Oprøret i Iran
Læsetid: 5 min.

»Ilden er ikke slukket. Den er der, under asken, og kommer når som helst til at blusse igen«

Oprøret i Iran er ikke slut. Det er gået videre til næste fase. Man kan ikke fortsætte med gadeprotester måned efter måned, når så mange skydes og mishandles ihjel. Revolutioner tager tid. Det er lange processer med forskellige faser, siger den svensk-iranske forfatter Marjaneh Bakhtiari

Marjaneh Bakhtiari.

Melissa Kühn Hjerrild

Udland
16. marts 2023

– For mange iranere i Danmark har de protester, der begyndte med Jina Mahsa Aminis død, været en virkelig vigtig oplevelse. Det har startet mange samtaler om, hvad det vil sige at være iraner i Danmark, mange har fundet sammen i protester og demonstrationer, gamle konflikter er blevet forsonet, og mange har fået håbet tilbage på Irans vegne. Hvad har det seneste halve års protester i Iran betydet for dig?

»Det er større end noget, jeg havde håbet på at opleve i min levealder. En meget modig og oplyst ung generation, en, som burde kunne kaldes den islamiske revolutions barnebarn, har overrasket os alle ved at trodse det system, som i over 40 år har gjort alt for at kue og forme dem efter egen vilje. Og det har været en meget solidarisk handling. Man har samlet mange grupper og spørgsmål under en og samme paraply.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her