våben
Læsetid: 6 min.

Mistanke om brug af amerikanske våben ved angreb i Rusland vækker frustration i Washington

Tidligere på ugen tog to paramilitære grupper ansvar for et angreb på russisk territorium. Ukraine nægter involvering, men Washington vil undersøge, om amerikansk udstyr har været anvendt til andre formål end det tiltænkte
Legionen for Ruslands Frihed og Ruslands Volontørkorps holdt pressemøde i Ukraine, tæt ved den russiske grænse, onsdag.

Legionen for Ruslands Frihed og Ruslands Volontørkorps holdt pressemøde i Ukraine, tæt ved den russiske grænse, onsdag.

SERGEY KOZLOV / Ritzau Scanpix

Udland
26. maj 2023

Kort efter at Putin i weekenden lykønskede sine tropper med erobringen af Bakhmut, udspillede en opsigtsvækkende hændelse sig ved den russisk-ukrainske grænse. Tidligt mandag angreb en gruppe bevæbnede mænd en grænsepost i nærheden af landsbyen Kozinka og trængte ind i den russiske Belgorod-region.

Hvad der skete herefter, er der uenighed om. Umiddelbart efter angrebet rapporterede russiske militærbloggere og lokale brugere på det sociale medie Telegram om hårde kampe og hævdede, at gruppen havde erobret flere landsbyer nær grænsen. Belgorods guvernør, Vjatsjeslav Gladkov, omtalte de væbnede mænd som »en ukrainsk sabotage- og rekognosceringsgruppe«, og myndighederne annoncerede en antiterroraktion og evakueringer af flere landsbyer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Himmelråbende krigsførelse-USA på slingrekurs i år 2024?

Det er mig komplet uforståeligt at USA udtaler sig så bombastisk om, at våben til Ukraine ikke må anvendes på fjendens territorium.

Tænk hvis Sir Neville Chamberlain GB Premierminister havde betinget sin krigserklæring til Nazi Tyskland 3 September 1939

i anledning af det uprovokeret tyske overfald på Polen og med det fortsættelige formål at udslette Polen og det polske folk.

med betingelsen: Polen må ikke anvende deres våben på tysk territorium.

#Det er Kuk i låget# med Pentagons dispositioner. Du kan ikke både være allieret med Ukraine og samtidig for enhver pris undgå en konfrontation med Det Russiske Imperium.

Som påpeget tidligere af Torben Lindegaard kan det russiske regime føre kolonner af mandskab våben kampvogne artilleri rundt i hele grænseregionen og ukrainere må ikke gøre noget som helst før hele arsenalet er kørt ind i det besatte Ukraine.

Ligeså tog det meget lang tid for Pentagon at indse, at boykotten af, at Ukraine måtte få adgang til at få moderniseret deres luftvåben med vestlig teknologi, at det ikke hang militær strategisk sammen. At frarøve Ukraine deres muligheder for at forsvare deres luftrum mod russiske kampfly virker igen uforståeligt.

Med Republikanernes ophidsede tale om at lukke for støtten til Ukraine hvis Ron De Santis eller Donald Trump kommer til magten i November år 2024 bringer USA sig ud i et troværdighedsproblem, der kan ødelægge NATO og ødelægge USA´s forhold til deres allierede. Det nytter ikke noget med en fireårig slingrekurs, hvor USA den ene dag bakker op om Ukraine og Europa for 4 år efter at stikke halen mellem benene og betragte alle konflikter i Europa som noget der ikke er USA´s anliggende.

Det er det som Den Russiske Diktator Vladimir Putin venter på: at US vælgerne bliver trætte og derfor sidder russerne som ulven i struben på lammet Ukraine og giver ikke slip for # In the long run # kan det være at USA stikker halen mellem benene og melder isolationistisk pas.

Hvis det her scenarium som Russerne kløgtigt og bevidst tilrettelægger krigen efter holder, så mener jeg at der skal meldes hårdt og kontant ud overfor en Republikansk Præsident i Det Hvide Hus. Det bliver nul europæisk militær og økonomisk støtte til at redde USA ud af en mulig konflikt med Kina om Taiwan: Jeg gentager nul støtte.

