Med dundrende klapsalver og diktatorcifre på resultattavlen sikrede Xi Jinping sig fredag fem år mere som præsident for Folkerepublikken Kina. Afstemningen var et højdepunkt ved dette års kinesiske folkekongres, der denne uge finder sted i Folkets Store Hal. 2.952 delegerede stemte for og ingen imod. Helt som ventet.
Med den ikke uvæsentlige tilføjelse, at Xi selv har skrevet reglerne om for at kunne tage en tur mere på posten. Lovbestemmelsen i den kinesiske forfatning, der før begrænsede en præsident til at sidde i to gange fem år, annullerede han i 2018. Fra da af stod det klart, at Kinas politiske hierarki kun har én person i toppen. Siden er afstanden fra Xi og ned til de andre kun blevet større.
Folkekongressen er Kinas øverste statslige organ og består af delegerede fra hele landet. Formelt har de til opgave at udnævne personer til de tungeste poster i staten samt at godkende ny lovgivning og budgetter. I realiteten er alle vigtige beslutningen klappet af på forhånd af ledelsen i Kinas Kommunistiske Parti.
Uanset hvilket system man har , er det skidt , når en person får for meget magt og får den for længe. Det eneste Xi behøver at frygte, ligesom. Putin, er hvis folket får nok, som man så det under corona protester.
Skidt for Kina. Desværre vil Xi nok give vesten skylden når problemerne rammer
Det var så forargelsen over at "landet i midten" der med en tusindårig tradition for kung-futsiansk tænkning ikke kan få ind i hovedet at en voldelig revolution skabte det mest uligeskabende system der ved højtidelige lejligheder bliver bliver betegnet som det eneste ene : Det vestlige demokrati der har er mere end godt 250 år på bagen at det skulle være det bedste.
Realiteterne er at Kina er ved at skabe en ny verdensorden hvor de har fået en dialog i gang mellem de to ærkefjender - Iran og Saudi-arabien og hvad det betyder for mellemøsten og Europa kan ikke undervurderes.
Når vi i den vestlige del af verden, har valgt en tre-deling af magten, så skyldes det, at vi af bitter erfaring, har fundet ud af at det andet ikke virker. Ihvertfald ikke, hvis staten er til for at skabe det bedst mulige liv for befolkningen, og ikke omvendt. For er magten, som i Kina, Rusland, Iran, og Saudi Arabien, for blot at nævne nogen af despotierne, centreret om èn person alene, så går det galt. For magt korrumperer. Og det vil, uden undtagelse, medføre en massiv undertrykkelse af de del af befolkningen, som ikke er enig med maghaveren.
Hvis den er delt på to, vil det skabe konflikter og magtkampe, for begge fløje vil bestemme. Men er den tre-delt, vil det, hvis den er ligeligt fordelt, skabe balance. Og staten vil dermed have de bedste forudsætninger for at skabe det gode liv for de mennesker, der lever der.
Kina har skabt en velstands eksplosion uden sidestykke i menneskets historie. Så længe Xi Jinping kan levere vil langt den største del af den kinesiske befolkning være godt tilfredse.
Præcis som vi ser det her hjemme i vores eget lille demokrati.
Jeg er helt enig med Jesper Johansen. Det er så vigtigt, at huske på at velstands eksplosionen er sket i den private sektor inden for produktion og tech samt ejendomsmarkedet.
Vi skal være opmærksom på at demokrati er et ideologisk begreb. De der bruger det om sig selv er ofte underlagt kræfter og strukturer der slet ikke har demokrati som ide. Fx. er kapitalistisk ideologi ikke foreneligt med demokratisk ideologi. Kun i afvejet balanceret gensidig respekt kan de fungere sammen. Den balance er truet i vesten for tiden i kraft af den stigende polarisering. Alle vegne1 På alle valpladser!
Vesten mod resten.
Hvad gør vi, når resten indfører sanktioner mod os og f.eks. stopper al eksport til vesten af råstoffer, som er altafgørende for vores produktion og livsform?
