Klimarapport
Læsetid: 8 min.

»Mulighedernes vindue for at sikre en leveværdig og bæredygtig fremtid for alle er hurtigt ved at lukkes«

Om ti år kan 1,5-gradersmålet være overskredet, konstaterer »den vigtigste rapport i dette årti«. Vi har mistet otte et halvt år, siger en af forfatterne bag rapporten om den manglende politiske klimahandling
Brandmænd kæmper imod en af de mange skovbrande i Grækenland

Brandmænd kæmper imod en af de mange skovbrande i Grækenland

Stelios Misinas/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
21. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Vi har fejlet. Inden der er gået ti år, vil den globale temperaturstigning med stor sandsynlighed have overskredet Parisaftalens 1,5-gradersmål. Og uanset hvor drastisk verden sætter ind med reduktion af drivhusgasudledningerne, vil den globale opvarmning fortsætte i hvert fald til 2040 som følge af det, menneskeheden allerede har pumpet op i atmosfæren. I de mest dystre scenarier kan den globale temperatur stige med helt op til 4,4 grader ved udgangen af dette århundrede.

Sådan lyder den bekymrede melding i den synteserapport, FN’s Klimapanel IPCC godkendte søndag aften. Det er den sjette store synteserapport siden klimapanelets etablering i 1988, og for hver gang er forskernes advarsler blevet mere alarmerede.

»Vi har mistet otte et halvt år,« siger Matthias Garschagen, IPCC-forfatter og klimaforsker ved Ludwig-Maximilians-Universität i München, med henvisning til den manglende klimahandling, siden den forrige IPCC-statusrapport udkom.

Han kalder det »meget risikabelt« at overskride 1,5-gradersgrænsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det virke til at der er problemer med at se alvoren, at vægtningen af kost benefit er ude af trit, vores regering ser ud til at mene at det er mere smertefuldt at lukke noget landbrug end det er at vandet stiger og folk dør på den anden side af kloden.
Som er det ikke helt virkeligt, som er problemerne noget på tv som nok er fiktion, er det bare en for stor opgave for dem som skal lave rammerene?
Jeg er fx i mit eget forsøg holdt helt op med at bruge min bil til persontransport og det er faktisk ikke slemt overhovedet, så jeg undres over at vi da ikke i det mindste har indført bilfri søndag og sat priserne ned i offentlig transport osv osv
Den byrde vi er ved at ligge over på vores børn og børnebøre er helt enorm og tegner den største svinestreg nogen generation nogen sinde har lavet, jeg frygter mere og mere at nogle desperate unge begynder at bruge vold som våben mod denne helt utroligt stupide holdning vi pt ligger for dagen
-og så vil det være den vold som vi ser i nyhederne og ikke de uløste klima udfordringer...
Hvad fanden gør vi???

Rasmus Kristiansen, Naja Abelsen, Mads Horn, Elisabeth Tryde, Asger Trier Kjær, Ejvind Larsen, Ole Olesen, Anne-Marie Esmann, Hans Larsen, Arne Albatros Olsen, John Hansen, Dan Ysnæs og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Vi må håbe, at der bliver lyttet til IPCC. At den viden de frembringer bliver anerkendt, som den bedste viden vi har på området.

Der er fortsat personer, medier og regeringer, som modarbejder dette store arbejde, som tusinder af forskere har bidraget til.

Udover klimaforandrings benægtere, som med det samme vil stille spørgsmålstegn ved IPCCs metoder, ved deres opgave, deres resultater, dagsorden og sågar selve FN, så er der andre der vil prøve at negligere deres arbejde.

Vi ser i Holland, hvordan der er opstået et anti klima og anti videnskabelig parti, som er stormet ind ved valget. Fordi klimaforandringer og vores indsats for at mindske disse, medfører at man må sluge nogle kameler, se anderledes på landbruget, skabe forandring der ikke kun er spændende, men også skræmmende.

Vi skal faktisk ikke engang til Holland for at se eksempler. Denne avis og mange debattører på information.dk benytter sig af samme metode, samme måde at debattere på, samme frygt for forandring. Ikke på landbrugets eller industriens vegne, de må sluge deres kameler. Nej her er det den gamle sang om, at vi kan klare os med vedvarende energi, vi kan klare os uden den skræmmende atomkraft.
Selvom forskere, IPCC, fortæller os, at udbygning af atomkraft er altafgørende for at imødegå klimaforandringerne, så bliver der kæmpet mod dette.