USA er nød til at holde fast i en udenrigspolitisk doktrin på tværs af partierne: Demokraterne og Republikanerne for perspektivet her med slingrekursen fra år 2024 af er helt åbenlys farlig og meget skadelig for USA´s globale troværdighed.

Der er mange lækre hvide lam på den russiske ulvs menu, og fristelserne bliver umådelige med et USA, der ikke gider sikkerhedspolitik med de europæiske demokratier og den øvrige del af Den frie Verdens nationer.

Estland
Letland
Litauen
Finland
Slovakiet
Sverige ( ændre magtbalancen i russisk favør i Østersøen ) ( besætte Gotland )
Norge ( erobre Svalbard og Nordnorge )
Danmark ( kontrollen over adgangen til Østersøen ) ( besætte Bornholm )
Polen ( kan evt. deles med Tyskland hvis de højreekstreme grupper i Tyskland indleder en magtovertagelse ved et kup og samarbejder med regimet i Kreml )
Østrig er traktatmæssigt bundet til Rusland allerede nu, forfatningen fra 1955
Ungarn
Serbien
Rumænien
Bulgarien
Moldova

Ja og Ukraine er i det perspektiv for længst forvandlet til en ødemark af en russisk bufferzone.

Ude i Verden tror jeg heller ikke USA bliver særlig populær, hvis landene udenfor Europa kan se, at nu er USA igen stukket af fra de store udenrigspolitiske projekter

ligesom USA flygtede ud af Afghanistan
og efterlod Irak i en alt andet end intakt tilstand
og så lige Ukraine oveni.

Så er der fremover ikke nogen lande der skal nyde at have US tropper på besøg til at redde kastanjerne ud af ilden for sæt nu at slingre kursen gentager sig en gang til.

Hemmeligheden er jo den: at krigsførelsen sker uden amerikanske tab af menneskeliv og materielle tab for krigene foregår i andre nationer. Det er en falsk fortælling der skabes blandt de amerikanske vælgere, at der kan føres krig bag en computerskærm på langdistance at USA kan forblive en supermagt uden at det koster menneskeliv, tab amerikansk materiel og tab af amerikansk indflydelse. Sådan spiller Verdenshistoriens magtspil ikke det er hybris af værste skuffe.

Vælger USA deres allierede fra, så får det store konsekvenser for USA mulighed for at hævde sin indflydelse mange årtier fremover ja måske varigt.

De republikanske vælgere skal tænke nøje efter: inden de sætter deres kryds. Et USA der ikke gider Verden er et USA som glider ud på et sidespor, og hvor Kina og Rusland kommer til at overtage magtpositionerne i Europa og i Asien. Det vil mange folkeslag ikke tilgive amerikanerne for. Det vil blive husket i mange årtier fremover.

også efter at Republikanerne eventuelt har tabt Præsidentvalget i November måned år 2028.

og sidste ende vil den amerikanske økonomiske magt blive brudt og USA isoleret.

Den store splittede men helt afgørende frie og demokratiske nation United States of America

For Kina og Rusland stopper ikke ved Stillehavet- Sydamerika er en kommende slagmark for yderligere at stække et svækket og isolationistisk USA uden allieret og på Økonomisk deroute.

Derfor er det afgørende at Demokraterne vinder det kommende Præsidentvalg i November måned 2024 to gange Donald Trump eller en gang Donald Trump plus Ron De Santis det er vejen udi i den farlige slingrekurs som jeg har fremhævet her.

Jeg er personligt ved at få nok at se på de tro Trump vælgere som vrisser den krig rager ikke os vi gider ikke hvad der sker på den anden side af Atlanterhavet vi gider ikke de sorte og latinoernes USA vi gider ikke Sydamerika vi har nok i vores selvfede og selv i fysiske forstand overmåde selvfede opfattelse af at bare vi kan isolere os selv bag mure og hegn så skal USA nok fortsætte med være Verdens største demokrati og et forbillede for andre nationer. Det er ulideligt at høre på hele vejen igennem og så beder de om at vi skal stille op for at redde kastanjerne ud for USA i forhold til den nye kommende Supermagt Kina.

