protestaktion
Læsetid: 4 min.

Samer aktionerer for nedrivning af ulovlige norske vindmølleparker

For over 500 dage siden erklærede norsk højesteret de 151 vindmøller for brud på samernes menneskerettigheder. Nu blokerer samiske aktivister og miljøfolk norske regeringsbygninger for at få regeringen til at give samerne deres land tilbage
Demonstranterne, herunder Greta Thunberg, blev båret væk, da de demonstrerede foran det norske Klima- og Miljødepartement mod vindmølleparker opstillet på samiske landområder.

Demonstranterne, herunder Greta Thunberg, blev båret væk, da de demonstrerede foran det norske Klima- og Miljødepartement mod vindmølleparker opstillet på samiske landområder.

Javad Parsa/Ritzau Scanpix

Udland
3. marts 2023

Norske samer bistået af aktivister fra miljøorganisationerne Natur og Ungdom og Greenpeace blokerede tidligt torsdag indgangen til omkring ti norske ministerier i Oslo. Det var den foreløbige kulmination på en ugelang protestaktion mod ulovligt opførte vindmølleparker i områder, der anvendes af samerne til rensdyrdrift.

Blokaderne, der torsdag fik norsk politi til at indlede fængsling af aktivisterne, tiltrækker sig international opmærksomhed, efter at den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har sluttet sig til aktionen for nedrivning af vindmølleparkerne, der kan producere grøn strøm til store dele af Norge.

»Dette bliver bare værre og værre for staten,« sagde talsperson for Norske Samers Riksforbund (NSR), Niilas Beaska, til nyhedsbureauet NTB torsdag. Beaska varslede nye aktioner med nedlukning af et tocifret antal regeringsbygninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Det ser ud til Greta Thunberg har brudt koden til CO2 neutral transport.

David Zennaro

Jeg har sympati for samerne som folk, men jeg er tvivlende over for ideen om, at rendrift skulle være særlig bæredygtigt. I Norge får rendriftssamerne ret store tilskud til at flytte rundt på deres dyr, hvilket tit sker med helikopter nu om dage. Der er heller ikke mange samer, som ikke bor i huse og lever stort set som os andre. Og hvis man ser på historien, så er det ikke sådan, at samer altid har haft rendrift. Dels har en stor del levet ved havet og ernæret sig ved fiskeri. Og så begyndte samerne først med rendrift for knap 1000 år siden, hvor de skiftede fra at jage dem til at have dem i store flokke.

Måske er det på tide, at samerne sætter sig ned og diskuterer, hvordan man kan være same i dette århundrede? Jeg kender til historien med fornorskningspolitikken, og det er klart, at samer møder utrolig meget modstand fra majoritetssamfundet. Jeg ville virkelig ønske, at man kunne have en åben og ordentlig diskussion i stedet for dette.

Det er rigtigt, at man gentager aktionsformerne fra Alta-elven, men lad os ikke glemme, at den konflikt tabte samerne, og i dag er der en stor dæmning, hvor elven tidligere løb frit.

Rune Palm, Holger Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Det er en svinestreg ikke at vente på en dom - eller ændre lovgivningen og stå ved beslutningen - men det kan blive en pyrrhussejr for samerne hvis ikke vi får stoppet klimakatastrofen.

Hvad med at møllerne overdrages til samerne sammen med en undskyldning, så de får indtægterne og kan stoppe møllerne i perioder, hvis de faktisk skræmmer renerne?

Det ville lære investorerne at opføre sig fair, give samerne pæne indtægter og bidrage til produktion af grøn energi.

Gøsta Hansson, Annelise Mathez og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

@David Zennaro
Citat: Måske er det på tide, at samerne sætter sig ned og diskuterer, hvordan man kan være same i dette århundrede?
Måske er det på tide at fastbonde sætter sig ned og prøver på at begribe hvad de gør mod nomadfolk. Striden går jo siden gammel tid mellem fastboende og iden om ejeddomsret til til land, og nomadernes frie bevægelse og og deres ursprungside at ingen ejer land. Det er ju alle disse grænser og stakitter som skaber problemerne.

Samernes liv og hverdag skal respekteres  -  deres  levevis er afhængig af den cyklus som vejrforhold bestemmer om  dyrs og menneskers overlevelse.
( dyrene bliver påvirket af vindmøllernes vinger med støj og vindsus, de bliver stressede og angste, sådan er det også med heste herhjemme )

Sådan Samerne har altid levet og ønsker fortsat at leve - vi skal lytte til dem som kender forholdene, uden indblanding fra den kommercielle udvikling  -  det er ikke de oprindelige folk som er skyld i klimaforandringerne. 

  -  den digitale udvikling findes overalt på vores planet, også brugere af GPS og smartphones der hvor mennesker lever mere ud fra naturens vilkår .

  -  så kan alle dem som foretrækker et liv  med teknologien tæt på  PLACERES  ANDRE  STEDER ( i den kunstig skabte del af verden )  i trafik, indkøbscentre, asfalt, industri, underholdning - tilrettelagt og ensformigt  -  hvis de føler sig lykkelige i den verden.

 -  og så skal vi lade de oprindelige folk være i fred  -  vi oplever gang på gang at tvang eller massiv påvirkning for at "omvende "  folk til vores "såkaldte Civilisation "  fører til mistrivsel og kaos og folk bliver ulykkelige.

Endnu et godt træk fra Greta Thunberg at vise forståelse for andre kulturer og levemåder.

Vi må selvfølgelig ikke sammenligne de nulevende oprindelige folks liv  med museum  -  hvor lavt kan det blive !!!!!

David Zennaro !

du skriver : jeg er tvivlende over for ideen om, at rendrift skulle være særlig bæredygtigt.

vi skulle nok lade være med at bedømme Samernes livsstil, om hvorvidt deres nomade liv er bæredygtigt - sammenlignet med vestens livsstil, overordnet -
- så er det et underligt spørgsmål at stille - undskyld -
men hvis de fleste mennesker på denne planet levede som nomaderne gør, at indrette sig på naturens præmisser - ville vi alle have en langt bedre chance for en fremtid og for at overleve.