VALG
Læsetid: 5 min.

Populær – og vaklende: I frontlinjelandet Estland er Kaja Kallas’ regeringsmagt på vippen

Trods landets store russiske mindretal er der i Estland bred enighed om en hård linje mod Putins Rusland. Men efter søndagens valg kan den populære premierminister Kaja Kallas mangle regeringsmuligheder i et frontlinjeland, hvor kontinuiteten ellers er forbløffende
45-årige Kaja Kallas blev valgt ind i Estlands parlament, Riigikogu, i 2011 for i 2014 at rykke videre EU-Parlamentet. Som nyvalgt forkvinde for Reformpartiet vandt hun valget i 2019.

45-årige Kaja Kallas blev valgt ind i Estlands parlament, Riigikogu, i 2011 for i 2014 at rykke videre EU-Parlamentet. Som nyvalgt forkvinde for Reformpartiet vandt hun valget i 2019.

Kenzo Tribouillard

Udland
4. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Putin må – som alle andre kriminelle – vide, at dommens dag vil komme. Det er vigtigt, for det her handler også om, at historiens rædsler ikke gentager sig.«

Estlands premierminister, Kaja Kallas, efterlod ikke nogen tvivl ved årets Sikkerhedskonference i München: Ukraine kæmper for hele Europa. Og Estland, der i 2004 blev medlem af EU og NATO og med knap 300 kilometer grænse til Rusland nu sidder med en sikkerhedspolitisk nøglerolle i Østersøregionen, står hundrede procent bag den ukrainske kamp mod Rusland.

Den linje har været med til at cementere Kaja Kallas store popularitet som statsleder. Op til søndagens estiske valg til parlamentet, Riigikogu, i Tallinn ligger hun som kandidat til premierministerposten personligt langt foran sine rivaler.

I meningsmålingerne ligger hendes Reformparti med 28 procents opbakning også komfortabelt foran det højrepopulistiske EKRE, der ligger til omkring 19 procent, mens Centrumpartiet, som i 2022 blev kylet ud af Kallas’ afgående regering, står til omkring 16 procent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Det virker måske paradoksalt i en så turbulent tid, men Ruslands krig har samlet esterne."

Det kan jeg ikke se noget paradoksalt i.