Det har intet med konservativ politik at gøre intet med konservative og frie nationers værdier det er ren opportunisme fra et publikum der slet ikke vil nogen stat nogen nation men blot pleje egne privilegier barrikaderet bag våbenindustriens mantra om at udruste den almindelig amerikaner til tænderne med våben af alle slags.

Der brug for Jernladyens fair og faste og retfærdige konservative Udenrigspolitik GB´s Premierminister Margaret Thatcher

og ikke for en populistisk forsamling af US Præsidenter der den ene dag kræver betingelsesløs støtte af deres allierede for det næste øjeblik at slingre og svigte dem optaget som de er af indenrigspolitiske opgør om alt muligt fra Woke politik til indvandring til abortforbud og så videre.

Beklager mit tonefald men vennerne af USA og Den Frie Verden af demokrati af forfatningens ord om alle menneskers ligeværd uanset race er nød til at sige fra nu overfor forfaldet i dele af det politiske landskab i USA at sige fra overfor Det Republikanske parti og deres ekstreme vælgere, der er parate til at storme Kongressen og sætte demokratiet ud af kraft fordi de tror på en løgn om et forfalsket valg.

GB´s Premierminister Sir Neville Chamberlain: tale til det britiske folk ved krigsudbruddet med Det Nationalsocialistiske Tyskland Søndag den 3. September 1939:

https://www.youtube.com/watch?v=FQcaFI6m6DQ&t=623s

https://www.youtube.com/watch?v=FQcaFI6m6DQ&t=342s

Sir Neville Chamberlain (1869-1940) Wikipedia GB:

https://en.wikipedia.org/wiki/Neville_Chamberlain

VH
KFK

Emil Davidsen, Torben Bruhn Andersen, Peter Hansen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

I DR1 blev der i går vist interessante billeder af de to Humvees, russiske styrker angiveligt har skudt i stykker ved angrebet syd for Belgorod.

De så mistænkeligt rene, næsten nypudsede, ud, uden noget snavs efter at have kørt et pænt stykke ind på russisk territorium, en tur, der ikke bare har kunnet ske på pæne asfalterede veje.

At de uden videre har kunnet passere statsgrænsen mellem Rusland og Ukraine er måske en (for Rusland) utilsigtet konsekvens af Ruslands totale og mangeårige afvisning af at etablere en indiskutabel og klart markeret grænselinje mellem de to lande.

Claus Nielsen, Antoniette caldera, Steffen Gliese, Peter Hansen, Jørgen Mathiasen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

At de uden videre har kunnet passere statsgrænsen mellem Rusland og Ukraine har tydleiggjort, at russerne ikke bevogter deres grænse nævneværdigt.

Diskussionspanelet hos Maybritt Illner med prof. Carlo Massala i spidsen var enige om, at episoden ikke vil få nogen real virkning i USA. Jeg anbefaler programmet, der i stedet for en unyttig diskussion om en fastfrossen krig stillede skarpt på Kinas rolle i sagen. Rusland er den lille i forhold til Kina og kan ikke ignorere Kinas interesser bl.a. i handel med Europa.

https://www.zdf.de/politik/maybrit-illner/waffen-sanktionen-allianzen-di...

Torben Siersbæk, Torben Bruhn Andersen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

@Torben Siersbæk

Nu så jeg ikke DR i går, så jeg ved ikke, hvilke to Humvees der var tale om. Men hvis det var de her to, så er der her en tråd, der fint beskriver, hvorfor de to åbenlyst er placeret der med kran i stedet for at blive kørt derind :-)

https://twitter.com/FluteMagician/status/1661162964261404673

Peter Hansen

Enten giver man våben og hjælper helhjertet eller også må man lade værre!

