Opgøret med vækst rumsterer i EU’s hjerte: Vi bestemmer selv, hvad der er realistisk

I årtier har det været tabubelagt og en politisk showstopper, men ved Beyond Growth-konferencen i Bruxelles er budskabet klart: Vi skal vende besættelsen af vækst ryggen
Tekstilindustrien står ifølge tal fra Det Europæiske Miljøagentur for ti procent af de samlede udledninger af CO2 i verden. Det er mere end fly- og skibstrafikken tilsammen.

Tekstilindustrien står ifølge tal fra Det Europæiske Miljøagentur for ti procent af de samlede udledninger af CO2 i verden. Det er mere end fly- og skibstrafikken tilsammen.

Jacob Ehrbahn

Udland
23. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Sufficiency. At stille sig tilfreds. At indse at tilværelsen kan være rig, uden at vi bliver stedse rigere i økonomisk og materiel forstand. Det er dét, det hele handler om.

»Sufficiency bygger bro over ulighedsgabet ved at sætte klare grænser for forbrug for at sikre fair adgang til rum og ressourcer.«

Ordene er Yamina Sahebs. Hun er en af hovedforfatterne til den seneste statusrapport fra FN’s klimapanel IPCC samt tidligere energipolitisk analytiker ved både EU-Kommissionen og Det Internationale Energiagentur. Og så er hun en af talerne på konferencen Beyond Growth 2023, netop afholdt i Europa-Parlamentet i Bruxelles på initiativ af 20 parlamentsmedlemmer fra seks af de politiske grupper og med 60 organisationer som partnere. Godt 2.500 er tilmeldt konferencen, foruden op mod 5.000 registrerede følgere online.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

'..Det er, som om den aktuelle polykrise og summen af indsigter, analyser og dokumentationer om vækstøkonomiens bagsider har givet de forsamlede forskere, studerende, ngo’er og andre deltagere mod til at sige det, der lige siden Limits to Growth-rapporten i 1972 har været tabubelagt..'
Den snakkende klasse snakker videre med sig selv. Og tænk: al den snak giver de velmenende blod på tanden, og de opfinder smarte ord som doughnut-økonomi og postvækstøkonomi, og de klogeste ved, at det bare er snak. De dumme tror vitterlig på at man kan overtale hinanden til veganisme, vadmel og cykler.
Imens griner de rige, der bliver rigere fordi de skider på sufficiency og bæredygtighed. Og politikerne snakker med den snakkende klasse, og intet sker for at stoppe miljøødelæggelserne. Men der snakkes og Jørgen Steen Nielsen & Co hiver ja-hattene ned over øjnene og synes, at det hele nok skal gå fordi det nu er blevet acceptabelt at snakke om problemerne. Lissom i 1972, da vi læste Limits to Growth og følte os rigtige og frelste.
Men nu er det alvor, Jørgen Steen Nielsen. Når skybruddene skyller frugtbar madjord ud i Middelhavet her i Spanien, og når de rige flygter til Emiraternes velhaverparadis så vil verdens gule veste ikke nøjes ned rudeknusninger og et par bilafbrændinger. Så går det løs, Jørgen Steen Nielsen.
Men snak med dem og læs højt af Limits to Growth. De vil med garanti sidde pænt og lytte.

Steen K Petersen, Mikael Velschow-Rasmussen, Eric Mård, Kim Houmøller og Michael Borregaard anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Lad os se på det ... i 1968 udkom bogen: "The Population Bomb" ... 4 år senere udkom den endnu mere berømte bog: "Limits to Growth" som manglede som manglede enhver form for prismekanisme i dens analyse.

Ser man yderligere på IPCC´s rapporter udgivet over 6 vurderingscyklusser, har antagelsen fra 1988 været, 2 år før den første cyklus gav sit bud i 1990, at, al opvarmning fra 1850 var forårsaget af afbrænding af fossile brændstoffer. Problemet med dette udgangspunkt er et falsum, siden 1988 er der kommet en betydelig bredere viden om de naturkræfter der får klimaet til at ændre sig.

Denne viden indgår ikke i modellerne, hvor det værst tænkelige scenarie i (AR6), det såkaldte SSP5-8.5 antager at temperaturen vil stige med op til 5 grader inden for mindre end 80 år. "Yeah right". Alene det at det værst tænkelige scenarie antager, at temperaturen vil stige med 5 grader, burde få de flestes øjne til at spærre sig op.

Man kan ikke nævne IPCC´s rapporter og den seneste 6. generations vurderingscyklus (AR6) uden også at henvise til de to førstenævnte, Beyond Growth konferencen tager da også sit udgangspunkt i netop "Limits to Growth".

"Sufficiency" det er dét, det hele handler om siger Yahima Sahebs, en af hoved forfatterne til den seneste IPCC rapport, til dette ville Herbert Marcuse sige, at, kendsgerningerne bliver aldrig givet med det samme og aldrig tilgængelig med det samme. De er etableret, "formidlet" af dem, der lavede dem. Sandheden, "hele sandheden" overgår disse fakta og kræver bruddet med deres udseende.

Problemet er den undertrykkende tolerance, narrativerne, som han argumenterede for i, "A Critique of Pure Tolerance" eller som han advarede om i One Dimensional Man - som burde være 1001 og en gange mere berømt end "Limits to Growth" - frihed kan gøres til et magtfuldt instrument for dominans. Med dette mente han, at mennesket var blevet "fede" bag "ørerne" af forbrugsvaner og lullet i søvn af den teknologiske fremgangs komfort.

