Indisk filmmand frygter for Bollywoods fremtid: »Nationalismen overtager folks sind og presser alle andre tanker ud«

Den indiske filmsang ’Naatu Naatu’ vandt en Oscar og blev et viralt kæmpehit. Men Bollywoods internationale appel bliver disse år hæmmet af stærke politiske kræfter, der skaber frygt og dræner kreativiteten, fortæller den indiske filmhistoriker Amrit Gangar
Ved årets Oscar-uddeling løb filmen ’RRR’ med en statuette for bedste originale sang. Sangen med titlen »Naatu Naatu« og dens tilhørende dans blev tilmed opført live ved prisuddelingen.

Ved årets Oscar-uddeling løb filmen ’RRR’ med en statuette for bedste originale sang. Sangen med titlen »Naatu Naatu« og dens tilhørende dans blev tilmed opført live ved prisuddelingen.

Rob Latour/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Udland
8. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hver morgen inden solen står op, går Amrit Gangar en længere tur i Mumbai-forstaden Kandivli West. Det er det eneste tidspunkt, man kan høre fuglekvidder i den larmende storby, forklarer han, da vi mødes over en kop indisk chai. Information har sat ham stævne i en af bydelens parker til en snak om den indiske filmbranche og dens globale appel.

Filmens verden har været Amrit Gangars levebrød i efterhånden mange årtier. Som kritiker, historiker og kurator, blandt andet ved National Museum of Indian Cinema i Mumbai. Han har flere gange krydset ind over det danske filmunivers. Eksempelvis som produktionsleder af den legendariske scene i Lars von Trier-filmen De fem benspænd, hvor Jørgen Leth iført butterfly og smoking indtager både måltid og et glas afkølet Chablis foran beboerne i hjertet af Mumbais slum.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her