Interview
Læsetid: 10 min.

Martin Wolf har altid været den liberale globaliserings mand: Vi er endt med en rovdyrskapitalisme

Både demokratiet og kapitalismen er i krise, og forholdet mellem de to er brudt sammen, siger en af verdens mest toneangivende økonomiske kommentatorer, Martin Wolf. Uden socialt retfærdige reformer, inspiration fra Bernie Sanders og den danske velfærdsmodel bryder den demokratiske kapitalisme sammen
Kapitalismen har brug for demokratiet til at beskytte sig mod dens egne værste iboende tendenser, siger den kendte britiske økonom Martin Wolf.

Kapitalismen har brug for demokratiet til at beskytte sig mod dens egne værste iboende tendenser, siger den kendte britiske økonom Martin Wolf.

Gian Ehrenzeller

Udland
4. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Mandag morgen sad Martin Wolf og Bernie Sanders i et radiostudie hos BBC. Bernie Sanders gjorde, hvad Bernie Sanders altid gør: talte om ulighed, penge i politik og retfærdighed for »working people in America«.

Da 76-årige Wolf fik ordet, erklærede han sig i det store hele enig. »Det er interessant,« sagde han, »at jeg fra et ganske andet udgangspunkt er endt et sted, der ligger ret tæt på der, hvor Bernie Sanders er.«

I tre årtier har Martin Wolf været en af verdens førende finansjournalister og tegnet business class-segmentets foretrukne avis: Financial Times. Han har klappet globaliseringen på vej, hyldet frihandelsaftalerne og jublet over liberalismens tilsyneladende triumfer.

Men i sin nye bog The Crisis of Democratic Capitalism tegner han et anderledes nedslående billede af de seneste årtiers politiske og økonomiske udvikling.

»Mine holdninger har ændret sig i takt med, at verden har udviklet sig,« lyder bogens første sætning.

Over en videoforbindelse forklarer Wolf, at både kapitalismen og demokratiet i dag er i krise, og at balancen mellem de to er brudt sammen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Fedt, endelig, helt almendelig sund fornuft, mangler lige at vi skal behandle indvandrere og flygtninge ordentligt.

Kim Øverup, Holger Nielsen, Hans Larsen, Anne Bruun, Jane Jensen, Søs Dalgaard Jensen, Jesper Kloppenborg, Bjarne Andersen, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Rasmus Kristiansen, Erik Karlsen, Ole Olesen, Steffen Gliese, Eric Mård, erik pedersen, Niels Bent Johansen, Thomas Frisendal, Ingolf Bent Skipper, Ole Svendsen, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Morten Gjeddebæk

Hvor skriver Martin Wolf om at "Vesten" og Danmark har skubbet de fleste arbejdsopgaver til områder på jordkloden med lavere udgifter til løn og forurening?
Og når alle skibene, bilerne, agurkerne, kaffen, bukserne, skoene, mobilerne, computerne, etc. så er samlet i fjerne regioner af stakkels, undertrykte, uuddannede, lavlønnede mennesker, så skal hele molevitten transporteres tilbage til "Vesten" og Danmark under fossilt forbrug (dårligt beskattet, fx. Maersk) til transporten og udledning af klimaskadelige gasser.
Meget passende står i tidligere samtale:
"Martin Wolf understreger, at han ikke er klimaforsker. Han er uddannet økonom, men har også en master i filosofi."
Jeg tror ikke på, at alle er glade for "den globale ordning", hvor omkring en milliard mennesker eller flere ligger under en dollar pr dag og frister kummerlige tilværelser.
Jeg har noteret mig, at der ikke går nogen blichersk "Hosekræmmer" på den jyske hede. Hvem strikker så mit tøj og hvem dyrker mine agurker - marokkanere?
Brugsens kartofler er nogle gange fra Egypten - flyfriske?
"Den globale ordning" bryder sammen, dels når klimaet gør og dels når den fossile energi slipper op.
Hvor er klima, energi og globalt uretmæssig arbejdsfordeling med hos Wolf?

Holger Nielsen, Bjarne Tingkær, Torben Arendal, Anne Bruun, Jesper Kloppenborg, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Peter Mikkelsen, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, johnny volke, Arne Albatros Olsen, Lise Lotte Rahbek, Martin Christensen, Kristian Knudsen, John Graversgaard og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Mathias Kvolsgaard

@Morten Gjeddebæk

Du er nødt til at spørge dig selv. Ville det hjælpe en milliard mennesker hvis der ingen produktion var i de respektive lande?

