Kryptovaluta
Læsetid: 10 min.

Chef i verdens største kryptobørs: Det tog meget længere end 15 år, før folk begyndte at bruge internettet i stor skala

Kryptovalutaer som bitcoin har udviklet sig til et marked med en samlet værdi på mere end en billion dollar. Information har konfronteret den nordeuropæiske chef for verdens største kryptobørs med den nagende mistanke, om at det hele er én stor spekulativ boble
Binances øverste chef, Changpeng Zhao, kryptouniversets grå eminence, der angiveligt er god for 27 milliarder dollar, og som går under navnet ’CZ’.

Binances øverste chef, Changpeng Zhao, kryptouniversets grå eminence, der angiveligt er god for 27 milliarder dollar, og som går under navnet ’CZ’.

Reuters Staff/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
15. april 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Timingen er lidt uheldig for Roy van Krimpen, der er nordeuropæisk chef for kryptobørsen Binance. Dagen forinden har amerikanske myndigheder lagt sag an mod firmaet for bevidst, systematisk og i stor skala at have hjulpet kunder med at omgå USA’s forbud mod handel med et finansielt produkt med det urovækkende navn krypto-derivater.

Skandalen er ikke bare et troværdighedstab for Binance, der er verdens med afstand største platform for køb og salg af kryptovalutaer, men også et markant bidrag til den dunst af fordækt pyramidespil, som det seneste år har spredt sig omkring kryptomarkedet. Kurserne er mere end halveret siden udgangen af 2021, og end ikke fem måneder er gået, siden den næststørste kryptobørs, FTX, blev afsløret som et stort kompleks af fiduser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Forbyd det lort og giv stater monopol på udstedelse af valuta.

Anders Reinholdt, Benny Larsen, Holger Nielsen, Mogens Holme, Jesper Johannsen og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar

Stater, der kan sanktionere dissidenter og whistleblowere, og alle de lande, der ikke "opfører" sig ordentligt.

I disse måneder finder nye fællesskaber sammen udenom vesten og vores SWIFT system. Der findes et par gode og demokratiske crypto valutaer, der kan hjælpe med denne bypass af vestlig dominans og godt for det.

Jesper Johannsen

Lige nu forbruger kryptomening (hmmm krypto. Det lyder da bare af fremtid og superman) ca. 0,5% af hele verdens strømproduktion. Tendens stærkt stigende. Her forslå de kommen 10 GwH energiøer med tilhørende vindmøller ingen ting. Inden længe virker flyindustrien ikke så alvorlig hvad CO2 udslip angår. Det overhales af datacentre, kryptomining og bundgarns trawl.

Så længe en ureguleret kapitalisme fører krig mod livet på Jorden er klimakatastrofen ustoppelig og forprogrammeret.

Ha det rigtig sjovt med det Jer ordentlige, Jer ansvarlige, Jer borgerlige. Der hvor Jeres værdisætning har ført os hen ser det alt andet end grøn ud, alt andet end fremtid.

@Jesper Johannsen " Tendens stærkt stigende".

Nej, de fleste cryptovalutaer er er enten bygget op om, eller gået ovet til "prof of stake", hvilket er MEGET mere energibesparende, da der slet ikke skal mines.
Hvorimod Bitcoin bruger den gamle "prof of work" metode, hvor komplekse regnestykker skal løses(mines), hvilket bruger meget strøm

Her lidt mere om forskellene:
"MORE LIKE THISInvestingCryptocurrency
Proof of work and proof of stake are the two most popular ways of processing cryptocurrency transactions. While they vary in crucial ways, proof of stake and proof of work are designed to assure users that payments will go through as expected.

Most of the established cryptocurrencies on the market use either proof of work or proof of stake. The most established proof-of-work cryptocurrency is Bitcoin, while the preeminent proof-of-stake asset is Ethereum.

The main difference between proof of work and proof of stake is that proof of stake relies on crypto staking, while proof of work relies on crypto mining. These methods add new "blocks" of transactions to the historical record, and both provide a way for users to earn additional crypto.

The bottom line: Proof-of-stake cryptocurrencies allow people to pledge or lock up some of their holdings as a way of vouching for the accuracy of newly added information. Meanwhile, proof-of-work cryptocurrencies require people to solve complex cryptographic puzzles — which can incur significant energy costs — before they're allowed to propose a new block".

"Many of the newer-generation altcoins released after Bitcoin are using proof of stake and have operated with relative stability and lower environmental costs".