Selvom selv samme debattører vedkender sig at IPCC har ret i deres beskrivelser om klimaforandringerne og at disse er menneskeskabte, at industri og landbrug skal omstilles.

Det viser hvor svært det er så snart man selv har noget på spil. Hvor svært det er at være åben overfor forandringer for os alle. For landbruget, for industrien, for befolkningen...

I 30 år er vores udledningen steget uafbrudt, endda i stigende tempo. Alle ved, at der skal gøres noget ved det, vi har midlerne og alligevel sker det ikke.
Hvorfor?
Det skyldes, at politikerne kæmper for at holde fast i den kapitalistiske økonomi. Den har leveret velstand og fuld beskæftigelse og at sige far vel til den vil næsten helt sikkert medføre recession og velstandstab. Industrien fortsætter uanfægtet med at buldre derudaf og de lukker hvert år næsten dobbelt så meget affald ud end kloden kan klare. De bliver ved for ingen stopper dem og, i hvert fald i Danmark, bliver de ligefrem opmuntret til det.

Vi skal have fordelt vores emissioner i kvoter til hvert land. vi har 20 milliarder tons, så det er næsten en halvering. Det bliver en smertefuld proces Hver eneste virksomhed skal vide, præcis hvor meget CO2(e) den må udlede og vil den udlede mere, må den først neutralisere den planlagte udvidelse.

Det, der gør det så svært er, at vi skal have ændret den uansvarlige og ligeglade kapitalistiske økonomi ud med ansvarlig økonomi.

Gør vi det ikke venter Ragnarok.

Ingrid Mohr, Per Dørup, kjeld jensen, Naja Abelsen, Mads Horn, Arne Albatros Olsen, Ejvind Larsen og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar

Når den polerede rapport ser så alvorlig ud, så er tanken om de upolerede forudsigelser skræmmende....

Jette Kjældgaard, Rasmus Kristiansen, Flemming Berger, Naja Abelsen, Mads Horn, Arne Albatros Olsen, Elisabeth Tryde, Morten Balling, Ejvind Larsen og Peter Aarslev anbefalede denne kommentar

Paradoksalt, det etablerede system kæmper for at bevare status quo for ikke at få social uro.
Men hvis man bliver ved med at bevare status quo er man sikker på der bliver social uro.
Men status quo politikerne håber de kan skubbe problemerne så langt frem i tiden så det ikke bliver i deres tid de store ændringer opstår...

Når klima og miljø ændrer sig så meget at vores nuværende økosystemer ikke kan fungere vil vores samfund heller ikke fungere....

Jette Kjældgaard, Carsten Munk, Rasmus Kristiansen, kjeld jensen, Naja Abelsen, Mads Horn, Elisabeth Tryde, Morten Balling, Ejvind Larsen, Ole Olesen, Anne-Marie Esmann, Arne Albatros Olsen, erik pedersen og Karin Hansen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Det er det nemlig. Og det kan komme langt langt hurtigere end nogen tror det muligt, når først det for alvor ruller. Forskere har netop fastslået nedsmeltningen af isen omkring Arktis sker langt hurtigere end ventet da varmt saltholdigt vand fra Atlanterhavet siver ind under den kolde mere ferske og dermed lettetre Arktiske hav.

At spilde tiden på verdensorden retorik og krigsførelse er det rene vanvid. Men siden hvornår har vores politikere lige forstået at prioritere? Demokratiet sender de forkerte mennesker til at repræsentere og lede. Det må efterhånden være slået fast for enhver. Det er mennesker, som er mere interesseret i deres egen magt position og status end landets ve og vel.

Men det er der ikke noget nyt i. Bare kik dig rundt omkring hvilken verden de nu er i gang med at skabe. Konflikter så langt øjet rækker og de bredeste skuldre løber med det hele. Det ser sgu ikke godt ud mere. Ikke nok med vi skal i krig med omverdenen. Vi skal også i krig mod hinanden i det "moderne" konkurrence Danmark.

Sørgeligt.

