energiforbrug
Læsetid: 5 min.

Ned med varmen, op med isoleringen: EU vil spare Spaniens energiforbrug væk inden 2030

Europa skal i løbet af de kommende syv år sænke sit energiforbrug med 11,7 procent – svarende til hele Spaniens energiforbrug. En hjørnesten i planen er optimeringen af bygningsmassen, men sydeuropæisk modstand og tysk kamp mod EU’s udfasning af forbrændingsmotoren lover ikke godt for processen
I planen er vedvarende energi ikke nok – energiforbruget skal ned.

I planen er vedvarende energi ikke nok – energiforbruget skal ned.

Patrik Stollarz

Udland
13. marts 2023

Prøv at sætte ordene »energi«, »effektivisering« og »direktiv« sammen. Resultatet er ikke synderligt sexet, og det skriger ikke på gule breaking news-bjælker. Alligevel er det enorme energipolitiske slag, der i disse dage slås i Bruxelles og Strasbourg.

Efter 16 timers maratonforhandling enedes EU-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Kommissionen fredag om en opdatering af det såkaldte EU-direktiv om energieffektivitet (EED): EU’s energiforbrug skal reduceres med 11,7 procent frem mod 2030, hvilket omtrent svarer til hele Spaniens nuværende energiforbrug. Vi kommer med andre ord ikke i mål i forhold til de europæiske klimamål alene med omstilling til vedvarende energi. Vi skal også reducere vores energiforbrug med halvanden procent om året i de kommende syv år.

Direktivets danske hovedforhandler i EU-Parlamentet, socialdemokraten Niels Fuglsang, lægger ikke skjul på, at de 11,7 procent er en »stor sejr« i lyset af et spænd i forhandlingerne mellem Kommissionens udspil på ni procent og EU-Parlamentets krav om 13 procent.

»Det er en sejr for klimaet,« siger han til Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her