Klimarapport
Læsetid: 2 min.

Klimahandling straks: »Everything, everywhere, all at once,« siger FN-chef

Ekspert stiller spørgsmål ved, om FN’s klimapanel med regeringernes tunge indflydelse har den rette form til at hjælpe verden, når klimakrisen spidser til og kræver mere resolut handling
Antonio Guterres appelerer om et stop for al olie-, gas- og kuleftersøgning og et stop for brug af fossile brændsler i de rige lande i 2040

Antonio Guterres appelerer om et stop for al olie-, gas- og kuleftersøgning og et stop for brug af fossile brændsler i de rige lande i 2040

Hadi Mizban

Udland
21. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Denne rapport er en indtrængende appel om massiv klimaindsats i ekspresfart i alle lande og alle sektorer i ethvert tidsperspektiv. Vores verden behøver klimahandling på alle fronter: Everything, everywhere, all at once,« siger FN’s generalsekretær António Guterres i en kommentar til mandagens statusrapport fra FN’s klimapanel IPCC.

Guterres appellerer om et stop for al olie-, gas- og kuleftersøgning og et stop for brug af fossile brændsler i de rige lande i 2040. Han tilføjer, at i-landene bør nå netto-nuludledning af drivhusgasser så tæt på 2040 som muligt.

Generalsekretæren var en af mange, som mandag stod i kø for at kommentere på den alarmerende klimarapport.

»Dette er definitivt den sidste advarsel med hensyn til 1,5 grader. Hvis regeringerne fortsætter deres nuværende kurs, vil det tilbageværende CO₂-budget være opbrugt, før den næste IPCC-rapport kommer,« efter planen i 2030, sagde Greenpeace Internationals klimaekspert Kaisa Kosonen.

Leo Roberts, programchef hos den europæiske miljøtænketank E3G, satte spotlight på Kina, i dag verdens uden sammenligning største CO₂-udleder:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Achim K. Holzmüller

Begge klimaministre, Lars Aagaard og Dan Jørgensen er søvngænger i klima-skoven, som de dog ikke opdager af lutter træer.
Og sovngænger befinder sig i en tilstand hvor handlinger udebliver.
Mor Mette burde føre dem tilbage til sengen og komme igang med at accelerere indfrielsen af handlinger i hendes vilde Klimaplan mest muligt.

Naja Abelsen, Gitte Loeyche, Rasmus Kristiansen, Niels-Simon Larsen, Alvin Jensen og Vibeke Nødskov anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisballe

Klimapanelet tager fejl i at mere CO2 har den altoverskyggende varmevirkning på klimaet. Naturens egen variation er en lige så stor spiller og den står for både opvarmning og nedkøling. For tiden sørger den for så meget nedkøling, at globaltemperaturen gennem de seneste 8 år ikke er steget på trods af rekord på rekord i udledning af CO2. Globaltemperaturen begyndte en stigning i år 1700 ved afslutningen af de koldeste periode i flere tusinde år. Siden er temperaturen gået 1,4 grader op, hvoraf kun 0,6 grader skyldes CO2.

Morten Balling

»Everything, everywhere, all at once,«

Dét er jo en af konskvenserne af sidste del af Komiske Dan's Hockeymodel. Den tror vi stadig allesammen på. Eller hva?

@Bjarne Bisballe

https://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking

(Sjovt nok demonstrerer artiklen begrebet med netop klimadata).

Dorte Sørensen

Det ser ret håbløst ud.

Hørte i P1-morgen at danskerne slut marts allerede har opbrugt "vores" klimaaftryk og resten af året skal "vi" bruge af andres - det er ikke holdbart.

Hertil mente Moderaternes klimaordfører, at Danmark gik forrest og "vi" er så få så "vi" kunne ikke ændre noget der hjalp.
Det var da et tosset argument - danskerne har et af de største forbrug i verden - var det så ikke "os" der bremsede op i "vort" forbrug straks og ikke bare undskylde det med at det ikke kan mærkes.

Naja Abelsen, Rasmus Kristiansen, Elisabeth Tryde, Niels-Simon Larsen, Carsten Munk, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Ole Olesen og Poul Skaanning anbefalede denne kommentar
Vibeke Nødskov

@dorte sørensen.
Er så enig, det ser ret håbløst ud!