Ingrid Mohr, nanna Brendstrup, Carsten Munk, Rasmus Kristiansen, Naja Abelsen, Ejvind Larsen, Anne-Marie Esmann, Steen K Petersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Morten Petersen

Viljen er der simpelthen ikke.

COVID var en ganske lille og ubetydelig “krise” sammenlignet med klima/Miljø krisen.
Her var konsekvenserne dog mere direkte og tydelige, hvilket åbenlyst udgjorde forskellen.

Vores politiske system i Danmark er ikke gearet til at klare denne udfordring.

St. Bededag viste hvad det repræsentative Demokrati kan “præstere”.
Her har vi et godt eksempel på hvad vi ikke kan håndtere…. Desværre…

Ingrid Mohr, Franz Nitschke, Rasmus Kristiansen, kjeld jensen, Arne Albatros Olsen, Elisabeth Tryde, Ejvind Larsen, Ete Forchhammer og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Vi skal 2 ting:
Vi skal af med den kapitalistiske økonomi. Man kan sige, at den var god til for 50 år siden, nu driver den os ud over kanten.
Vi skal over i en ansvarlig, delvis cirkulær økonomi og det kan faktisk godt lade sig gøre, hvis vi vi er så heldige, at vi har stemt på nogen med det nødvendige, politiske mod.

Hvis COP-møderne overhovedet skal eksistere, skal Greta Thunberg sættes ind som permanent formand og hun skal have den ekspertice og den magt til rådighed, som hun har brug for.

For resten skal vi passe på med at bebrejde industrien og politikerne det hele. Det er jo i høj grad os selv der driver det gennem vores forbrug. Kig på dig selv. Hvor stor er din bil? Flyver du på ferie? Hvor meget bruger du på tøj om året? Laver du impulskøb? Holder du papiravis? Køber du ugeblade? Køber du Arlaprodukter? Hvor tit skifter du din telefon? Hvor gammel er din computer? Smider du mad ud? Køber du tit oksekød?
Vi kan sagtens skære betydeligt af vores forbrug. Vi lever i det rigeste hjørne af verdens rigeste område. Hvis vi kunne få alle til at spørge, når de stod med noget fristende i hånden "Vil jeg bidrage med X kilo CO2 ekstra til vores problemer?", ville meget være nået.
Jeg har selv for længst taget konsekvensen af disse spørgsmål. Det håber jeg også, at DU gør.

Ingrid Mohr, Rasmus Kristiansen, Naja Abelsen, Arne Albatros Olsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Morten Petersen

@Helge Smith

Den enkeltes bidrag er positivt og det er bestemt relevant for alle, at overveje hvorledes man kan minimere sit aftryk.

Krisen løses dog kun via. politisk mod.
Man må dog spejde længselsfuldt i horisonten.

Hvor er visionerne?

De snakker om:
Vækst
Øget Arbejdsudbud
Sænkelse af topskatten
Sænkelse af arveafgiften
Udbygger motorvejsnettet
Freder landbruget
Vi skal arbejde mere

Man kunne fortsætte i en uendelighed….

Hvilken planet bor de på?

nanna Brendstrup, Carsten Munk, Maia Aarskov, Rasmus Kristiansen, Flemming Berger, Per Dørup, kjeld jensen, Inger Pedersen, Naja Abelsen, Mads Horn, Arne Albatros Olsen, Elisabeth Tryde, Henning Andersen, Ejvind Larsen, Ole Olesen, Steen K Petersen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Alvorlige sager det her, og så er det tilmed en sammenfatning af viden, vi har haft i flere år, uden at der er sket de nødvendige forandringer.
Man kan altid sige, at befolkningen skal vågne op, men den synes ikke, der er noget attraktivt at vågne op til. Sygdommen vælges frem for helbredelsen.

Rasmus Kristiansen, Naja Abelsen, Arne Albatros Olsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jakob Andersen

Vi har skabt en buldrende vækstmaskine med sin egen inerti, hvor alle bliver nødt til at hænge på i en eller anden udstrækning. Selvom vi kan træffe klimafornuftige valg, kan ingen bare trække stikket og blive co2-neutral uafhængig af resten af verden. Hvis vi skal ændre forholdene kræver det en verdensomspændende samfundsomlægning, hvor vi lever i pagt med naturen, men folk skal forstå at det er ikke bare nødvendigt, men også ønskværdigt. Det er derfor en transformation af sindet, der kommer først. Jeg tror på at det kommer - måske for sent, men det kommer og det bliver interessant.