Informations hjemmeside vil ikke lade mig sætte et link ind som kilde til min kommentar, men det er nemt at søge på. hvis du vil vide mere:)

Peter Meyling

@Jens Bondo
Du har nemlig ganske ret i,at Bitcoin er håbløst forældet og hvad værre er, at der i Bitcoins algoritme er indbygget et sammenbrud af hele systemet:
Der er begrænsning på hvor mange bitcoins der kan laves og når den sidste er "minet",vil hele systemet gå i stå og folk kan sidde og kigge på deres komplet værdiløse bitcoins fordi de ikke længere kan verificeres og overføres.
Tusindvis af milliarder vil forsvinde ud i den blå luft.
Investorene lukker i deres grådighed øjnene for den kendsgerning, dem som ved det bilder sig selv ind,at der nok skal findes en løsning.
Men der er ikke en løsning.

Holger Nielsen

Jeg helt enig med @Steffen Gliese, forbyd lortet.
Nogle tjener mange penge på lortet, men der er mange flere der taber på det, ellers kan "bagmanden" ikke tjene så mange penge.
Jeg har altid holdt mig fra det, da jeg anser det som svindel.
Jeg har mine gode jyske dollars og Euro, og det blvier jeg ved med i de næste 100 år.

Steffen Gliese

Kryptovaluta er først og fremmest med at styrke kulten om 'penge' som et næsten helligt produkt. Men det er det nu ikke, og udviklingen viser, at vi er pinedød nødt til at komme væk fra kapitalismen, forstået som et pengedyrkende system, og tilbage til en realistisk forståelse af værdier, materielle og immaterielle i fællig.
Der er brug for en udskiftning af pengesystemet til allokering af ressourcer til fælles fordele, og dette kan bedst gøres med faktiske, åbne og tilgængelige opgørelser af de kendte ressourcer, så de bedst, hensigtsmæssigt og bæredygtigt kan blive brugt til løsningerne af verdens truende kriser, hvilket er en situation, alle er truet af og alle derfor har den samme interesse i at modvirke konsekvenserne af.

Morten Larsen

Hvis man vil inflationssikre sin formue, er det fysisk guld man skal købe. Der er en meget begrænset mængde guld. Problemet er, at hvis man vil have det fysisk, er der en prisforskel på køb og salg kursen på ca 1 pct, hvis man køber en guldbarre på 1 kg (ca 447.000,00 dkr). Der er ingen kurtage eller andre omkostninger, men forædlingen (vi taler 99,99 pct rent guld) forarbejdningen til barrer, emballering og certificering er omkostningstungt. Men prisen på guld er steget 7,9 pct de sidste 6 mdr, og 13,8 pct de sidste 3 år. Og så udligner det sig. Kæmpefordelen ved guld er, at den dag hele økonomien vælter, og der ikke er penge i ATM og DK automaterne, så kan du købe for guld, og formodentligt til en meget højere kurs, end før krakket. Så jeg holder snotten langt langt væk fra krypto ....

Morten Larsen

Og hvis man vil have en hurtig ide om de store investorers tiltro til de finansielle markeder, kan man bare følge guldet. Det er steget kraftigt i kølvandet på de sidste bankkrak. Og mon ikke det kommer til at stige yderligere ? Vi så samme tendens i 2008.

Jacob Nielsen

Der er ingen centralbanker der beskæftiger sig med Crypto, men mange af dem køber alt det guld som de kan få fingre i. Det nærmeste vi kommer en interesse i Crypto, er den kinesiske centralbank der er i gang med at udvikle en digital Renminbi, men bakket op af verdens største beholdning af netop guld.

Når en valuta ikke er bakket op af noget som helst, andet end troen på at det har en indbygget værdi i sig selv, så er det ren spekulation. Og Crypto har ingen jord, bygninger, stater, firmaers fremtidige indtjeningsmuligheder, vidensbank eller noget som helst andet end skrøbelig teknologi. Det er fødderne solidt plantet ud i den blå luft.

Morten Larsen

Jacob Nielsen@
Helt enig, og tilliden til det daværende Bretton Woods princip, da man enedes om at dollar'en var den fælles handelsvaluta, var baseret på, at hver dollar som blev trykt, så skulle bakkes op med en tilsvarende mængde deponeret guld som sikkerhed/garanti. Det princip, fik USA så omstødt, da de indså at de ikke kunne vækste mere i realøkonomien, men måtte bruge finansøkonomien for at vækste yderligere, og derved ikke var i nærheden af at kunne bakke trykte/elektroniske nye dollars op med guld, se på deres underskud i dag ? Men det giver jo stadig den helt vilde fordel, at USA altid at kan veksle en til en på verdensmarkedet, som er en helt vild fordel, de behøver ikke at spekulere over kursen. Så ikke så mærkeligt, at andre store økonomier og handelspartnere er ivrige efter at afskaffe petrodollaren. Guld har altid, og vil altid, være den sikreste havn, hvis hele L..... vælter, og også hvis det kun tipper kraftigt, eller bare som langtids formuesikring.

