Krigen i Ukraine
Læsetid: 4 min.

Ukrainernes holdning til kvindelige soldater er under hastig forandring

I 2014 oplevede kvindelige, ukrainske soldater, at de måtte udkæmpe to kampe: Én mod fjenden og én mod den diskrimination og uretfærdighed, de var udsat for, på grund af deres køn. Nu er opbakningen fra deres landsmænd stigende
I Ukraine lader holdningen til kvinder i militæret til at være under hastig forandring. Andelen af ukrainere, der mener at mænd og kvinder bør have lige muligheder i landets væbnede styrker, er vokset fra 53 procent i 2018 til 80 procent i 2022.

I Ukraine lader holdningen til kvinder i militæret til at være under hastig forandring. Andelen af ukrainere, der mener at mænd og kvinder bør have lige muligheder i landets væbnede styrker, er vokset fra 53 procent i 2018 til 80 procent i 2022.

Ritzau Scanpix

Udland
13. marts 2023

De sætter livet på spil ved fronten, forsøger at skabe sig et nyt liv i udlandet og sikrer familiens ve og vel under de hyppige strømafbrydelser. Millioner af ukrainske kvinder kæmper i øjeblikket en kamp for overlevelse og frihed, som de næppe havde forestillet sig at skulle udkæmpe for få år siden.

Sidste uge markeredes kvindernes internationale kampdag, og kvinders kampe ændrer sig uundgåeligt under en krig. Sammenhængen mellem køn og krig har været et internationalt forskningsfelt i årtier, og det kvindelige perspektiv på krigen har været skildret fra flere sider – nok mest kendt er Svetlana Aleksijevitjs prisvindende værk Krigen har ikke et kvindeligt ansigt fra 1985 om sovjetiske kvinders deltagelse under Anden Verdenskrig.

Mænds domæne

Alligevel er der stadig en kollektiv forestilling om krig som noget, der er mænds domæne, siger sikkerhedsforsker ved Aberystwyth University i Wales Jenny Mathers til Information. Hun er en af dem, der har beskæftiget sig med krige fra et kønsteoretisk perspektiv, og mener, at der i Vesten stadig er en meget patriarkalsk forståelse af krig:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her