Rasmus Kristiansen, Naja Abelsen, Arne Albatros Olsen, Ejvind Larsen og Karin Hansen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Så lige klippet om Klimarapporten i DR. Dyster snak egner sig ikke for TV-avisen, så der blev hurtigt spurgt til ‘håbet’. Svaret var grøn vækst. Ikke et eneste ord om at gå ned i forbrug, eller at vi var for mange forbrugere.
Man kunne mærke nervøsiteten - og vip nu ikke med båden så nogle falder i vandet. Der burde jo have været en, der stillede spørgsmålet om, hvad der ville ske, hvis grøn vækst ikke hjalp, men sådan et spørgsmål er nok ikke tilladt.

Jette Kjældgaard, nanna Brendstrup, Rasmus Kristiansen, kjeld jensen, Naja Abelsen, Mads Horn, Arne Albatros Olsen, Elisabeth Tryde, Henning Andersen, Ejvind Larsen, Torsten Jacobsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg skrev og sendte per email nedenstående til EU-parklamentarikerne Nikolaj Villumsen, Niels Fuglsang, Marianne Vind, Kiri Peter-Hansen, Morten Helweg Petersen, Christel Schaldemose, Karen Melchior og Margrete Auken.
De har ikke nået at svare endnu, men jeg vil anbefale andre, men jeg vil anbefale andre også at skrive til dem.
----
Kære EU-parlamentariker.
Faktisk havde jeg store skrupler med at skrive det her. Jeg er bare en almindelig borger og langt fra politisk indflydelse, men så kom jeg i tanker om en undersøgelse foretaget blandt byen New Yorks beboere. Her viste det sig, at 75% var bekymrede over klimaændringerne og 70% endda så bekymrede, at de var klar til at ændre adfærd, hvis de vidste, hvad der nyttede. Desuden har jeg en forfærdelig masse kontakter der gerne vil orienteres af mig.

75%. Så mange er det ikke i Danmark, men det kan man takke et politisk bedrag for. Nu handler det om verdensscenen og om dig. Du kan se i adresselisten, hvem der har fået det her og gøre dig tanker om, hvem der ikke har.

Det her bliver dyrt!
Det vrimler med politikere der taler med alvorsord om klimaet, men intet af det, de foretager sig, har nogen betydning. Trods alle forsikringer stiger takten i udledningerne hvert eneste år og det er ved at være nået så vidt, at man kan sige til hver af jer: ”Hvis du alligevel ikke kan gøre det bedre, så tag dog hjem. Tilbring de rare dage og år der nu en gang er med din familie og en dag, når tiden kommer, siger du undskyld til dine børn, børnebørn og oldebørn. Sig det, som det er: du ville gerne, men du kunne ikke og fyld så bare lige så mange undskyldninger på, som du har brug for.”

Hvis du ikke har opgivet endnu, skulle du måske se nærmere på, hvad du gør galt? Planetens evne til at optage CO2 falder og udledningerne af klimagasser stiger hvert år. Sidste år var det vist med omkring 1%. Der er i hundredvis af milliarder tons for meget CO2 i atmosfæren og alene i år er der til dato udledt ca. 3 milliarder tons mere end kloden kan bære. Det er status og medmindre du gør noget i år, der er anderledes, end du plejer, vil udledningerne også i år sætte nye rekorder. Vejret sætter også nye rekorder. Greta Thunberg skrev i 2021, at vi stadig kunne nå at forhindre de værste konsekvenser, men nu har de 20-30 milliarder tons ekstra CO2 der er lukket ud i atmosfæren siden, måske lige akkurat været det, der skulle til, for at skabe verdens største orkan. Den huserede i 37 dage og den indeholdt lige så meget energi som samtlige orkaner i den amerikanske orkansæson til sammen. Tørken i Sydeuropa breder sig. Sidste år mistede Italien 30% af sin høst og risikoen for, at det sker igen, er meget stor. Du skal holde op med at gøre det, du plejer, det virker ikke.

