Råstoffer
Læsetid: 6 min.

Sådan vil EU gøre sig uafhængig af Kinas jerngreb om verdens råstoffer – det kommer til at koste, advarer DI

EU-Kommissionen præsenterer torsdag en ny lovpakke, som skal gøre Europa mindre afhængig af Kinas greb om afgørende råstoffer. Der sættes blandt andet mål om ny minedrift, genanvendelse og forarbejdning i EU. Prisen kan blive mere miljøsvineri og mere statsstøtte
EU vil forsøge at gøre sig mindre afhængig af råstoffer fra andre verdensdele. For eksempel udvinder Congo over 70 procent af verdens kobolt.

EU vil forsøge at gøre sig mindre afhængig af råstoffer fra andre verdensdele. For eksempel udvinder Congo over 70 procent af verdens kobolt.

Udland
14. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den franske europaparlamentariker Raphaël Glucksmann skærer det ud i pap: 

»30 års ideologi har ført til afhængighed, hvilket er vor tids store paradoks. 30 års deregulering og frihandelspolitik har ført til det kinesiske kommunistpartis triumf,« siger han til Financial Times mandag. Glucksmanns kommentar kommer i ugen, hvor EU-Kommissionen præsenterer en ny lovpakke for kritiske råstoffer, som netop skal mindske Europas afhængighed af Kina.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Er vi afhængige af andre,
så er vi mere opsat på at samarbejde. Men vi kan også nemmer udnyttes, fordi vi ikke så nemt kan sige fra.

Er vi uafhængige af andre.
så er vi mere selvstændige. Men så kan vi nemmer få en konflikt, fordi vi kan sige fra.

Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Jacob Nielsen, Holger Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det er en vigtig lære fra Rusland, at vi ikke skal gøre os afhængige af despotier. Det gælder især Kina, som via deres statskapitalisme ikke konkurrere på lige vilkår. Derfor er det godt at vi gør os mere uafhængige af råstoffer og giver statsstøtte til vores egne grønne virksomheder. På bekostning af Kina. Vi bliver fattigere af det, men hellere det end kinesisk dominans.

Susanne Kaspersen, Jacob Nielsen, Torben Lindegaard, Holger Nielsen, Lars Jensen, Jens Christensen, Alvin Jensen, Willy Johannsen og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Hvis det ikke er en kæmpestor sejr for de fattige lande i syd! Nu skal det rige nord selv ned i minerne. Mon ikke der pludselig bliver udviklet lidt bedre udstyr osv. Endnu en grund til at kineserne er talsmand for de fattige lande. Tillykke!

Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Torben K L Jensen, Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen og Alfred Rosen anbefalede denne kommentar

Måske ikke vi alle nødvendigvis skal over i lathanider, Li og Cr brugende batteribiler for at blive CO2 neutrale?
Måske kan vi undvære dem snart helt i transportsektoren, når H2 bliver det almindelige drivmiddel imod 2030.

Hydrogen kan fremstilles ved hydrolyse af vand på basis af el fra f.eks. solceller eller vindmøller. Tankning på få minutter og rækkevidde som kendes fra fossil biler. Vægten 10% lavere . B-Cellen holder en bils levetid , 6 H stationer spredt i DK.

Se evt : brintbiler.dk
https://fdm.dk/nyheder/nyt-om-biler/2020-11-brint-baner-vej-groen-omstil...
https://fdm.dk/motor/forpremiere/2020-11-toyota-mirai-saa-kom-brintbilen...

Susanne Kaspersen, Eric Mård, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Lars Jensen og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar

@Niels Jacobs
Nu har man sagt at h2-biler kom i morgen de sidste mange år og det er ikke sket. Batterierne er blevet for gode og derudover har man for alvor fundet ud af busser og lastbiler kan settes til at oplade mens de kører, ved at bruge gammel teknologi fra trolleybusserne.