Må magten blive hans forbandelse !
" Big Brother"! Orwell gjorde grin med Stailin da han skrev "Animal Farm". Med Xi er der ikke så mget at grine af for han har endnu mere magt end Stalin havde i sin tid.
@Michael Hullevad -11. marts, 2023 - 13:21.
Som Eddie Skoller sang for læææænge siden: "Kina ska' man ikke grin'a'!").
Problemet for systemer som det kinesiske er, at det modvirker kreativitet og dynamik.
Den flotte teknologiske udvikling i Kina er importeret fra demokratier! Langt størstedelen kommer fra USA både som industrielle anlæg, designet udenlands, og - ikke mindst - chipdesigns, der er udviklet i USA.
Ganske sigende for dette problem var en snak, jeg havde med en ung kineser i tog fra Beijing til Xi'an for ca. 10 år siden.
Han havde droppet jobbet som designer af outdoorbeklædning, for det eneste chefen ville have var kopier af (vestlige!) produkter.
Det fortæller om udviklingspotentialet i PRC! De har lært det ved trickle-down-metoden....
@Torben Siersbæk
Kinesisk forskning har de sidste 10 år fået langt flere internationale patenter end USA.
Din kinesiske rejsefælle havde næppe forudset at en hr. Siersbæk fra Danmark ville bruge hans bemærkning til at nedvurdere 'udviklingdspotentialet i PRC.'
Det svarer vel til, at min lyst til at gå med en amerikansk udviklet hoodie siger noget om mit manglende 'udviklingspotentiale.'
Nu skal jo ikke udelukke, at du har en vigtig og overset pointe. Så jeg vil for fremtiden aflægge mig mine hoodies, hvis jeg føler mig mat og uoplagt. Måske hjælper det på min kreativitet?
... men for de der endnu ikke er blevet trætte af Siersbæks udgydelser er her den kilde som åbenbart er vældig svær at hive frem:
wipo.int og for de, der ikke gider lede på selve sitet: wipo.int/en/ipfact.
Jeg citerer herfra:
Highest patent activity 2010-2021:
China 1,585,663 - en stigning på 5,9%
US 591,473 - et fald på 1,0%
Japan 289,200
osv
Altså en 3 gange så høj patentansøgning i Kina som i USA.
Så de kinesiske forbrugeres lyst til at gå i 'vestlig' tøj, siger derfor intet om kinesisk kreativitet.
Hvis nu andre end jcj og jeg skulle være her stadig, vil jeg meget gerne vide, om nogen kan få andet resultat af hans link ("wipo.int/en/ipfact" eller "wipo.int/en/ipfact.") end dette:
"WIPO logo
Page Not Found
Sorry. The requested page was not found on our server.
Please try our search or contact us.
Tools
Contact Us"?
Jeg har forsøgt mig med en stribe browsere, på flere typer enheder og med flere styresystemer - med samme magre resultat.
Nogen, der kan få noget, der ligner jcj's resultater? Så sig til hvordan!
wipo.int virker (selvfølgelig) - og konvertererselv til Wipos indgangsportal.
Her kan man bl.a. læse artiklen "Global Innovation Index 2022: Switzerland, the U.S., and Sweden lead the Global Innovation Ranking; China Approaches Top 10; India and Türkiye Ramping Up Fast; Impact-Driven Innovation Needed in Turbulent Times" (se selv efter her: https://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2022/article_0011.html).
(PS: fin oprydning i kommentartråden!)
jens havde ikke hele linket med:
https://www.wipo.int/en/ipfactsandfigures/patents
Det er i øvrigt også lidt lige meget. At Kinas patent-kontorer behandler mange patenter (som mange ansøgere derefter undlader at vedligeholde, så de bortfalder) betyder ikke ret meget. Det vigtige er at kigge på enkelte lande og vurdere, hvor mange patenter de tegner hhv. i hjemlandet og i udlandet:
https://www.wipo.int/ipstats/en/statistics/country_profile/
Jeg kan afsløre, at der står det ikke så godt til for Kina.