Hvis ikke et lille land som Danmark med vores viden, rigdom, sociale forståelse, teknologi osv kan gå forest og nå de fastsatte mål + være til inspiration for andre lande ifht at disse fælles fastsatte mål, så ved jeg simpelhen ikke hvem der skal kunne...

Politikerne har i den grad spillet fallit, venter på fremtidige teknologiske vidundere, der skal løse det i stedet for at komme igang nu er her. Start med landbruget, der er noget at hente på flere konti; klima, vandmiljø, grundvand, dyrevelfærd osv.... det er nærmest deprimerende, det er (ikke) sker !

Morten Larsen, Naja Abelsen, Rasmus Kristiansen, Elisabeth Tryde, Jørgen Tryggestad, Niels-Simon Larsen, Ole Olesen, Dorte Sørensen og Poul Skaanning anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisballe

@ Morten Balling
Hvis det kun havde været CO2, ville vi have set en næsten ret linie af temperaturstigning gennem de seneste 40 år.
Min oplysning er ikke cherrypicking fordi stuttidspunktet altid er nutiden

Arne Albatros Olsen

Nyd hver eneste dag med stor taknemlighed.

Jeg forfærdes næsten dagligt over verdens situationen , og frydes samtidigt over alle tilværelsens mange vidundere.

Lidt af et spændingsfelt at befinde sig i .

Og dette spændingsfelt bliver desværre ikke mindre med tiden.

Spørgsmålet er om den sidste advarsel kommer for sent ?

Gør den det, vil verden ende i et uoverskueligt kaos med undtagelsestilstand, fødevarer knaphed, folkevandringer og fascisme.

Og alle de fine menneskelige idealer vil straks blive lodret arkiveret.

Naja Abelsen, Rasmus Kristiansen, Elisabeth Tryde, Mette Bulloch, Niels-Simon Larsen, Jette Kjældgaard, Jacob Nielsen og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar

Mangel på rettidig handling af ansvarsløse liberal fikserede politikere har gjort det til en umulig opgave.

Naja Abelsen, Rasmus Kristiansen og Elisabeth Tryde anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Bjarne Bisballe: Blå Bjarne, du er gået ind ad den forkerte dør og underholder os med beregninger uden dokumentation. Den kan du nok finde hos de såkaldte Klimarealister, der tror sig klogere end alle andre.

Niels-Simon Larsen

Alle redningsforsøg handler om grøn vækst - de bekendte fugle på taget. Det gælder også IPCC’ erne. Ikke et ord om indskrænkning af vores ødelæggende livsførelse. Hvis co2-udledningerne skal ned, så skal de vel ned med det samme, og så skal vi ikke udlede co2 ved produktion af alle mulige opfindelser.

Aldrig er der nogen, der spørger, hvad der vil ske, hvis ikke teknikken hjælper os. Jeg kan huske, at Dan Jørgensen engang svarede, at det turde han ikke tænke på. Jeg synes, at vi skal tænke lidt mere på det, vi ikke tør tænke på, især alle disse tekniske romantikere skal gøre det. En dag står vi med håret ned ad nakken og børnene i hånden og spørger, hvordan det kunne gå så galt. Det kunne det, fordi vi var sådan nogle idioter, skønt mange havde en højere uddannelse. Hvordan kan det gå til, at det er de højest uddannede, der fører os mod afgrunden? Det synes jeg også, vi skal snakke om.

Naja Abelsen, Rasmus Kristiansen og Lasse Ror Knudsen anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Den globale dødemandskapitalisme har frit spil mens det demokratiske lederskab fremstår alene som en flok uduelige tomhjernede fjumrerøve. Det skal gå galt, og det går galt.
Med mindre......

En verdensorden under FN:

Verden har brug for en ny verdensorden uden nationale interesser kontrolleret af FN som øverste organ og domstol. Den kontrol skal hverken ligge under USA, Kina, Rusland eller nogen anden stat. Jorden og Verden er en fælles arv, som kun kan forvaltes i fællesskab.