Siden 1990 er 1 milliard mennesker løftet ud af fattigdom. Og fra 2000-covid-19 pandemien blev global fattigdom halveret.

Men da pandemien satte en stopper for "Den globale ordning", estimerer FN at op mod en halv milliard mennesker går tilbage til fattigdom.

Kilde:
https://www.un.org/en/global-issues/ending-poverty

Holger Nielsen, Jacob Schmidt, Jørgen Munksgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det kunne være en åbningstale på World Economic Forum optaget som en båndsløjfe - med andre ord en gestus lige så tom som det hoved der har tænkt den.

Holger Nielsen, Jesper Kloppenborg, Eva Schwanenflügel, johnny volke, Mogens Holme, Ervin Lazar, Kristian Knudsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Det er kun besnærende snak som Wolf har lært sig at sige i et forsøg på at foregøgle pøblen at de bliver hørt og derfor kan lægge høtyvene igen. Ligesom når politikerne skam fortæller om hvor helhjertet de støtter den grønne omstilling, samtidig med at de hylder væksten, og co2 udledningen bare stiger år efter år. Ingen af parterne vil erkende at både ulighed og klimakollaps er en naturlig konsekvens af kapitalismens iboende dynamik. De gyldne år var en parentes i kapitalismens historie som gav befolkningerne i primært den vestlige verden en større del af de samfundsskabte værdier simpelthen fordi kapitalisterne var hunderædde for at det kommunistiske spøgelse skulle komme og tage det hele fra dem og derfor følte de var tvunget til at indgå et klassekompromis. De gyldne år endte i krise og stagflation og først med neoliberalismen blev kapitalismen igen revitaliseret gennem globaliseringens afgørende svækkelse af fagforeningernes styrke og nationalstaternes demokratiske råderum.

Holger Nielsen, Bjarne Tingkær, Torben Arendal, Erik Boye, Michael Larsen, Estermarie Mandelquist, Jesper Kloppenborg, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Eric Philipp, John Scheibelein, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Steen K Petersen, Carsten Munk, Gitte Holmen, johnny volke, Arne Albatros Olsen, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Mogens Holme, Martin Christensen, Ervin Lazar, Kristian Knudsen, Rasmus Kristiansen, Jørgen Tryggestad og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

I min verden er Bernie Sanders præsident i USA. Jeg håber inderligt hans bevægelse vil ramme den amerikanske ungdom og at de vil tage den til sig som sin egen livet igennem. Bernie vil afskaffe milliardærerne. Måske det mest skadelige, den uregulerede kapitalisme har frembragt. Verden og Jorden bliver ødelagt udelukkende for at berige et par håndfulde mennesker.

Det er helt og aldeles fuldstændig vanvittig. Private skal ikke have SÅ meget magt. Det tilfalder det offentlige.

Holger Nielsen, Hans Larsen, Anne Bruun, Søs Dalgaard Jensen, Jesper Kloppenborg, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, johnny volke, Ole Olesen, Mogens Holme, Niels Bent Johansen, Rasmus Kristiansen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Jeg er lidt oppe i årene og kan huske, hvad der skete for 20 år siden som om det var i mandags. Fuck. Så har jeg kun fra mandag til fredag tilbage :-)

Holger Nielsen, Jesper Kloppenborg og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Rasmus Kristiansen

Ork ja.. Selv har rundet rundt her sidste efterår.
Jeg der sigter efter at blive 3.000+ år mindst, da Jeg finder det er noget pjat alt andet og noget hvaffornogetfis, og hør, det skal ingen komme og bestemme over mig, det afgører Jeg selv og vil selv bestemme over mig selv og min egen udløbsdato.
Selv min datter der fylder 20 år i dag forsøgte for nogle år siden at rette og korrigere på mig og bestemme.., hun grinte skørt fjollet og sagde det kan du ( da ) ikke - ved ikke lige om sgu nåede at komme med, hvortil Jeg svarede det skal du ( heller ) ikke bestemme..., vil selv, kan selv, gider du binde min snørebånd.
Forlader ikke parafis langt før tid er, vil meget gerne have mest muligt med os mennesker ( samt alle mulige andre arter ) imellem og i det grønne og ved det blå og det frodige og det golde, det varme og det blæsende og det kolde. Så 3.000+ er målet.
Det mål kommer ingen til at tage fra mig, nej nej nej nej, også selvom det går lidt baglæns for tiden med gakkede gangart grundet inflammatorisk akillessene i højre og med nedsunket forfod i venstre samt det sortner lidt med pletter og skår for øjnene - mener øjenlæge ved årlig tjek kaldte det glaslegemesammenfald og nethindeløsning..