Der er amerikanske våben over alt, f.eks. har terror regimet Taleban abnormt mange amerikanske våben og udstyr som de "fik" da amerikanerne flygtede ud af landet over hals og hale.

Det kan IKKE hjælpe noget at vi og andre kun hjælper Ukraine kvart eller halvhjertet, de må have fuld rådigheds og beslutnings ret over hvordan de bruger de våben der gives, de bør ikke begrænses.

Den enste betingelse må være at de ikke går efter civile, men det tror jeg slet ikke ligger i deres natur at gøre, så den problemstilling ser jeg slet ikke.

Kim Folke Knudsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

Som andre har skrevet, er der meget, der tyder på, at billedet af de to Humvees er iscenesat og dermed russisk propaganda.

Peter Hansen, Kim Folke Knudsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Lasse Schmidt - 26. maj, 2023 - 07:47.

Det var netop det billede.

Det blev diskuteret i "Krigens døgn" | DRTV https://www.dr.dk/drtv/episode/krigens-doegn_-er-ukraine-involveret-i-de...

Jens Thaarup Nyberg

“Legionen for Ruslands Frihed blev efter sigende stiftet i marts sidste år og opererer som en del af Ukraines internationale legion og dermed under ukrainsk kommando. … “

Så enten har LfRF været ulydig, eller der er nogen der lyver.

Antoniette caldera

@ Jens Thaarup Nyberg

Det er vel rimeligt klart, at en paramilitær gruppe, som trænger ind i Rusland fra Ukrainsk område, ikke gør det uden en form for støtte og accept fra ukrainsk side. Og hvorfor ikke? Ved at støtte en sådan aktion kan Ukraine tvinge Rusland til at bruge ressourcer på at styrke forsvaret af sin lange grænse mod Ukraine. Og de ressourcer kan så ikke bruges på at føre krig inde i Ukraine. Flere detaljer kan ses her:

https://www.youtube.com/watch?v=rDjJ6Dppbdo

Peter Hansen, kim Lahn og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

"Så enten har LfRF været ulydig, eller der er nogen der lyver."

Kreml lyver aldrig! De leverer alternative kendsgerninger, ikke sandt?

Lasse Schmidt

Formentlig vidste Ukraine, hvad der var under opsejling, uanset om de støttede op om det eller ej, og det er en bemærkelsesværdigt underholdende fuck-finger i ansigtet på Rusland og alle Ruslands efterplaprere.

Spøg til side.

Det kan fx være, at angrebet i virkeligheden skyldes, at Rusland er blevet ved med at udvide CSTO - det er ikke sjovt for Ukraine at have en beviseligt aggressiv militær-alliance som nabo. Medlemmer af CSTO har invaderet adskillige lande og er involveret i krigshandlinger og terrorbombninger af civile.

Derudover er det absolut rimeligt at antage, at befolkningen i Bilhorod ønsker at blive en del af Ukraine igen. Rusland har ved flere lejligheder bombet byen, og unge mænd fra byen bliver indkaldt og sendt i krig i et andet land.

Heldigvis er der en god løsning - vi kan kalde den Minsk III:

De delvist ukrainsk-sindede oblasts nær grænsen kan blive selvstændige lande med tvunget neutralitet i deres grundlov. Ingen hære eller våben fra CSTO må opstilles der. Dermed kan Ukraine føle sig mere sikker på, at CSTO ikke vil angribe landet igen.

Peter Hansen, Kim Folke Knudsen, Jørgen Mathiasen, Antoniette caldera og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

... og når den opblæste diktator, Lukasjenko, falder fra, kan Tikanovskaja tilslutte Belarus til Minsk III i respekt for den kommende aftales navn.
Og så kan "vesten" hjælpe med at destruere de atomsprænghoveder, Putin har tvunget Belarus til at modtage.

Peter Hansen, Kim Folke Knudsen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

... tænker du, at det måske kan være nogle af de atomsprænghoveder, som Rusland fik fra Ukraine i bytte for at respektere Ukraines grænser?

Torben Siersbæk

Jeg ved jo ikke hvilket skrammel, der er sendt vestpå... Men det er da vel muligt!