Ingen skal have lov til at forstyrre med sikkerhedspolitiske tiltag i internationale farvande eller luftrum. De skal hører under FN’s kontrol og må udelukkende anvendes til formål godkendt af FN. Ingen militærbaser eller militære aktiviteter må foregå der uden FN’s tilladelse. Bliver det overtrådt må det internationale samfund under FN betragte det som en forbrydelse. Miljø og klima skal ligeledes væk fra national kontrol og kontrolleres og styres af FN.

Verdensordenen og verdens sikkerhed skal udelukkende varetages af FN og ikke i forsvarspagter af nogen art.

Den uregulerede kapitalisme skal omgående afskaffes og markedet som vi kender det skal nedlægges. Ophamstring af vanvittige formuer skal afskaffes. Ingen vanvittig privat rum aktivitet. De produkter der fremstilles skal være bæredygtige og de skal frem for alt have en reel værdi. F.eks. en sæk kartofler eller ris har en reel værdi, mens en times streaming på YouTube reelt er værdiløs. Bare som et eksempel. Men du ved godt, hvad jeg mener. Over 50% af ALLE menneskeskabte aktiviteter er total overflødig og en hovedårsag til klima og miljø er ved at falde fra hinanden.

Der skal kun fremstilles det som gør afgørende nytte. Ikke for at fremme vækst og BNP, men for at fremme det gode liv i dagligdagen. Væk fra at spilde tiden på ligegyldige ting og sager og tilbage til at bruge tiden på hinanden.

Der er ingen plan B. Kun plan A Jorden. Det er her vi skal bo, det er her vi skal leve.

Men selvfølgelig. Vi kan også lade være og fortsætte. Men hvad resultatet bliver er vi alle sammen godt klar over. Den er ikke så svær at regne ud. Vesten holder fast i sine principper og vil ikke opgive sin magt position og livsstil. Og den eneste måde det kan forsøges på er ved krig og konflikt så lang øjet rækker og en ødelagt Verden som følge. Jeg skriver forsøge fordi det er en konflikt som aldrig nogen sinde kan vindes uden at destruerer hele civilisationen, hele Verden. Også dette ved vi alle sammen udmærket godt. Det er heller ikke så svært at regne ud. Eller kunne sådan en som mig ikke gøre det.

En nøjsom velfærdsstat som vi kendte det fra Danmark før tiden med Anders Fogh Rasmussen er et godt grundlag til en bæredygtig cirkulær eksistens. Men den skal nedlægges nu. Selv om den grundlæggende burde være en model, som Verden bygger på. Men nej. Vores handle ivrige magt glade karriere politikere mener noget andet. De mener kun vækst og konkurrence kan løse alle udfordringer – Selv om det netop er den livsstil, som har skabt ALLE problemer.

Og helt ærligt. Hvis det går som det plejer med den menneskelig ivrighed, så ender det totalt galt. For den førte politiske linje er valgt. Det tog under 24 timer at træffe den afgørelse med en massiv militær oprustning verden over som konsekvens. Og den vej køre vi nu. De ansvarlige og ordentlige har sat kursen nu. Helt som de plejer. Ja, mange er ligefrem begejstrede for den udvikling med fede fly og fede kanoner. Og der er uanede mængder af penge i det for industrien, som nu skruer helt op for Guns & Bullets produktionen. Og vores pensionsselskaber skifter nu fra grønne investeringer til oprustningsproduktionen. Det cykler bare derudaf for fuld dam i den helt forkerte retning ud over kanten.

Det er de helt forkerte mennesker, som demokratiet leder til tops for at repræsentere borgerne. Hvor mange af Jer derude vil ødelægge Verden og Jorden og have krig? Ræk hånden op. Eller hop i gulvet så naboen kan høre det – Jeg lytter lige. Der er helt stille.

Sådan er det.

Vi kan sagtens bygge en ordentlig Verden. Hvis vi vil. Og det er faktisk meget sjovere og tilfredsstillende. Tænk at bygge noget, som giver mening. Tænk at bygge for de fremtidige generationer. Vores børn. Det er jeg overbevist om 95% af alle mennesker gerne vil.

Arne Albatros Olsen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar