Analyse
Læsetid: 6 min.

Med statsstøtteplan går EU i clinch med Kina – og skyder grønt kapløb med USA i gang

Europa skal følge med Kina og USA i ræset om bæredygtig teknologi, lyder det fra EU-Kommissionen. Det betyder tabubrud med statsstøtte til bestemte sektorer, lynhurtig behandling og miljøvurdering af projekter – og samtidig vil man genstarte minedrift i Europa i stor skala
EU-Kommissionen har udvalgt otte teknologier, heriblandt vindkraft, som får hjælp af de nye forenklede regler for statsstøtte, godkendelser og andre fordele.

EU-Kommissionen har udvalgt otte teknologier, heriblandt vindkraft, som får hjælp af de nye forenklede regler for statsstøtte, godkendelser og andre fordele.

Denis Balibouse

Udland
17. marts 2023

»Det er slut med naiviteten. Nu er det tid til handling,« sagde Thierry Breton, EU-kommissær for det indre marked, da han torsdag åbnede ballet for en ren pressemødebonanza i EU-Kommissionens hovedkvarter i Bruxelles. Han talte om EU’s nye plan for kritiske råstoffer.

Den franske kommissær havde taget sten, mineraler og råmaterialer med på scenen og fremviste én for én, hvor afhængig EU i dag er af Kina. De kritiske råstoffer er den ene del af de to ben, som EU’s nye grønne industristrategi står på. Og de er begge et brud med tabu for unionen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Det var også på tide at pragmatismen får noget at sige i EU - det hellige ord "konkurrence-udsættelse" og markedsdogmatisme har sat Europa mindst 10 år tilbage - dengang det kinesiske højhastighedstog forlod banegården i Beijing lige nøjagtig dengang da "sparedillen" skyllede ind over Europa og hvor kerneindustrier samt "know-how" blev sendt til Kina der på den måde fik alle sømmene til den ligkiste EU er ved at stige ned i. Fat det dog - Kloden reddes kun ved samarbejde især med alle de autokratier der sidder på alle de vigtige resourcer.

Carsten Munk, Torben Arendal og Jesper Johannsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Vesten nedlægger økonomiske sanktioner mod andre dele af verden. Det har vi kunnet gøre af to grunde:

1. Verdens økonomi styres af vestlige institutioner og dollaren.

2. Vi køber råstoffer som sjældne jordarter og olie i tredje lande uden for vesten billigt og forarbejder dem til produkter af høj værdi, som så kan sælges verden over og gøre os rige.

Men hvad nu, hvis den multipolære verdensorden nedlægger sanktioner mod Vesten ved at nægte at sælge nødvendige råvarer til vores produktion? Det kan de let gøre. For Kina kan sagtens overtage importen og holde deres økonomi kørende. Men vi derimod må lukke butikken og se vores velstand styrte i grus. På ingen tid. Det vil føre til voldsomme sociale uroligheder. Så er det med et os der er på røven som resten af verden tiltider har været det siden WW2. Ofte grundet vores handlinger.

Første gang den tanke strøfede mig var lidt før krigen i Ukraine bryd ud for et år siden. Jeg fik akut koldsved og gåsehud bare ved kortvarigt at tænke på den magt resten af verden reelt kan have over os, hvis de slår sig sammen. Som de gør nu uden om Vesten.

Fakta om EU minedrift og import af vigtige råstoffer:

- EU kan selv kun levere 9 procent af de råstoffer, vi har brug for.

- EU stod for 5 procent af den globale minedrift i 2020 og er den eneste region, hvor
minedrift svinder.

- 100 procent af de sjældne jordartsmetaller, som skal bruges i permanente magneter, der
anvendes globalt i bla vindmøller og elbiler, forarbejdes i Kina.

- 97 procent of EU’s behov for magnesium kommer fra Kina.

- 63 procent af verdens kobolt, som bruges i batterier, hentes i DR Congo. 60 procent af det
forarbejdes i Kina.

Kilde: EU-Kommissionen og energypost.eu

Overstående fakta tal viser, hvor alvorlig det er det her. Ikke så sært hele EU kommissionen stop 500 meter under jorden og dansede i det nordlige Sverige ved usigt til et fund af millioner af tons jordarter EU har alvorligt brug for for et par måneder siden.

Tænker det snart bliver interessant at grave gamle lossepladser fra før 90’erne op igen og sortere metaller fra som i sin tid bare blev gravet end efter de blev kasseret. Der gemmer sig helt sikkert millioner af tons EU rundt gravet ned helt til bage til 60’erne.

I øvrigt. Den inflation, som nogen økonomer lige nu har svært ved at forklare, hvorfor den holder ved kan i øvrigt skyldes vi i EU og Vesten er ved mere vedvarende at tabe købekraft i forhold til særligt det asiatiske område. Om ikke så lang tid kan det være slut med billige rejser til Thailand da priserne der bare bliver for dyre for os. Så er det thailænder, kinesere, indere, filippinere og indonesere som kommer her til os på billige ferie turer når det bliver for varmt hos dem fra april til august og fylder strandene som vi har gjort det hos dem i årtier.

Det er sgu uhyggelig du...

jens christian jacobsen

Genbrug kan reducere behovet for sjældne metaller med 30-60% inden 2030. I Japan genanvender man over 200,000 tons metaller fra højteknologiske produkter, og der er specialiserede firmaer der indsamler og udvinder metaller fra kasserede computere, mobiltelefoner etc.
I Danmark har vi skam en elektronikaffaldsbekendtrgørelse. Her er det producenter, forhandlere og distributører af elektronik, der har eneansvaret for at indsamle og håndtere elektronikskrot. Danmark lever ikke op til EU’s krav om at indsamle mindst 65 procent af den markedsførte elektronik. Vi nærmer os 40%. De øvrige skandinaviske lande har forlængst nået de 65%.
Så vi kan udskyde kriser i metal-leverancerne lidt endnu ved at speede op i genbruget.
@Jesper Johannsen
Jeg tror der går mange år før thaier, cambodianere og vietnamesere har råd til årlige 2-3 udlandsture til vores breddegrader. For selvom de har en lavere inflation end i Europa er der andre forhold der spiller ind, fx. deres lønninger der slet ikke følger prisudviklingen i landene.

jens christian jacobsen

Og lidt beroligelse: De globale lithiumreserver anslås lavt til ca 14 millioner tons, og den lithium der p.t. er nødvendig for at nå det nuværende klimamål på max 1,5 graders opvarmning ligger et sted mellem 0,5 og 1,3 millioner tons.
Problemer ligger et andet sted:
Behovet for batterier er langt større end de globale udvindings- og genanvendelsesprojekter. Der mangler investeringer især i Europa at finde og udvinde lithium. hvor det findes tilgængeligt.
Men lithiumudbyttet kan forøges betragteligt. Teknologiske gennembrud betyder, at lithium kan udvindes mere bæredygtigt fra saltlag, og der er store potentialer i en lithiumgenbrugsindustri, der endnu langt fra er udviklet. Nye metoder kan reducere behovet for svært nedbrydelige kemikalier og metaller og store mængder vand som har været nødvendige i traditionel lithiumekstration. I Bolivia er der udviklet membraner til lithiumekstraktion af salt, og det er på kommercial basis lykkedes at ekstrahere 94% af lithium i saltet. Samtidig siges produktionen at være langt mere bæredygtig end tidligere.
Så verden vil efter al sandsynlighed ikke løbe tør for lithium.

Michael Hullevad

I Tyskand har vi Vulkan som udvinder lithium af geo thermiske kilder og som samtidigt er CO2 neutrale og kan sælge overskuds varmen til befolkningen i Ruhr området.. Vi er bedre kørende end man skulle tro!