Her er nogle forslag til at gøre noget andet – ja, jeg ved godt, at jeg blander mig i jeres arbejde og jeg er også sikker på, at hver og en af jer har mange og rigtig gode forklaringer på, hvorfor jeres tilstedeværelse ikke har gjort nogen forskel. Nej, jeg mener det, når jeg skriver ”ingen forskel”, jeg ser på udledningstallene, ikke på noget som helst andet. I dag udleder vi cirka 30 procent mere om året, end vi gjorde i starten af halvfemserne og intet tyder på, at det bliver anderledes i fremtiden trods alle jeres gode intentioner.

Glem COP-møderne.
Det er ikke stedet til at forhandle noget som helst. Hvis man absolut vil holde liv i dem, så sæt Greta Thunberg ind som permanent formand og giv hende noget magt. Det ville være en politisk klimabeslutning der kunne aftvinge respekt. Ansæt hende i FN-systemet og hold hendes kommunikationskanaler åbne. Vi andre, som forsøger at snakke klima, kan dårligt nok få spalteplads i en ugeavis.

Så skal der fordeles kvoter imellem landene. Den samlede sum til rådighed er 20 milliarder tons om året og det er godt det halve af, hvad der udledes hvert år.

I FN-regi skal der udvikles et beregningssystem, så hver produktionsvirksomhed kan beregne sin egen udledning og der skal fastsættes nogle CO2-værdier. En CO2-værdi tæller meget kraftigere for en computerspilsproducent end for en madproducent. Hver enkel stat skal fastlægge, hvad hver enkel virksomhed må udlede. Udleder de mere, skal repressalierne være voldsomme.

Hvad sker der, hvis man gør det her?
Sandsynligvis vil der opstå kaos. Der vil komme depression og uroligheder og muligvis krige, men staterne og EU vil sandsynligvis bestå.

Hvad sker der, hvis man IKKE gør det?
Havene vil dø. Nye universitetsstudier peger på, at koralrevene dør fra nu af og indtil vi når 2 grader om ca. 15 år. På koralrevene lever ganske små organismer og de udgør det allerførste led i havenes fødekæder. Resten kan man jo regne ud. For resten skønner FN, at omkring 800 millioner mennesker er afhængige af koralrevene.
Ved 2 grader forventes islaget på Grønland også at være så tyndt, at det kollapser. Ingen af os kommer til at opleve et isfrit Grønland, men tanken om at være medvirkende, er ikke rar.
Sandsynligvis vil vi opleve flere og flere superorkaner, kæmperegnskyl, som nu og da dukker op rundt omkring, vil komme hyppigere og indeholde endnu mere vand, tørken og varmen vil skabe desperate fødevaresituationer over hele verden. Hvordan mon København vil se ud, hvis der falder 20 centimeter vand en eftermiddag? Hvilken politiker vil stille sig op og sige, at vi burde nok have gjort noget mere?
På et tidspunkt, vi ved ikke hvornår, kan vi ikke stoppe permafrosten i at tø. Lokalt kan det få hele byer til at styrte sammen, men værre er, at det medfører en 4-dobling af klimagasserne i atmosfæren. Ingen aner, hvad der sker, når det sker.

Denne her, rent ud sagt, forbandende situation er opstået, fordi politikere helst vil levere vækst og fuld beskæftigelse og kapitalistisk økonomi har altid leveret varen. Problemet med den model har imidlertid vist sig tydeligt nu: den tager ikke hensyn til noget eller nogen. Selv om vi er ved at løbe tør for naturressourcer, bliver de jagtet med stigende grådighed og selv om verden nu oplever massive katastrofer, fortsætter jagten på endnu flere penge. Og I reagerer ikke på det. I må fortælle dem, at kapitalismens ære er forbi og at ansvarlighedens æra er begyndt.

Du kunne jo begynde at TALE om det. Skrive om det, få det gjort kendt. Lad folk vide, at det her er alvor og at de skal hjælpe til. Der er masser af støtte og forståelse derude. Der står meget på spil. Israel, USA, Polen og Rusland er under stærkt pres fra antidemokratiske grupper og det kan sprede sig meget hurtigt, hvis folk føler, de bliver svigtet. I har for længe holdt fast i en ideologi, som er dømt til undergang.

Ita erant verba.

