Analyse
Læsetid: 4 min.

Den israelsk-palæstinensiske krise synes drevet over – for en stund

Hamas og libanesiske Hizbollah har udnyttet den israelske regerings interne modsætninger til at gøre gamle regnskaber op – med afsæt i gamle religiøse modsætninger
En turist blev dræbt og syv såret, da en bil ført af en 44-årig palæstinensisk familiefar fredag torpederede fodgængere på Tel Avivs befærdede strandpromenade. Den 44-årige palæstinenser blev dræbt af tililende politifolk.

En turist blev dræbt og syv såret, da en bil ført af en 44-årig palæstinensisk familiefar fredag torpederede fodgængere på Tel Avivs befærdede strandpromenade. Den 44-årige palæstinenser blev dræbt af tililende politifolk.

Ahmad Gharabli

Udland
11. april 2023

Påskens fjendtligheder mellem israelsk militær og palæstinensiske Hamas synes at være døet hen – formentlig fordi ingen af parterne ser nogen fordel i at fortsætte dem lige nu og her.

Men efter alt at dømme kun for en stakket stund. Der er nemlig flere dimensioner i dette seneste sammenstød mellem israelsk og palæstinensisk styrkeprøve. Den blev indledt allerede tirsdag, da jødiske zionist-fundamentalister forud for pesach, den jødiske påske, og i strid med aftalerne om Tempelbjergets status quo, annoncerede, at de ville udføre en rituel ofring som Abrahams ofring af en ged i stedet for Isak i toraen, Det gamle testamente.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

Det gamle Testamente, version 5.0.

Irene Clausens

Læs også en klog analyse i The Electronic intifada - electronicintifada.net - 8/4 : Israel’s fanaticism is setting the whole region on fire
Der siger Ali Abunimah bl.a. at der ikke er dokumentation for at det er Hamas der har affyret raketterne fra Libanon, det kunne også være Hizbollah, Men hvis Netanyahu anklagede Hizbollah, ville han sætte sig selv i en endnu større knibe og skulle føre krig på endnu flere fronter. Og glem ikke det nederlag som Hizbollah påførte Israels militær i 2006.

David Zennaro, Karen Grue og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Lasse Ellegaard giver en klar og detaljeret beskrivelse af situationen. Han nævner bl.a. FN-resolution 1.701 fra 2006. Tillad mig at nævne en anden resolution, 242 fra 1967, som bl.a. foreslår dette:

”Termination of all claims or states of belligerency and respect for and acknowledgment of the sovereignty, territorial integrity and political independence of every State in the area and their right to live in peace within secure and recognized boundaries free from threats or acts of force.”

Alle kommentarer om den konflikt bør indeholde en forklaring om, hvordan man forholder dig til den tekst.

Dvs., skal israelere og deres demokratisk valgte ledere have lov til at indrette deres eget land på den måde, som de finder mest formålstjenstlig ifølge den foreliggende situation?

erik pedersen

Svend Jespersen mener du det land der er, og stadig bliver, stjålet fra Palæstinenserne? Er det det du mener når du skriver deres eget land?

Viggo Okholm, Rolf Andersen, uffe hellum, Peter Blondin og Peter Dyhr anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Nej, jeg mener det land, verdenssamfundet forsøgte at skabe til jøderne efter 2. Verdenskrig. Lige som andre grænsedragninger efter 1. og 2. Verdenskrig førte til skabelsen af f.eks. Pakistan og andre nye grænser, som alle førte til folkevandringer og -fordrivelser mange andre steder. Skabelsen af Pakistan førte til mange flere døde og fordrivelser af mennesker, end konflikten mellem Israel og araberne.

Hvis man også, som jeg, er tilhænger af, at kurderne på et eller andet tidspunkt skal have deres eget land/lande, så kan man ikke samtidig være imod, at israelerne skal have lov til at leve i fred i deres eget land.

kim Lahn, Carsten Bjerre og Nels Friis Christensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

FN er som sagt den eneste legitime organisation der har vægt til at kritisere Israel for gentagne brud på FN´s Charter oven i brud på Geneve-konvention om okkoperede områder gennem krig. Det er ikke OK at krigsforbrydelse bliver beskyttet af USA´s veto-ret.

Viggo Okholm, uffe hellum, erik pedersen og Peter Blondin anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det samme gælder i øvrigt Rusland ulovlige krig i Ukraine med den forskel at Rusland er permanent medlem af Sikkerhedsrådet og dermed veto-retten.

Rolf Andersen

Da der skulle drages en grænse mellem Tyskland og Danmark i Schleswig-Holstein, blev der afholdt folkeafstemninger i de forskellige områder.

Der, hvor der var flertal for at komme under den danske stat fik de deres vilje, og omvendt.

Grænsen er nu respekteret, og der er en udbredt støtte til de 'etniske' mindretal på begge sider af grænsen.

Jeg er TRÆT af at få genfortalt Det gamle Testamentes mange krige gang på gang - og nu med moderne våben.

Svend Jespersen

Rolf Andersen, 10. april, 2023 - 11:04.

Nej, det passer ikke, at "Der, hvor der var flertal for at komme under den danske stat fik de deres vilje, og omvendt.". Afstemningen var mere kompliceret end det. Hvis flertallet i 1919 skulle have været afgørende for tilhørsforhold , ville f.eks. Tønder, Sønderborg og andre steder ikke have været danske i dag.

https://da.wikipedia.org/wiki/Genforeningen_i_1920

Bortset fra det, så burde grænsedragningen i Sønderjylland i 1920 være et skoleeksempel på, hvordan man burde håndtere den slags andre steder i verden.

Bare lige kort omkring eskaleringen i den tragiske konflikt som heller ikke er sort /hvid.
Men som Rusland er mest skyldig/ ansvarlig omkring Ukraine er Israel absolut den ansvarlige i denne konflikt.
Men vores kære udenrigsminister var hurtigt ude med fordømmelsen af Hamas angreb, men har sørme ikke hørt om fordømmelser når Israel angriber og straffer palæstinenserne og ej heller overgrebet i moskeen..

gorm petersen

Hvis Ukraine skulle få lyst til at angribe de besatte områder i øst med hjemmelavede raketter, og Rusland derpå gengældte disse angreb, ville ministeren være nødt til at sige: “Rusland har ret til at forsvare sig selv”.

Når russerne siger, at Østukraine er gammelt russisk territorie, baserer de sig på få hundrede år gamle kilder. De er ikke nødt til at kigge 2-3000 år tilbage.