"Der er ingen centralbanker der beskæftiger sig med Crypto, men mange af dem køber alt det guld som de kan få fingre i. Det nærmeste vi kommer en interesse i Crypto, er den kinesiske centralbank der er i gang med at udvikle en digital Renminbi, men bakket op af verdens største beholdning af netop guld".

Det er også ligemeget med centralbankerne, Morten Larsen, når mange af de helt store banker benytter sig af specielt en crypto, nemlig Ripple XRPtil cross border transfer.

"Considering the recent years, ripple XRP has been able to convince many major financial institutions of the benefits of their payment technologies over conventional bank transfer systems.

Banks follow RippleNet in real-time processing of cross-border payments with end-to-end monitoring and assuredness.

Moreover, the Ripple network provides an Internet protocol, trust ledger, and a native cryptocurrency called XRP, which is distributed as an open-source.

RippleNet, a network in which participants like banks and financial service firms, used a standard interface to streamline transactions, financial contracts, and payments.

The KEY thing which separates Ripple XRP from all the other cryptocurrencies is that it is not just a cryptocurrency but, it is far beyond that".

1. Standard Chartered Bank - (London, UK)
2. SBI Holdings - (Tokyo, Japan)
3. American Express - (New York, United States)
4. Royal Bank of Canada - (Toronto, Canada)
5. Bank of America - (North Carolina, United States)
6. Banco Santander - (Boadilla del Monte, Spain)
7. Cargills Bank - (Colombo, Sri Lanka)
8. Kotak Mahindra Bank - (Mumbai, India)
9. Royal Bank of Scotland - (Edinburgh, UK)
10. UBS - (Zürich, Switzerland)
11. National Bank of Abu Dhabi - (Abu Dhabi, UAE)
12. Siam Commercial Bank - (Bangkok, Thailand)
13. National Bank of Kuwait- (Kuwait City, Kuwait)
14. Credit Agricole - (Montrouge, France)
15. Axis Bank - (Mumbai, India)

Osv osv. Det er fremtiden med blockchain tenkologi, men bevares, køb da endelig guld.

https://blog.coinremitter.com/banks-uses-ripple-technology/

https://originstamp.com/blog/which-banks-use-ripple-xrp-and-why/

Lidt links til materialet, der forklarer, hvorfor disse store banker bruger denne blockchain og, hvad fordelen ved denne er.

Jacob Nielsen

@Jens Bondo, jeg mener at der er èn (to) bestemt(e) årsag(r) til at Crypto og især Bitcoin er blevet så populær.

For det første er Crypto et fantastisk middel til at flytte valuta fra et land til et andet. Stigningen i Bitcoinværdien skete da den kinesiske regering for nogle år siden gjorde det vanskeligt at flytte valuta, tjent i Kina, til bl.a. USA, Canada, Aussi, og New Zealand. Dette for at undgå kapitalflugt ud af Kina og til de mere sikre vestlige lande. Som igen blev brugt til at købe ejendomme. Vancouver er nok det bedste eksempel, med en stor ressourcestærk kinesisk tilflytning. Men man ser det alle attraktive steder hvor der er en liberal lovgivning om køb af ejendom. New Zealand har måtte slå en bremse i, for ikke at skubbe deres egne indbyggere ud at storbyerne.

For det andet så eksisterer der Bitcoin i en begrænset mængde. Og det kan vi mennesker godt lide.

Jesper Johannsen

Internettet har gjort menneskerne til ensrettede robotter af kød og blod. Kunstig intelligens som ChatGPT kommer endegyldigt til at forsejlet den skæbne. Allerede i dag foregår en stor del af hverdagsmenneskers liv sig fjern fra virkeligheden. Særligt de generationer, som aldrig har oplevet en tid uden at være online er de første generationer som for alvor rammes af denne virkelighedsfjerne robottisering.

Menneskelighed for mere og mere trange kår og vil for fremtiden være forbeholdt de rige og velhavende, som har økonomi til at holde sig på afstand fra digitaliseringen. Restens skæbne er forseglet i det digitale helvede.

Jeg er umådelig glad for jeg har haft min barndom, ungdom og starten af mit voksenliv offline. Forhåbentlig bliver der en dag slukket for det lort, så livet kan begynde igen. Selv om det næppe sker uden en voldsom hændelse af en eller anden art.

Grundlovens § 26 giver regeringen (ene)ret til at udstede penge og henviser til den til enhver tid værende lovgivning herom.

Der er ingen juridiske hindringer for at tilpasse møntloven og lov om betalinger sådan, at kryptovalutaer gæres ulovlige i Danmark. Den eneste hindring er politisk, nemlig, at et flertal i Folketinget ikke kunne drømme om at stoppe den groteske form for kapitalisme, som kryptovalutaerne repræsenterer. Ønsket om at "frisætte" kapitalismen overtrumfer behovet for at regulere den.