Venlig hilsen
Helge Smith

nanna Brendstrup, Rasmus Kristiansen, kjeld jensen, Naja Abelsen, Mads Horn, Elisabeth Tryde, Arne Albatros Olsen, Ejvind Larsen, Ole Olesen, Steen K Petersen, Thomas Andersen og Morten Petersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisballe

IPCC har bare gentaget hvad dets evige kværnen om, at mere CO2 til en vis grad har indflydelse på klimaudviklingen. Hvor meget? Ja der overdriver de som sædvanligt med en faktor 3. og deres chef Guterres er som en pave ude at overfortolke og overdrive endnu mere, langt mere en de allerede overdrivende rapporter kan stå inde for.

Jesper Johannsen

Na ja. Jeg glæder mig til ikke at skulle bøvle med at skovle sne mere og skrabe i af bilruderne. Ligesom jeg de sidste mange år har glædet mig over ikke at skulle skrabe indtørrede insekter af bilruden om sommeren.

Sikke et bøvl det var. Det slipper jeg da i det mindste for nu.

Ligesom der kan spares mange penge og forurenende bunkerolie ved at sejle alle varerne fra Kina til EU over det snart isfrie Arktis. Det sparer da på CO2 udslippet.

Og så er der varmeregningen og alt det gas der spares ved et varmere klima. Det er da heller ikke dårligt midt i en energikrise. Igen en besparelse på CO2 udledningskontoen som kan krydses af.

Og hos landbruget har de i mange år set frem til muligheden for at høste to gange årligt grundet det varmere klima i Danmark.

Gad vist om listen af fordele kan blive så lang at det opvejer alle ulemper og der ligefrem kan tjenes penge på det her. Jeg er helt sikker på en hver borgerlig sagtens kan lave en liste, som kan udligne alle ulemper. Sådan noget har de været super gode til i årtier som selvudnævnte ansvarlige. Og ordentlige.

Anne-Marie Esmann

Jeg går ud fra, Jesper Johannesen, at det er ironisk ment dit indlæg. Jeg vil bare sige, at er man en pensionist uden alt for stor privat pension/opsparing har man ikke så meget at forbruge med. Jeg har ingen bil. Jeg har i tidernes morgen købt tidløst tøj, som holder både tidsmæssigt og kvalitetsmæssigt. Så nej jeg køber ikke meget nyt tøj. Jeg køber heller ikke meget oksekød eller kød i øvrigt. Jeg er ikke vegetar men køber magert kød og fisk og meget grønt. Linser, kikærter og kål er rigtig godt. Jeg sorterer mit affald og sparer alt hvad jeg kan på lys og varme. Har ikke været på et fly i umindelige tider. Så jeg pudser glorien. Ikke for at prale, men fordi det er nødvendigt

Vi er så lalleglade glade for krig her i landet. Vi skulle i stedet prædike fred. Hvad hjælper det med alt det krudt, kugler og oprustning. Der kommer til at dø så mange mennesker. Både Ukrainere og Russere som jo ikke har startet nogen krig. I stedet er vi hamrende ligeglade med vores klima. Det burde være vores 1. Prioritet at få styr på det. Så fat det dog. Vi har valgt de tosser der styrer landet. Vi må gøre det bedre næste gang der er valg.

Rasmus Kristiansen, kjeld jensen, Inger Pedersen, Naja Abelsen, Klaus Brusgaard, Carsten Munk, Hans Larsen, Arne Albatros Olsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

HVIS VI KUNNE FÅ POLITIKERNE TIL AT TÆNKE PÅ FISK, KUNNE KLIMAKRISEN LØSES.

Jeg mener det.
Tænk på fiskekvoterne. Der er ikke så mange fisk, som fiskerne gerne vil fange så, hvad gør man? Man fordeler den samlede mængde i kvoter.

Det kan man selvfølgelig også gøre med udledningerne. Der bliver kamp om det, for vi "overfisker" næsten 100%. De skal først væk og så skal resten ca. 20 milliarder tons fordeles mellem landene.
Hvis nogen lande har brug for mere, end de har fået tildelt må de først finde ud af, hvordan de slipper af med de ekstra udledte mængder. De skal nemlig ned, hvor det kommer fra i undergrunden lige så hurtigt, som det bliver udledt.

Vi skal have politikerne til at tænke på fisk.