Kan godt følge Jesper Johannsen.., ork ja. Har det ligeså.
Hændelser der hændte for 20, 30, 40 år siden er som fra i onsdags.
Men Jeg sigter altså lige lidt længere, om noget..
.. 3000+. Alt andet noget pjat og hvad er det da for noget fis da.
Metusalem, se godt efter. Kommer efter dig, skal lære dig.

Nu, ønske min datter tillykke med hendes 20 års fødselsdag.

God morgen og god dag.

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Der er en stigende national-konservativ, “global” tendens til at kritisere liberalisme som ideologi. Fremtiden tegner sig værdi-politisk. Nationalisme, individuel tryghed på en materiel bundlinje og frie muligheder for opfindsom brug af offentlig viden og ikke mindst fællesskabs-etik. Men jeg kunne godt tænke mig at vi erstattede sportsterminologien (verdens førende, verdensmestre etc, som jo vel kaldes vulgær-kapitalistiske udtryk) med en demokratiterminologi. I beskrivelse af målene for vores “vej”, kunne det måske være en mulighed at sætte det højere på dagsordenen at diskutere forskellige beslutningers demokratiske elementer? At skabe transparens i graden demokratisk proces. Måske i analogi med at måle klimaaftrykket? Fordi det vel er givet, at der foretages beslutninger her til lands, som spænder fra teknokratiske fåtalsbeslutninger over interessegruppebeslutninger og folketingsbeslutninger til folkeafstemninger. Altså at vi stiller status om at vi er (et af) verdens bedste lande i bero og erstatter det med en debat om hvor på en demokrati-skala beslutninger foretages?

Holger Nielsen, Peter Mikkelsen, Mathias Petersen og johnny volke anbefalede denne kommentar
Niels Bent Johansen

Det er godtnok skræmmende at Danmark fremhæves som et af de bedste lande - der må godtnok stå rigtigt slemt til i resten af verden ::-)
Sympatisk artikkel og sikkert også sympatisk bog - men desværre kræves der mere end at skrive en bog.

Holger Nielsen, Erik Tvedt, Rasmus Kristiansen, Anne Bruun, Torben Arendal, Jacob Schmidt, Arne Albatros Olsen, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, fin egenfeldt og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I 30 år har det, der nu viser sig så åbenbart for økonomerne, været, hvad jeg betragter som alment kendt!

Kurt Nielsen, Holger Nielsen, Rasmus Kristiansen, Anne Bruun, Arne Albatros Olsen, Peter Mikkelsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Verden skal afkapitaliseres, hvis vi skal redde den.

Kurt Nielsen, Holger Nielsen, Rasmus Kristiansen, Anne Bruun, Torben Arendal, Steffen Gliese, Peter Mikkelsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det undrer mig en smule at Keynes økonomiske teori ikke bliver nævnt for i virkeligheden var det den der var main-stream økonomisk politik i de gyldne 30 år efter 2. verdenskrig - såmænd også den der blev brugt i Roosevelt´s "New Deal".
At klovnen kan glemme noget essentielt viser mere om manden end alt andet.

Holger Nielsen, Anne Bruun, Jesper Kloppenborg og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Niels Bent Johansen
04. marts, 2023 - 09:11

Det skyldes det ikke er gået op for dem, at Danmark er på vej til at blive "moderne", hvor den skattefinansierede velfærdsstat og menneskelighed er ved at være færdig udskiftet med forsikringspolice velfærdssamfundet med de såkaldte "frie" valg. Hvis du har råd.

Jeg tror ikke engang mange danskere er klar over, hvad vi er på vej til at miste. Men er det først væk kommer det aldrig igen.

Men hva. Det må de unge så bøvle med. Det er jo også dem, som ser Alex Vanopslagh danse på TikTok, hvorefter Liberal Alliance gik fra 3% til 10% i meningsmålingerne.

Niels Bent Johansen, Holger Nielsen, Bjarne Tingkær, Rasmus Kristiansen, Anne Bruun, Erik Boye, Jane Jensen, Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Jesper Kloppenborg, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Sven Elming, Mathias Petersen, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Gitte Holmen og johnny volke anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Demokratisk kapitalisme? Det kan da kun være i gammelmands koldkrigssegmentet, den er gangbar.

