

Jeg kunne ønske mig at Europæiske  politikere vil se tilbage i historien   -   hvordan det er gået de lande som har satset helt på militær- og våben industri.

Se tilbage når  "VÅBEN-AMOK"  har første prioritet   -   civil samfundene, økonomien og demokratiet flytter ( næste u-mærkbart )  grænsen for et samfunds sammenhæng.

Bankerot og krigsforbrydelser blev resultatet, i de fleste historiske begivenheder , hvor våbnene bestemte !!!!

Se denne udmærkede kronik  i Kristeligt Dagblad.   (ja, som ateist læser jeg også denne avis )

: Verdens sidste supermagt er i dag truet af dén indre fjende, som præsident Eisenhower indsigtsfuldt advarede imod i 1961: En konflikt imellem dét, der gavner det militærindustrielle kompleks, og dét, der gavner det amerikanske samfund

.https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/det-milit%C3%A6rindustrielle-ko...

:  " Det militærindustrielle kompleks -- fjenden indefra "
Den moderne verden er truet af et tveægget sværd, som den femstjernede general Dwight D. Eisenhower advarede om allerede i 1961, da han holdt afskedstale i Det Hvide Hus efter otte år som USA's præsident.Dengang var problemet endda kun en brøkdel af det mangehovedede uhyre, først og fremmest Reagan i 1980'erne – og aktuelt George W. Bush – har fodret det til at blive.
Den militærkyndige Eisenhowers 45 år gamle tale giver indsigt i en fortrængt viden om, at vor tids største trussel mod fredelig sameksistens ikke primært kommer fra inhumane og fanatiske terrorister, men derimod fra den økonomiske, jobmæssige og politiske prioritering af militær og våbenproduktion, der er opbygget først og fremmest i USA siden Anden Verdenskrig og i disse år er på vej mod nye, ødelæggende højder.

Lasse Schmidt

Jeg kunne ønske, at gammelkommunister vil se tilbage i historien - hvordan er det gået de lande, som har været underlagt Rusland.

Se hvordan civilsamfundene, økonomien og demokratiet har lidt i de lande, der var underlagt Rusland. Se hvordan samfundene stadig lider. Krigsforbrydelser blev og er stadig resultatet i alle krige, som Rusland udkæmper - og russerne begår skam også forbrydelser mod befolkninger i fredstid. Holodomor er et eksempel blandt mange.

Hvor må det være rart at være født og opvokset i trygge Danmark under NATOs beskyttelse og aldrig have levet i Sovjetunionen eller i russiske vasalstater. Det gør det åh så nemt at galpe op.

Formentlig er det samme mentalitet, der gør, at der er et kraftigt overlap mellem de, der støtter Rusland, og anti-vaxxere.