Elisabeth Tryde

Citat Niels-Simon Larsen "Man kan altid sige, at befolkningen skal vågne op, men den synes ikke, der er noget attraktivt at vågne op til. Sygdommen vælges frem for helbredelsen."

Niels-S L hvilken forudsætning har den danske vælgerbefolkning for at vågne op?

De stoler stadigvæk på politikerne.

Politikere er jo også bare mennesker, som ikke vil os det ondt.

Og politikerne siger altid op til valg, at de tager klimaforandringerne alvorligt og laver den nødvendige indsats.

Og som du selv kommer ind på
"Så lige klippet om Klimarapporten i DR. Dyster snak egner sig ikke for TV-avisen, så der blev hurtigt spurgt til ‘håbet’."
er det ikke ligefrem kvalitativ information de kan få fra hovednyhedskilden.

De fleste danskere er heller ikke naturvidenskabeligt uddannede, så de kan gennemskue manipulationen eller kender andre troværdige kilder, de kan hente information fra.

De fleste danskere, jeg kender eller møder, kan heller ikke vægte kilders troværdighed eller formår kritisk analyse af den information de får.

Det som jeg f.eks. fik at vide fra bestyrelsen i min almene boligforening var, at biodiversitet er noget pjat og giver forøvrigt insekter i lejlighederne, og viser dermed hvor meget op ad bakke det er.

Så jeg vil mene, det er ikke et bevidst valg fra hovedparten af den danske befolkning, som de nægter at vågne op fra.

For at hovedparten af danskerne fatter alvoren, skal de have gentagen oplysning af alvoren og hvad det kræver fra deres hovednyhedsside og autoriteter, som de stoler på. Og de skal lige op til valg oplyses om, hvilke politikere, der altid siger et før valg, og konstant laver noget andet efter.

Ellers realiserer de ikke, at vores politikere har valgt trickle up og det modsatte af det nødvendige samarbejde, nemlig konkurrencestaten. Samtidig udvider politikerne overvågningen af den almene befolkning og mørklægger de "demokratiske" beslutninger og beslutningsprocesser mere og mere.

Jeg regner derfor med, at enten tror vores politikere på deres eget sludder eller, at de og de rige kan forskanse sig, da de har sluset alle resourcerne op til sig selv og indført maximal kontrol af alle andre.

Jeg har mistet håbet, at vi når det.

Ingrid Mohr, Rasmus Kristiansen, Inger Pedersen, Naja Abelsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Gentager lidt fra et indlæg jeg havde 22 sept. 2022;

I 1968 skrev Paul Ehrlich "The Population Bomb". I 1972 udkom "The Limits to Growth". 30 år senere kom "A Synopsis: Limits to Growth: The 30-Year Update" skrevet af bla. Donella Meadows. Igen i "Update to Limits to Growth: Comparing the World3 Model With Empirical Data" af Herrington fra 2020 bekræftes den oprindelige model. Det eneste der i væsentligthed har ændret sig er at hvor befolkningstallet forventedes at kolapse omkring 2040 i den oprindelige model forventes dette nu en anelse tidligere.
Som der konkluderes af Herrington "...experience a sharp decline (i.e., collapse) in economic, social, and environmental conditions within the twenty-first century". Data peger på en gang omk. 2040 med en anslået global befolkning på omk 2 milliarder omk. 2100!

Fra;
American Petroleum lnstituts interne forskning, 18 marts, 1980;
"Likely Impacts:
1 grader temp. stigning i 2005: Barely noticeable
2,5 grader temp. stigning i 2038: Major Economic consequences. Strong regional dependence
5 grader temp. stigning i 2067: Globally Catastrophic effects
At a 3% per annum growth rate of CO2, a 2.5 C rise brings world economic growth to a halt in about 2025."

Der har hele tiden ligget meget præcise og forståelige data. Der er talt meget om det men ingen har handlet.
Når det drejer sig om at omstille vor produktion til krudt og kugler sker ting momentant men når det drejer sig om børnenes liv?

Muligvis er MF i virkeligheden som Jim Morrison "I want to have my kicks before the whole shithouse goes up in flames.”

Torsten Jacobsen

'Vinduet er ved at lukkes'..

Det samme blev sagt for 10+ år siden..

