Cameroun
Læsetid: 5 min.

Kommission skal granske Frankrigs fortid i Cameroun: »Nu kan vi få lov til at fortælle vores egen historie«

Den camerounske aktivist og musiker Blick Bassy står sammen med den franske historiker Karine Ramondy i spidsen for en kommission, der skal belyse Frankrigs koloniale fortid i Cameroun. Vigtigt for forholdet mellem de to nationer, mener Bassy, mens kritikere kalder kommissionen for endnu et fransk forsøg på at bevare kontrollen i Afrika
Statue af  Ruben Um Nyobè, lederen af Camerouns uafhængighedsbevægelse, som blev dræbt i 1958.

Statue af  Ruben Um Nyobè, lederen af Camerouns uafhængighedsbevægelse, som blev dræbt i 1958.

AFP/Ritzau Scanpix

Udland
7. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det var den franske hær, der affyrede skuddet, som i 1958 dræbte Ruben Um Nyobè, lederen af Camerouns uafhængighedsbevægelse.

Efter flere årtiers glemsel er hans historie om kampen mod kolonimagtens undertrykkelse blevet genoplivet. Der er rejst statuer af ham i Cameroun, og senest har den lokale musiker og aktivist Blick Bassy skrevet et album, hvor titlen – 1958 – er en direkte reference til hans død og uafhængighedsbevægelsens kamp for selvstændighed i 1950’erne.

Frankrigs rolle i landet i den konfliktfyldte periode fra 1945-1971 skal nu kulegraves af en kommission nedsat af Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i juni sidste år.

For nylig bekræftede musiker Blick Bassy i et radiointerview med Radio France Internationale, at han skal stå i spidsen for kommissionen. Han øjner en mulighed for at formidle den mørke tid i Cameroun, særligt for nyere generationer:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her