Kim Folke Knudsen

@Peter Hansen 26 Maj 2023 kl. 08.07

Tak til Peter Hansen

for at udtrykke det som er grundlaget for min kritik af USA´s nuværende støtte på en helt præcis og enkel måde.

Pointen er netop at USA behandler Ukraine som var de landets Barnepige og nu skal landet: Ukraine belæres om hvor og hvornår og hvorledes alle mulige slags våben må benyttes. Pinligt at høre på og være vidne til.

Gad vide hvis nu: Litauen, Letland og Estland overfaldes af Den Røde Hær, om #Vi# NATO Medlemslande skal udsættes for den samme Barnepige mentalitet. Vil USA møde med 999 forbehold om hvorledes vi skal anvende det militære isenkram som vi har købt af USA ?. Samtidig med at granaterne og missilerne regner ned over os øst fra.

Og det bliver ikke bedre hvis Donald Trump kommer til magten.

Det bliver exceptionelt værre.

Der var Barnepige mentaliteten også lige fremme overfor vores Statsminister Mette Frederiksen, da Barnepigen ellers Guvernanten lige ville købe Grønland for en sikkerheds skyld.

USA´s politiske ledelse må lære at stole på deres europæiske partnere. Det hedder tillidsbaseret ledelse. Det andet her er en omgangstone, som jeg ikke bryder mig om.

Selvom jeg selvfølgelig anser USA som vores vigtigste allierede samarbejdspartner og en garanti for: at vi ikke blive løbet over ende af andre Stormagter med for tiden trang til Storhedsvanvid.

@Lasse Schmidt 26 Maj 2023 kl. 17.10

God pointe med de russiske sprænghoveder- havde Ukraine beholdt selv en lille beholdning af Kernevåben, så havde vi aldrig stået med denne krig.

De russiske Kernevåbens deployering i Hviderusland skal dels bruges som raslen med sablerne overfor Den Frie Verden og De frie demokratier på den anden side af den nye Berlinmur: som nu ligger ved Polens østlige grænse.

De russiske Kernevåben er led i en russisk kampagne, der gradvist skal afvikle Hviderusland som selvstændig nation for at gennemføre Anschluss til # Det Russiske Imperium # Det er en del af den russiske militære doktrin at tøjle Hviderusland til den store nabo og at på sigt helt afvikle Hviderusland som en nation.

Regimet i Kreml så rødt den gang da hviderusserne rejste sig mod det korrupte Regime i landet og Regimet i Kreml med Diktator Vladimir Putin leverede rigeligt med sikkerhedspoliti og teknologi til at kvæle og undertrykke den hviderussiske opposition, som er vores demokratisk venner og allierede.

En annektion af Hviderusland og tvangsindlemmelse i Det Russiske Imperium:

Det kan give russerne frie muligheder for at indlede nye angreb på Ukraine nord fra og ikke mindst forsøge sig med at true Kiev Hovedstaden i Ukraine en gang til.

Hviderusland indgår ligeså i de russiske militære planer for på sigt at etablere en korridor mellem Rusland og Enklaven Kaliningrad tidligere DE Provinz Ostpreussen ved enten at besætte hele Litauen eller ved at true Litauen til at afstå landområder til # Det Russiske Imperium # Se forløbet af Vinterkrigen 1939-1940 mod Finland opskriften på overfaldet på Litauen vil være den samme. Denne minikrigsplan skal bruges til at få NATO til at falde fra hinanden under devisen: Spark døren ind så styrter hele huset sammen ! Sådan tænker Den Røde Hærs ledelse.

For det tredje vil en udstationering af russiske Kernevåben i Hviderusland kunne indgå i repressionen og undertrykkelsen af Hviderusserne. Det er et tydeligt signal fra Regimet i Kreml, at de ikke giver slip på Hviderusland og alle sejl skal sættes til for at meje enhver opposition ned med vold og militær.