--

Måske vinduet allerede uigenkaldeligt er lukket..?

--

Tillad mig en allegori:

Et krydstogtskib grundstøder, men ved et mirakel når alle ombordværende ved et mirakel i land..på en lille, ganske øde ø..

Øens størrelse taget i betragtning, er de forhåndeværende ressourcer naturligvis begrænsede..men i sikker forvisning om at en redning vil indfinde sig i morgen - altid i morgen, går de skibbrudne i gang med at fælde træer, jage vildt, omlægge vandløb og jage det forhåndeværende vildt..

--

Dagene går, og redningen indfinder sig ikke.. Men den kommer med sikkerhed 'i morgen', naturligvis.. Det er de skibbrudne næsten sikre på..

Træer er der ikke helt så mange tilbage af, og vildtet gemmer sig nu for jægerne.. De opdæmmede vandløb skaber uventede problemer længere opstrøms, øens naturlige kredsløb er forstyrret..

--

Redningen kommer ganske givet 'i morgen', men de skibbrudne er for alvor blevet urolige.. Måske de alligevel skal indstille sig på at være på øen, i 'nogen tid'..?

Fraktioner opstår..det er ret vigtigt at sikre sig ressourcer, hvis nu redningen mod forventning udebliver..

--

Da redningsskibet endelig - mange år senere - indfinder sig, er de skibbrudne alle som en døde og borte..sammen med vildtet, træerne, de før så lystigt klukkende bække..

Tilbage er blot et øde - og så en drøm om, hvad der kunne have været...hvis blot man ikke hver dag havde bildt både sig selv og hinanden ind, at redningen skam var lige om hjørnet..

Jette Kjældgaard, Elisabeth Tryde, Rasmus Kristiansen, Flemming Berger, Harald Viuff og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

På bare 8,83 timer udleder verden så meget CO2 som Danmark gør et helt år. 1.204 tons pr sekund 24/7. Vi bør alle spise en masse fed mad, ryge 40 cigaretter om dagen, drikke godt med snaps og ellers slappe af uden at røre os og lide en alt for tidlig død på 60 år og spare Verden for en masse forurening. Men hvad gør vi... Spiser fedtfattig, er alle ikke ryger, under 14 genstande pr. uge og løber 10 kilometer hver dag med et helbred styret af AppleWatch. Vi kommer sgu alle til at leve i 100 år med alt den forurening det medfører.

Det regnskab har SVM regeringen fået øje på. Og fremadrettet skal særligt C holdet holde for og arbejde hårdt til døden netop indtræder alt for tidligt. Hvem siger sundhed for alle. Fremover får kun dem, som har råd til en sundhedsforsikring en ordentlig behandling rettidig. Alle andre må klare sig bedst muligt. Ligesom der skæres ned på overførelsesindkomster mere og mere for at begrænse forbruget. Snart ser vi afgifter på kød så C holdet afskæres helt fra ordentlig kød, men må nøjes med fedtholdig afpuds pølser, som A og B holdet ikke vil spise. Der kommer roadpricing, så kun de mest velhavende har råd til at købe bil. Ligesom en bil vil blive uopnåelig for C holdet fremover, når der kun kan købes elbiler. Slut med at købe en gammel kasse, du kan hoste rundt med i årevis til ingen penge og selv reparere.

Så vi er skam godt på vej.

I øvrigt. Hvis det lykkes at sætte CO2 udledningen i Danmark på 70% af 1990 udledningen inden 2030/35 og det årene efter lykkes at bygge kapacitet nok til at suge ca. 0,6 tons (51.840 tons om dagen) CO2 ud af atmosfæren pr. sekund og pumpe det tilbage i undergrunden, så er Danmark 100% CO2 neutral og udleder intet mere.

Klaus Jensen oplyser via et lille, finurligt regnestykke, at vi udleder omkring knap 39 millioner tons CO2 om året.
Vi ved faktisk ikke, hvor meget CO2, vi udleder, men, efter en gennemgang af diverse aktiviteter og kontakt med Danmarks Statistik og Energistyrelsen vil jeg tro, at vores tilstedeværelse her på planeten udleder ca. 500 millioner tons CO2 om året.

500 millioner tons svarer til godt og vel 2% af al den CO2 kloden kan udlede og få optaget hvert år.