Olieudvinding
Læsetid: 5 min.

Joe Biden har givet grønt lys til olieboringer i Alaska: »Et tydeligt tegn på, at han vil genvælges«

Biden-administrationen har godkendt et omdiskuteret olieprojekt i Alaska. Det betyder, at man de næste 30 år kan udvinde op mod 576 millioner tønder olie fra statsejet jord. Godkendelsen sker trods kritik og grønne løfter, men er et nødvendigt løftebrud, mener tidligere rådgiver i Washington
Den amerikanske præsident Joe Biden godkendte mandag en aftale, der betyder, at olieselskabet ConocoPhilips i fremtiden må bore efter olie tre steder i området National Petroleum Reserve, som ligger i Alaska og er ejet af den amerikanske stat.

Den amerikanske præsident Joe Biden godkendte mandag en aftale, der betyder, at olieselskabet ConocoPhilips i fremtiden må bore efter olie tre steder i området National Petroleum Reserve, som ligger i Alaska og er ejet af den amerikanske stat.

Ritzau Scanpix

Udland
15. marts 2023

Præsident Joe Biden er anset for at være den nok grønneste præsident i USA’s historie. Det er hans signatur, der står på den største og dyreste klimapakke i landets historie, som han sidste år fik gennemført. Pakkens værdi var 3.200 milliarder kroner og skulle blandt andet bidrage til, at USA, inden årtiet er ovre, halverer sit CO₂-aftryk sammenlignet med 2005-niveau.

Desuden forsikrede selvsamme Biden under valgkampen i 2020, at han ikke ville godkende nogen olie- og gasprojekter på statsejet jord, hvis han blev præsident.

Men mandag den 13. marts brød præsident Biden det løfte, da han godkendte et kontroversielt olieboringsprojekt i delstaten Alaska. Her gav Biden-administrationen nemlig grønt lys til The Willow Project. 

Biden vil være præsident fire år til, siger Mads Dalgaard Madsen, tidligere indenrigspolitisk rådgiver ved den danske ambassade i Washington, D.C.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

For få dage siden skrev Joe Biden under på fredning af ca. 67.000 kilometer natur i selvsamme Alaska, hvor dyr og natur kan være i fred. Ingen af ovenstående oliefelter ligger i det område. Det er ganske vist. Men det ene muliggør det andet. Miljøforkæmper klapper i hænderne om kap med olieindustrien. Desuden er Alaska hele 1.700.000 kvadrat kilometer sort.

Og klimaet? Det billige skidt har ventet i 100 år, så det kan da vente et par årtier mere. Og desuden er vi i krig. Det skubber jo alt andet til en side som første prioritet.

Klima her og klima der. Man må vide, hvad der er vigtig i krisesituation. Ikke.

Carsten Munk, Torben K L Jensen, Jørgen Munksgaard og Maia Aarskov anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Men hvad vil vi? For redde klimaet og kapitalismen på en gang er ikke muligt. Klimaet kan godt undvære kapitalismen. Men kapitalismen kan ikke undvære klimaet.

Kim Morten Nissen

Hverken Xi, Putin eller Biden skal opleve vores planet når klimaet smadre den /(når planeten bliver smadret fordi vi har ødelagt klimaet)....
Eller når de har ødelagt klimaet.
Så selvfølgelig betyder det ikke noget for dem, og så kolde og kyniske mennesker er skide ligeglade med deres børn, børnebørn og oldebørn.
Selv de er et means to an end.

Men det går vel, er vi ikke op på 7 masse udryddelser?
Planeten klarer nok en til?

Kenneth Jacobsen

Demokratiet er muligvis den mindste ringe styreform. Men her ser vi, at (også) den har sine omkostninger. Ak ja, hvor mennesker er indblandet...

Jan Kauffmann

Tag det roligt, Planeten overlever, nye dyre og insekt og plante arter opstaar, Planeten gaar ikke under bare fordi vi goer

Torben K L Jensen

USA har taget hul på de stategiske reserver for at dæmpe priserne på olie,USA´s forhold til Saudi-arabien er gået tabt til Kina og derfor nye boringer i statsejede områder i Alaska - i det hele taget er er forholdet til tredjelande på retur USA trækker så meget industri tilbage som muligt for på alle punkter at få overskud påbatalingsbalencen og nedbringe udenlandsk gæld - 30´ernes isolationisme er på vej i USA - man ruster sig til krig.

Kenneth Jacobsen

Kære Jan, det er tidsperspektivet, der spænder ben for din optimisme. Jeg undskylder, hvis din kommentar er sarkastisk ment. Men hvis du mener, at evolution vil løse problemet med menneskets hærgen, så er det hastigheden i samme, som du er nødt til at holde op mod evolutionens generelle langsomhed. Med mindre du mener, at bananfluernes tidsalder står for døren.

Så er det godt, at det danske Folketing har besluttede at efterforskning og udvinding af olie og gas i dansk territorie er et afsluttet kapitel i 2050!!
Og at Danmark med Dan Jørgensen i spidsen i sammen med Costa Rica lancerede Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA) på COP26. https://beyondoilandgasalliance.org
USA er repræsenteret ved et par stater men desværre ikke med Alaska eller på på nationalt niveau. Men med den danske 2050 dato for afvikling, så er det jo heller ikke så imponerende.

@Anders Bentsen. Du glemmer vist at klimaændringer har stor indvirkning på bla. landbruget og høstudbytterne. Nogle afgrøder kan måske kompenseres ved at de i fremtiden kan dyrkes i egne ,der i dag er for kolde, men i følge forskerne læs f.eks. IPCC rapporterne, så får vi store udfordringer med at opretholde en stabil fødevarerforsyning og det giver også inflation og flere mennesker der sulter. Se f.eks. på situationen i Argentina lige nu, eller høsten i Europa i 2022. Alt tyder på at det kun bliver værre i de næste mange år. At vi skulle have investeret meget mere i vedvarende energi kan vi kun være enige om, men vi har jo nærmest spildt 30 år med at skulle diskutere om der overhovedet er klimaændringer og om det har noget vi har haft indvirkning på. Vi burde havde været langt længere fremme på nuværende tidspunkt.

Tilbage i 70'erne har et olieselskab erhvervet rettighederne til at bore efter olie i dele af Alaska. Den aftale gør, at de i dag år 2023 med et klima på afgrunden har RET til at udvinde olie i Alaska. Joe Biden har derfor ikke haft andre muligheder end at give tilladelse til nye olieudvindinger i dele af Alaska. Eller risikerede den amerikanske stat at skulle milliarder af dollars i erstatning til det private oliefirma.

Igen og igen. Så meget til den blå tro på markedet og kapitalismen skal redde verden. Vi er dømt til at fejle med den udvej.

Det er nærmest som bare at vende det døve øre til, lukke øjnene, slippe rattet og give den fuld gas og håbe på det går godt mod alle odds.

Ansvarlighed, anstændige, ordentlige, principfast og hvad kapitalismens vogtere ellers udsmykker sig selv med. Hvor længe vil vi blive ved med at tro på det?