Mens dansk europapolitik har været en næsten statisk størrelse siden den seneste europapolitiske aftale fra 2008, så lægger SVM-regeringen nu op til at gennemføre en større kursændring i den danske linje i Europa – og i verden.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) lægger tirsdag svesken på disken i form af en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, som på vigtige områder forventes at være en forandring af den tidligere danske linje i Europa. Det er et tabubrud, ikke mindst i forhold til, hvad de danske politikere tidligere har sagt, at EU egentlig er til for.
Men det er også udtryk for, at politikerne nu forsøger at komme på omgangshøjde med folkedybets holdning til EU. For her er danskerne faktisk et godt stykke foran magthaverne på Christiansborg. Derfor er det et tabubrud uden de store omkostninger.
Ja - det passer ikke med en tidligere dansk statsministers ord om at Unionen er stendød.
Her bare en bemærkning til - " En nylig analyse viste, at danskerne i dag er blandt de mest EU-positive folkefærd på kontinentet, som Kristeligt Dagblad skrev, og selv om den slags målinger selvfølgelig skal ses som et øjebliksbillede, så er det tydeligt, at først Brexit, så Trump, så pandemien og nu Ruslands krigshærgen har gjort danskerne mindre EU-forbeholdne." -
Mon ikke at EU i flere situationer er gået foran det såkladte klima og miljøforegangsland Danmark har haft en indflydelse på at flere danskere er blevet mere EU positive.
Så er der lagt op til "fler-tals-beslutninger", hvilket vil påvirke de enkelte landes kultur og selvforståelse, ex. mindsteløn og løndannelse. Omvendt er det også uholdbart at Tyrkiet kan nedlægge veto mod Sverige i NATO. Det bliver ikke nemt!
Ender EU så som en mono-kultur, styret af de store kapital-interesser? Interessant om ex. italiensk kultur (korruption, mafia etc) overtager dansk kultur ("duksedreng", flid og ordentlighed) eller vice versa!
Et styrket EU´s succes afhænger af om det kan konfronterer polariserings- og volds tendenserne i vestlig økonomi og kultur. Kort sagt om EU kan styrke demokratiet, så det kan italesætte modsætninger. En god begyndelse kunne være at lytte til tidligere undertrykte - stater som folk og kulturer- gi´en undskyldning, skabe respekt og udjævne konsekvenser af overgreb. Samtidig skal EU styrke Europas sikkerhed fra Atlanterhavet til Ural.
Peter Beck-Lauritzen
16. maj, 2023 - 08:12
Tyrkiet er ikke medlem af EU...
Men ja, det er uholdbart, når Polen og Ungarn kan vetoe og støtte hinanden, når der stilles krav om magtens tredeling og bekæmpelse af korruptuion i de to lande...
Veto-retten erstattes med en forstærket føderalistisk model, som kan tage beslutninger på felter, hvor nationalstaten, især de små, kommer til kort.
Det er sådan et øjeblik, hvor man tænker tilbage på den energi, der har været ødet på at forsvare veto-retten.
Fuld blown realpoltik, så what can you say?