Elbiler
Læsetid: 5 min.

Norge skabte et paradis for elbiler. Nu er flere af fordelene ved købet trukket tilbage

En 30 år lang indsats har gjort Norge til verdens førende elbilland, hvor langt størstedelen af alle nye biler er elbiler. Nu bliver flere af de initiativer, der fik folk over i elbilerne, rullet tilbage

Biler ankommer til Drammen Havn, som er Norges største bilhavn og tager imod 70 procent af alle biler, der ankommer til landet.

Ritzau Scanpix

Udland
12. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I 2025 skal alle solgte personbiler og lette varebiler i Norge være elbiler. Sådan lyder den politisk vedtagne målsætning. Og nordmændene er godt på vej.

I årets første fire måneder var 94 procent af de i alt 22.747 private biler, der blev solgt, elbiler. Og Tesla model Y var sidste år den mest solgte bil i Norge. Til sammenligning var samme model den 17.-mest solgte bil i Danmark sidste år.

Norge er den absolutte verdensmester i salg af elbiler, hvor 80 procent af solgte biler sidste år var elbiler. I Danmark, som ligger på fjerdepladsen, var det tal omkring 20 procent.

»Norge er otte til ti år foran Danmark på området,« som Simon Dyhr, der er politisk rådgiver i Norsk Elbilforening, formulerer det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Satsningen på elbiler indebær en omfordeling til de der har, fra de der ikke har. Afgiftfritagelse på store elbiler er indirekte støtte til de der har, således at de der ikke har må betale mere for den grønne omstilling.
Oven i kommer så, at den klimamæssige effekt globalt set er begrænset, set i forhold til omkostninger. Det er kun på papiret i Danmark at det ser godt ud, da vi ikke producerer bilerne og regner biomasse som CO2 neutral, så el ser mere grøn ud end den reelt er.

Lars Knudsen, Michael Hullevad, Per Dørup, erik pedersen, John S. Hansen, Lise Lotte Rahbek, Ann Wiedenbein, Erik Nielsen, Morten Bo Johansen, Filip Meyer, Mathias Petersen, Nova Lone Jespersen og erik jensen anbefalede denne kommentar
Filip Meyer

Elbiler er kun begrænset godt mht CO2 - det er ikke godt for jordens ressourcer og ligheden i samfundet. Elbiler kan da ikke være et bæredygtigt fremtidsscenarie

Lars Knudsen, John S. Hansen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Erik Nielsen og Morten Bo Johansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Elbiler er store, dyre og lækre og lige noget for de rige.

Lars Knudsen, John S. Hansen og David Zennaro anbefalede denne kommentar