Holger Nielsen, Hans Larsen, Rasmus Kristiansen, Anne Bruun, Jesper Kloppenborg, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Mogens Holme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

'Tænk på etableringen af de socialdemokratiske velfærdssamfund i Skandinavien, tænk på New Deal i Amerika, tænk på Labours reformer i efterkrigstidens Storbritannien' siger og slikker sig om munden.

Men disse omkalfatrende samfundsændringer fik tidens politikere stablet på benene, så befolkningerne ikke løb med det hele.

Dengang havde vi en arbejderbevægelse, som bestod af kommunister, socialister og socialdemokrater. Og den var pisse stærk fordi den var organiseret op omkring klasse! Franklin D. Roosevelt havde ikke noget valg. Vores politikere dengang heller ikke.

Så skal vi se frem i nye positive samfundsændringer i fremtiden, skal vi organisere os som klasse igen. Og kun klasse! Slut med at lade os dele pga kultur og identitet. Det fører kun til splittelse. (Hvor må politikerne ærgre sig, at de ikke kunne splitte os op dengang i 60erne og 70erne ved at stille afkræve folk svar på hvad de mente om f.eks. indvandring) så bare find din indre socialist frem. Og så drop iøvrigt Martin Wolf!

Holger Nielsen, Rasmus Kristiansen, Torben Arendal, Flemming Berger, johnny volke og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

På Mandagmorgen kan man lige nu læse om, hvordan demokratier undergraves af autokratier.

Citat start:

Rapporten ’Defiance in the Face of Autocratization’ viser, hvordan autokratiske kræfter gennem de seneste 20 år har nedbrudt demokratier efter nogenlunde samme opskrift:

- Spredning af desinformation og mistillid til institutioner

- Angreb på medier og ytringsfrihed

- Undertrykkelse af civilsamfundsorganisationer

- Polarisering og opfordring til had mellem befolkningsgrupper

- Politisk kontrol med domstolene

- Forfølgelse af anderledes tænkende

Citat slut

https://www.mm.dk/artikel/19216-

De metoder der anvendes minder mig i den grad om de metoder højrefløjen ført an af Venstre i seneste år har undergravet velfærdsstaten i Danmark.

- Spredning af desinformation og mistillid til institutioner:
Fortællingen om privatisering vil skabe effektivisering og dermed spare befolkningen for mange penge og det forjættede frie valg, ødelæggelse af SKAT, skabe mistillid til alt offentlige ved samtidig at fremhæve det fremragende ved privatisering. Og andet lignende.

- Angreb på medier og ytringsfrihed
Systematisk ødelæggelse af DR med påstande om de er Venstreorienterede røde lejesvende.

- Polarisering og opfordring til had mellem befolkningsgrupper:
Dovne Robert, Kontanthjælps Karina ect.. Systematisk stigmatisering af syge, ledige og udlændinge. Konstrueret udkants Danmark. Det har splittet befolkningen som har søgt mod højre i politik. Nye Borgerlige og Danmarksdemokraternes fødselshjælp.

- Forfølgelse af anderledes tænkende:
Dansk Folkeparti vil have lukket RUC fordi DF mener RUC ikke tænker på den rigtige måde. Man kan ikke være dansk, hvis man ikke spiser svinekød og er kristen.

Du kan jo selv finde flere sammenligneligheder.

Niels Bent Johansen, Holger Nielsen, Hans Larsen, Bjarne Tingkær, Steen K Petersen, Rasmus Kristiansen, Anne Bruun, Torben Arendal, Jane Jensen, Jakob Sulsbrück Møller, Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Mathias Petersen, Kim Houmøller, johnny volke og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

seneste 20 år

Skulle der stå.

At  arrangere en " sandhed " på kapitalismens præmisser, med budskab om økonomisk fremgang, , uanede ressourcer og optimisme på verdensplan,
har altid skabt en forventning som folk vil høre, givet håb.... 
det sælger bedre end kritik og oplysning om ressource-mangel, kapitalflugt, korruption, manglende beskyttelse af civilsamfund, ulighed  -  det vil folk helst ikke høre .

Nu har Martin Wolf valgt selv-erkendelse, det er da en sjældenhed   -  bare flere ville erkende at de tog fejl !