Lad endelig Ukraine bruge våbnene inde på hvilken som helst kvadrat kilometer af # Det Russiske Imperium # Der er ingen grund til at holde sig tilbage efter at have set de uhæmmede russiske terrorbombardementer og de uhæmmede russiske krigsforbrydelser i Ukraine. Våben i Rusland skal anvendes til at bekæmpe den russiske krigsmaskine russisk infrastruktur og installationer af betydning for krigsførelsen, men den russiske civil befolkning skal skånes for alle de uhyrligheder, som deres egen Røde Hær begår og har begået i angrebskrig efter angrebskrig.

Jeg er som sagt tilhænger af en Ny dobbeltbeslutning med en betydelig og omfattende modernisering og udvidelse af den atomare militære kapacitet på NATOS østlige flanke. Læs udstationering af nye missiler i Østeuropa.

Hvis USA ikke indvilger selv i denne plan må de større europæiske magter til at handle på egen hånd. Såvel GB som Frankrig har atomvåben. Det er på høje tid at DE Tyskland sadler om og ligeså opbygger en kapacitet indenfor Kernevåben, som kan indsættes fra U-både, kampfly og fra opstillede missiler. I 1950´erne var der optakt til, at DE (Vest Tyskland) og Frankrig overvejede at etablere en fælles Kernevåben styrke. Planen var støttet af Konrad Adenauer men blev senere droppet, da franskmændene valgte at gå egne veje uden tysk deltagelse. Måske en overvejelse at tage denne plan frem af skuffen igen, hvis det her krigsscenarium som vi lever med nu bliver ved.

Jeg deler helt vores Jernlady Den tidligere nu afdøde Britiske Premierminister Margaret Thatchers holdning til spørgsmålet om Kernevåben besiddelse og udstationering. En holdning som hun debatterede ivrigt med Ronald Reagan og med Mikhail Gorbatjov om.

Kernevåben er overfor nationer med Storhedsvanvid og med Imperiale planer om at true sig til magt og vælde en sikkerhedsgaranti for at den slags angrebsplaner ikke bliver iværksat. Det er Kernevåben: som sikrer den militære balance og dermed en fred.

Hvis vi afvikler Kernevåben og Russerne besidder 6.000 stk af disse Kernevåben, så er freden truet i ekstrem grad.

LEX Ukraine år 2022 - nu.

Tak for gode indlæg fra Jer andre der støtter Ukraine ligeså i denne debattråd.

og i fællesskab kan vi glæde os over, at her i Danmark er der plads til at debattere for og imod Rusland versus Ukraine uden at det skal ende i vold og vilde beskyldninger.

VH
KFK

Jan Heide-Jensen

"og i fællesskab kan vi glæde os over, at her i Danmark er der plads til at debattere for og imod Rusland versus Ukraine uden at det skal ende i vold og vilde beskyldninger."

Depattere for Rusland ?
Det er da meget tyndt fordelt!
Hvor mon det står ?

Jørgen Mathiasen

Var Zelenskij den største politiske leder ved det bord, hvor lederne af G7 og EU for nylig sad i Hiroshima?
I hvert fald har han talt sig frem til en plads ved netop det bord, mens han samtidigt har bevæget USAs og Tysklands fodslæbende stats- og regeringschefer til at levere våben, nu også F16 fly.

Ruslands ambassadør i UK erklærer efter princippet, "You ain't seen nothing yet", at Rusland nu har tænkt sig at agere på en organiseret måde. Det er kun endnu en grund til at støtte ukrainerne i at rette et afgørende slag med den russiske besættelsesmagt i deres land.

En analyse af Simon Tisdall: Tidspunktet er kommet. Biden må give Ukraine alt, hvad det behøver:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/may/28/the-moment-has-arr...

Torben Siersbæk

@Jørgen Mathiasen - 28. maj, 2023 - 13:48.

"Ruslands ambassadør i UK erklærer efter princippet, "You ain't seen nothing yet", at Rusland nu har tænkt sig at agere på en organiseret måde."

Gad vide hvilke svinestreger Rusland endnu ikke har demonstreret....