De som interesserer sig for dette bør læse The rare metals war skrevet af Guillaume Pitron. Her lægges alt frem.
Bl.a. gøres det klart at vi ikke kan forvente at have materiale nok til at indløse forventningen om at alle skal køre el biler (med mindre man forbyder privat eje af biler og tvinger alle til at køre dele-biler eller opfinder andre måder at opbevare elektricitet). Der findes simpelthen ikke nok af disse specielle og sjældne metal arter.
Desuden er kendsgerningen paradoksalt nok at hvis man sammenligner forureningsgraden af en el-bil med en diesel bil over dens levetid inkl produktion så forurener diesel bilen mindre bl.a. pga den voldsomme forurening som udgravning og fremstilling af de sjældne metaller som er nødvendige for batteri produktionen forårsager.
At gå el-vejen er klart den hurtigste måde at reducere vores CO2 udslip på den korte bane (inkl brug af A-kraft) men en bedre løsning (H2) er nødvendig på den lange bane.

@Alvin
De er her og igang såmænd, brint/H2 biler e; men det er upåagtet i DK, Alvin-
Se venligst: https://energynews.biz/city-of-dortmund-adds-three-new-hydrogen-powered-...

@Eric

Problemet med jordarterne er deres fortynding i andre jordmineral blandinger, altså et såkaldt "oprensningsåroblem". Der skal graves meget materiale op på egnede steder. Der medgår megen energi, vand , og kemikalier skal forbruges før man står med en håndfuld af en enkelt lathaniderne.

Se en enkel dansk orientering om disse spændende (men ikke sjældne globalt) grundstoffer :

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://aktuelnatur...

Jesper Johannsen

Verdens hovedvægt af naturressourcer ligger i Rusland, Kina, resten af Asien, det afrikanske kontinent og det syd amerikanske kontinuet. Verdensorden her eller der. Og hvem der lettest har adgang til de ressourcer for fremtiden vinder Verden.

Husker tilbage i starten af 00'erne, hvor Anders Fogh Rasmussen lige var blevet statsminister. Her fremlagde Fogh, at Danmark fremover skal leve af videns arbejde frem for produktionsarbejde. Vi skulle uddanne os bedre og være klogere end resten af verden og så kunne dem der var bedst til at producere så gøre det. Underforstået billig. Men Danmark skulle altså være et videnssamfund.

Det var så dengang. Lad os kalde det blå naivitet for ikke at sige noget, som er være.

Og Anders drøner stadig verden rundt fuld af selvtillid og mener vi, vesten, har sejret og styrer verden og er alle andre moralsk og politisk overlegen.

Der venter vesten en brat opvågning, når konsekvenserne af en ny verdensorden går op for os. Den vil ryste os i vores grundvolde og det er endnu ikke trængt helt igennem i vores virkelighedsopfattelse til stor skade for fremtidens verden. Desværre.

En trøst er der dog. Vores handlinger kommer først og fremmest til at gå ud over os slev. Og særligt EU vil ende som den helt store taber med den vej vi nu går - Det har de færreste fattet. Endnu.

Jesper Johannsen

I de sidste 30 år har vestlige lande haft travlt med at klappe hinanden på skuldrene og bekræfte hinanden i, hvor dygtige vi dog er, uden at opdage udviklingen ind i den virkelighed vi nu er på vej mod - For ingen i verden kan da være os i vesten overlegen.

Jesper Johannsen

Det eneste svar det blå hold i Danmark har kunnet levere på udfordringen er ødelæggelsen af velfærdsstaten. Noget lignende ser vi mange andre steder i EU. Nu skal de rige have det hele og folket må nøjes med brødkrummerne. Så kan vi køre videre lidt endnu uden at se virkeligheden i øjnene.

Torben K L Jensen

Virkeligheden er at handel,økonomi,ressourcer er sammenflettet til en gordisk knude der alt efter behag er god god ting når internettet binder hele verden sammen i aftaler,handelsforbindelser og strategiske sammenslutninger som BRIKS der styrer hovedvejene i det det naturlige flow eller en gordisk knude der kun har én løsning - Alexander den stores - et sværdhug eller tredje verdenskrig.

@Niels Jacobs
Historien siger noget andet. For øvrigt er svaret overhovedet ikke privatbilisme. Vi har teknologien til at flytte alle alt det rundt i Europa folk vil - hvis bare det ikke skal være med biler og fly og det til evig tid.