Sufficiency, er så det nye buzz-word, javel ja, klimaændringer, blev det nye buzz-word i 1992, læs, The First Global Revolution, selv Robert Solow som modtog Nobels økonomipris for "The Growth Model" har sagt , at nok er produktivitetstilvækst et resultat af den teknologiske udvikling, men, som kilde til meget rige mennesker, der har dumme ideer om samfundet, kan "regnemodellerne" være en trussel - som en undertrykkelsens rekvisit, det narrativ som udstilles som kunst...!!!

Jes Thomsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Arne Thomsen

Spændende at se, om det lykkes de ca. 2.500 konferencedeltagere at finde en vej ud af vor sorte vækstøkonomi og ind i en grøn trivselsøkonomi.
En sådan vej skal jo være så let fattelig og så overbevisende, at et flertal går ind for den.

Katrine Damm, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Ejvind Larsen, David Zennaro, Inger Pedersen, Jes Thomsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo vitterligt ikke så meget anderledes end det, mange af os oplevede i ungdommen, før liberalismen gik amok, og før udbredelsen af computerkraften muliggjorde det større forbrugssvineri - herunder svineriet med arbejdspladser og -tid som vejen til idelig lykke og fællesskab.
Først og fremmest er det netop nødvendigt at slippe af med den pervertering af værdiforståelsen, som dyrkelsen af økonomien og pengene fører med sig.
Vækst skal erstattes med noget, som den afhængighedsskabende forestilling, den er, og det kan bedst være Udvikling. En del af denne udvikling er frisættelse fra forbrug i en samfundsform, hvor man ikke bilder sig ind, at en aktivitet er nødvendig for at finansiere en anden.

Mette Rasmussen, Katrine Damm, Susanne Kaspersen, David Zennaro og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

"Vi skal vende besættelsen af vækst ryggen"

Og det gør vi så ved at gøre flere og flere fattige som dermed afskæres fra forbrug. Først skaber vi et C hold, som skal arbejde hårdt for bare at overleve. Ingen penge ingen til til forbrug. Siden går vi i gang med at beskære den nedre del af B holdet, middelklassen.

Og det fungere. Det har de for længst bevist i USA, hvor den 1% rigeste ejer mere end den mindst velhavende del af den amerikanske befolkning. Og selv om de er bevæbnet til tænderne med automatvåben affinder de sig med deres stigende fattigdom, mens de ser på de rigeste bliver rigere og rigere på deres bekostning.

Så hvad venter vi på? Vejen til mindre vækst skabes ved at gøre halvdelen af befolkningen så fattige, at de afskæres fra forbrug. Som en side gevinst mindskes CO2 udslippet, samtidig med de rige, dem som virkelig har fortjent det i det "moderne" Nye Danmark, kan fortsætte festen uhæmmet og ubegrænset.

Mette Frederiksen's SVM regering er godt på vej med hendes nyfortolkning af hvad det vil sige at være Socialdemokrat. Her tæller det nu, at de bredeste skuldre har retten. Socialdemokratiet og Liberal Alliance kunne spare en del udgifter ved at dele grupperum på Christiansborg sammen.

Mette Rasmussen, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ejvind Larsen

Kapitalisme (i forskellige statsregulerede udgaver) fremtvinger uophørligt DØV: Den Økonomiske Vækst. Skal DØV afskaffes – for at standse den af naturvidenskaben påviste udplyndring af selve naturgrundlaget for evolutionært højere udviklede dyre- og plantearter på denne planet – må den nu globalt herskende kapitalisme erstattes af noget andet.
Det kunne vi jo begynde på her i Danmark. Et sted stadig skal der jo begyndes, og ifølge naturvidenskaben haster det.

Mette Rasmussen, Katrine Damm, jens christian jacobsen, Jesper Johannsen, Inger Pedersen, Carsten Munk, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jesper Johannsen
23. maj, 2023 - 10:35

Jeg er i tvivl.:
Er ovenstående din mening/hensigt - ellr skoser du Bestemmerne for at mene og gøre det?

Jesper Johannsen

Det er en blanding af realitet, kynisme og satire bag om facaden.

Tag f.eks. USA. Her ejer den ene procent mere end de mindst velstillede 150.000.000 amerikanere tilsammen. De betaler forholdsvis meget mindre i SKAT end de fattige i USA. Ofte slet ingen. Samtidig er det de 150.000.000 fattigste amerikanere, som holder hele samfundet kørende og betaler hele gildet. Det er dem som bogstaveligt bygger USA ligesom det er dem som sendes i krig. De 100.000.000 har ikke en gang råd til en sundhedsforsikring. De finder sig i at blive udbyttet. Samtidig har de skabet fulde af våben og ammunition. Bevæbnet til tænderne. Og de rige vedbliver med at rage til sig samtidig med middelklassen skrumper. Det er kun et spørgsmål om tid før balancen vipper og bunden for alvor for nok i det amerikanske samfund. Trump som præsident var første wake-up-call. De mennesker er ved at være alvorlig frustrerede over deres magtesløshed. Og deres situation bliver være og være.

I Danmark sætter vi nu ind på samme spor/dumhed. Vi har haft et virkelig godt samfund i Danmark i en god balance. Et trygt og fredeligt land. Og det vil politikerne nu sætte overstyr af en uforståelig årsag andet end vi skal være "moderne" som USA. Og så, måske værst af det hele, vi har aldrig fået klar besked fra politikerne, at det er deres hensigt at afvikle velfærdsstaten. Det er tvært imod blevet manipuleret ned om ørene på os af smarte politikere som Lars Løkke Rasmussen. Ikke uden grund den person kaldes for Den-Lille-Svindler.

Og det er ikke i orden at bedrage vælgere på den måde. Og vi ved slet ikke, hvad et er vi er ved at miste. Intet sted i menneskets historie har der været noget, som kan sammenlignes med velfærdsstaten. Måske en af de største samfundsmæssige bedrifter nogensinde. Og det skal så bare smides i skraldespanden.

Mette Rasmussen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar