Analyse
Læsetid: 4 min.

Netanyahu sætter USA’s klippefaste støtte til Israel på en hård prøve

Præsident Biden skal privat have kritiseret Israels leder i skarpe vendinger. Demokrater advarer mod en retsreform, der kan føre til annektering af Vestbredden. Republikanere frygter, at Iran vil udnytte krisen, mens jødiske organisationer roser demokratiske kræfter i Israel
Præsident Joe Biden skal i private samtaler med Netanyahu have kritiseret Israels retsreform.

Præsident Joe Biden skal i private samtaler med Netanyahu have kritiseret Israels retsreform.

ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
29. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

USA’s klippefaste støtte til Israel gennem generationer er i de seneste uger blevet stillet på en hård prøve i forbindelse med premierminister Benjamin Netanyahus bestræbelser på at få Knesset til at vedtage en reform af højesterets beføjelser, der vil kunne forvandle Israel til et illiberalt demokrati.

Præsident Joe Biden og hans sikkerhedspolitiske rådgivere skal i private samtaler med Netanyahu åbent have kritiseret retsreformen og advaret ham mod de sikkerhedspolitiske konsekvenser af protester fra reservister i Israels væbnede styrker.

Men Det Hvide Hus har også brudt med kutyme og i offentlige udtalelser understreget, at demokratiske værdier altid har været et særkende ved det tætte amerikansk-israelske forhold, og at det bør fortsætte med at være båndet, som knytter de to nationer sammen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Bibi på afveje

Der er ingen vej udenom. USA må på det kraftigste fordømme Bibis forsøg med hans koalitionspartnere på at undergrave Højesterets uafhængighed.

Det er en grundpille i et demokrati: tredelingen af magten:

Den lovgivende
Den udøvende
Den dømmende

magt.

Dette princip skal ikke løbes over ende af suspekte religiøse yderliggående grupper i Israel, som ønsker sig et autoritært dybreligiøst regime i den jødiske stat.

Israel skal forblive et demokrati og alle forsøg på at forvandle nationen indefra til et autoritært religiøst regime afvises.

Godt at se at så mange borgere i Israel er gået på barrikaderne for at forhindre dette statskup, som bærer tydeligt præg af Bibis egne bekymringer for at havne for en domstol med korruptions sager.

Men personers velbefindende kan Aldrig legitimere et statskup og en afskaffelse af demokratiet i den jødiske stat Israel.

VH
KFK

erik pedersen, Marianne Stockmarr, Poul Søren Kjærsgaard, Holger Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Bibis konstruktion nærmer sig lande, vi har et anstrengt forhold til: Tyrkiet, Ungarn, Rusland, Kina, Polen, etc. og mange flere
Eksklussion, sanktion osv. må være svaret!

erik pedersen, Marianne Stockmarr og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar